fbpx

KRYPTOVALUUTAN VEROTUS

Kryptovaluuttojen ilmoittaessa verotuksessa jokainen osto, myynti ja vaihto hintoineen on ilmoitettava verottajalle. Ei riitä, että ilmoittaa, kuinka paljon rahaa on siirtäntyt kryptopörsseistä pankkitilille – jokainen transaktio on ilmoitettava!

Avustamme kryptovaluttojen verotuksessa

Kryptojen veroilmoittamisessa tärkeintä on olla tarkkana ja väistää väärinkäsitykset: Veropetossyytteitä on nostettu ja päiväsakkoja maksatettu yksinkertaisten erehdysten takia. Helpoiten pääset kryptojen verotuksessa, kun otat jokaisesta transaktiosta talteen hankintahinnan, ajan ja kryptojen kurssit – myös kun vaihdat niitä. Katso tästä, miten kryptot ilmoitetaan verotuksessa käytännössä.

Harrastajafoorumeilla kryptoverotuksen harhaluulot leviävät helposti. Jos olet myynyt vain yksittäisiä kryptoja, verotuksesta ei tarvitse huolestua: Luovutusvoittoveroa ei tarvitse maksaa, jos myyt omaisuutta alle 1000 euron edestä vuodessa.

Voit hyödyntää kryptojen ilmoittamisessa FIFO-menetelmää tai hankintameno-olettamaa, ja transaktioista ostot, myynnit ja vaihdot ovat veronalaisia tapahtumia. Siirrot kryptopörssistä toiseen eivät ole verotettavia. Avaamme tällä sivulla jokaista näistä aiheista syventävästi, niin osaat toimia oikein kryptojen ilmoittamisessa.

Liiketoimintalähtöinen

BOWA on helposti lähestyttävä ja ratkaisukeskeinen lakiasiaintoimisto Helsingissä. Katsomme aina asiakasyritystemme liiketoimintaa kokonaisvaltaisesti ja ratkaisemme asiakkaidemme lakiongelmat aina liiketoimintalähtöisesti. Uskomme, että yhdistämällä lain ja talouden liiketoiminnan päätökset tehdään fiksummin ja saavutetaan parhaat tulokset. 

Helposti lähestyttävä

Tarjoamme 30 minuutin maksuttoman alkukartoituksen, jossa kartoitamme asiakkaan tilanteen ja katsomme, miten voimme asiassasi auttaa. Alkukartoitus voidaan hoitaa toimistollamme Helsingin keskustassa tai etäyhteydellä. Saat meihin yhteyden chatin kautta, soittamalla, sähköpostitse tai sivun lopuksi löytyvän yhteydenottolomakkeen kautta.

Ratkaisukeskeinen

Yritystoiminnassa eteen tulevat tilanteet voivat vaatia strategisia ratkaisuja, eikä helpoimmalta vaikuttava juridinen vaihtoehto ole aina mahdollinen. Asiakkaamme ajautuessa juridisen pulman äärelle, emme estä liiketoimintaa, vaan etsimme juridiikasta ratkaisun, joka mahdollistaa liiketoiminnallisten päätösten toteuttamisen.

BOWA on helposti lähestyttävä ja ratkaisukeskeinen lakiasiaintoimisto.

Kiitos yhteydenotostasi BOWAan!

Miksi kryptoja ei kannata ilmoittaa itse?

Kryptojen ilmoittaminen on työlästä – Varsinkin, jos harjoittaa treidaustoimintaa isoissa määrissä, kryptojen ilmoittaminen muuttuu mutkikkaaksi; jokaisen transaktion tiedot, mukaan lukien vaikeasti jälkeenpäin löydettävä hankintahinta, on annettava täsmällisesti verottajalle. Kryptovaluutan verotus on tarkkaa puuhaa.

Kryptojen ilmoittamiseen liittyy myös väärinkäsityksiä: Moni luulee, että ainoastaan kryptopörsseistä ”kotiutetut” tulot omalle pankkitilille pitää ilmoittaa. Tosiasiassa jokainen transaktio kryptopörssissä on ilmoitettava, ja ilmoituksen laiminlyömisestä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen

Taitava, kryptotoimeksiantoja hoitanut verojuristi, suoriutuu hyvin ja tarkasti kryptojen ilmoittamisesta. Voi olla merkittävästi edullisempaa antaa juristille omien kryptovaluuttojen veroilmoittaminen kuin painia useiden kryptopörssien eri valuuttojen excelien ja verottajan FIFO-laskurin  kanssa. 

