Osa-aikaistaminen työsopimuslain mukaan viittaa tilanteeseen, jossa työntekijän työaikaa vähennetään säännöllisesti sovitun työajan alapuolelle. Työsopimuslain mukaan työnantaja saa yksipuolisesti muuttaa työsuhteen osa-aikaiseksi tuotannollisella ja taloudellisella irtisanomisperusteella. Työnantajan tulee noudattaa irtisanomisaikaa. Jos työnantaja kuuluu yhteistoimintalain piiriin, tulee sen aloittaa muutosneuvottelut, jos harkittavana on yhden tai useamman työntekijän osa-aikaistaminen. Yhteistoimintalaki tulee sovellettavaksi taloudellista toimintaa harjoittaviin yrityksiin ja yhteisöihin, joiden työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä säännöllisesti on vähintään 20. Jos työnantaja kuuluu yhteistoimintalain piiriin, tulee työnantajan järjestää muutosneuvottelut työsuhteen osa-aikaistamisesta koskien ennen kuin tekee päätöksen sitä koskien.

Osa-aikaistamisen tarkoitus

Työsuhteen osa-aikaistaminen tarkoittaa vuorokautisen tai viikoittaisen työajan lyhentämistä. Työnantaja voi lyhentää esimerkiksi työsopimuksessa sovitun 40 tunnin viikkotyöajan 35 tuntiin viikossa. Työnantajan on myös työaikalain puitteissa mahdollista lyhentää jo osa-aikatyössä olevan työntekijän sovittua työaikaa vielä lyhyemmäksi eli esimerkiksi sovitun 20 viikkotyöajan 15 viikkotyötuntiin. Työajan vähentyessä työntekijän palkka vähenee samassa suhteessa.

Osa-aikaistaminen vaikuttaa työntekijän työehtoihin, kuten palkkaan, lomaoikeuksiin ja muihin etuihin. Työntekijän palkkaa voidaan vähentää vastaavasti työajan lyhentyessä, mutta palkan vähentämisen on oltava suhteellista työajan vähenemiseen. Työntekijän lomaoikeudet ja muut etuudet säilyvät yleensä suhteessa työajan lyhentymiseen, mutta tästä voidaan sopia erikseen työnantajan ja työntekijän välillä.

Osa-aikaistaminen – mitä työnantajan tulee huomioida

Työnantajan tulee työsopimuslain mukaan tarjota työtä osa-aikaiselle työntekijälleen silloin, kun työnantaja tarvitsee lisää työntekijöitä tehtäviin, jotka sopivat osa-aikaiselle. Mikäli tällaisen työn vastaanottaminen edellyttää osa-aikaisen työntekijän kouluttamista, on työnantaja velvollinen myös koulutuksen järjestämään, jos se on työntekijän soveltuvuuteen nähden kohtuullista. Työn tarjoamis- ja koulutusvelvollisuus on ensisijainen suhteessa aikaisemmin irtisanottujen takaisinottovelvoitteeseen.

Lisäksi työnantajan tulee huomioida, että työsopimuslain mukaan osa-aikaisissa työsuhteissa ei saa pelkästään työsopimuksen kestoajan tai työajan pituuden vuoksi soveltaa epäedullisempia työehtoja kuin muissa työsuhteissa, ellei se ole perusteltua asiallisista syistä.

Osa-aikaistaminen – vahingonkorvaus työntekijälle

Jos työnantaja osa-aikaistaa työntekijän ilman, että osa-aikaistamiselle oli lainmukaista perustetta, voi työntekijä vaatia vahingonkorvausta. Vahingonkorvaus lasketaan työntekijälle aiheutuneen taloudellisen vahingon mukaan. Yleensä vahingonkorvauksen määrä on kokoaikaisesta työstä maksetun palkan ja osa-aikaisesta työstä maksetun palkan välinen erotus. On kuitenkin huomioitava, että jos työntekijän työsuhde päättyy sen vuoksi, että työnantaja on lainvastaisesti osa-aikaistanut työsuhteen ja työntekijä on kieltäytynyt tästä, voi vahingonkorvaus tässä tapauksessa olla sama kuin lainvastaisen irtisanomisen perusteella maksettava korvaus.

BOWA:n juristit apuna osa-aikaistamista koskevissa tilanteissa

Asiantuntevat työoikeuteen erikoistuneet juristimme auttavat sinua ja yritystäsi osa-aikaistamista koskevissa tilanteissa. Jos yritystäsi koskee muutosneuvotteluvelvoite, olemme apuna muutosneuvotteluissa.