Mitä asiakkaamme sanovat meistä

Lue alta, mitä asiakkaamme ovat sanoneet meistä.

0
+
asiakasta
0
+
projektia
0
+
dokumenttia

Yrityksen lakiasiat hoituvat niin, että asiakaskin ymmärtää. Erityiskiitos selkeästä laskutuksesta.

Patrik Heino

Markkinointi Uikkanen Oy

Paula on erittäin ammattitaitoinen. Suosittelen varauksetta.

Jyri Kytöharju

Atria

Erittäin ammattimaista ja mukavaa palvelua. Matin saa aina tarvittaessa kiinni, joka on lakimiehille harvinaista. Suosittelen!

Jaakko Jääskeläinen

Asiantuntijamme kryptovaluuttojen verotuksessa

BOWA:n lakimiehet ovat erikoistuneet liikejuridiikan eri osa-alueille. Meiltä saat luotettavan ja osaavan lakimiehen, joka puhuu ymmärrettävästi. Mielestämme on parempi osata oma erikoistumisalueensa kunnolla kuin osata vähän kaikkea. Tästä syystä kaikilla lakimiehillämme on oma erikoisosaamisalueensa. 

Valtteri Gundersby

OTM, lakimies, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Paula Bock

Managing Partner OTM, LL.M., luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Usein kysyttyä kryptojen verotuksesta

Hyvin pienimuotoisen kryptotoiminnan kanssa ei usein ole hätää. Jos olet kalenterivuoden aikana myynyt yhteensä enintään 1000 euron edestä omaisuutta, esimerkiksi kryptoja ja osakkeita, myynneistä ei tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa. Myöskään tappiot eivät ole vähennyskelpoisia, jos luovutetun omaisuuden arvo on yhteensä alle 1000 euroa.

Suurin riski kryptojen ilmoittamisen kannalta piileekin isommissa myyntimäärissä, jolloin transaktioiden ilmoittamisessa kannattaa olla todella tarkka. 1000 euron raja-arvo koskee omaisuuden arvoa – ei voiton tai tappion määrää!

Lähtökohtaisesti jokainen transaktio on verotuksellinen tapahtuma, joka tulee ilmoittaa. Kryptovaluutan verotus perustuu siihen, että jokainen osto, myynti ja vaihto on veronalainen tapahtuma ja pitää siten ilmoittaa verottajalle. Kryptopörssit tarjoavat taulukointivaihtoehtoja näiden tietojen hankkimiselle, mutta niiden saatavuus riippuu täysin siitä, mitä palvelua käyttää.

Ainoastaan siirrot kryptopörssistä toiseen – esimerkiksi Binancesta Coinmotioniin – ovat verovapaita. Muista kuitenkin näitä siirtoja tehdessä, että alkuperäinen hankintahinta on tiedettävä ja valuuttojen siirroistakin on syytä pitää tarkkaa kirjanpitoa!

Vaikka kryptopörssit toimittavat tapahtumaluettelot taulukkomuodossa, palveluntarjoajilta et kuitenkaan saa valmista verotukseen kelpaavaa laskelmaa, vaan kryptojen veroilmoittamisessa on suositeltavaa käyttää verohallinnon FIFO-laskuria. Myytäessä valuuttaa sovelletaan ns. FIFO-periaateetta – ensin hankitut valuutat myydään ensimmäisenä. Katso tästä, miten kryptojen verotuksen laskeminen tapahtuu käytännössä.

Kryptovaluuttojen veroilmoittamisen voi hoitaa Verohallinnon ohjeita seuraamalla. Verohallinnon FIFO-laskuri ei tue kryptopörssistä toiseen tehtyjä siirtoja, joten siirrot hankaloittavat laskurin käyttöä veroilmoittamisessa huomattavasti. Mikäli olet siirrellyt valuuttoja pörssistä toiseen ja tarvitset apua tulojen ja tappioiden veroilmoittamisessa  – varaa maksuton konsultaatioaika BOWA:n asiantuntijan kanssa ja autamme sinua!

Kryptoista saadut voitot ja tappiot voi ilmoittaa myös muissa luovutusvoittoverotuksessa käyttävissä olevalla hankintameno-olettamalla. Silloin ostohinnan ja tosiasiallisten hankkimiskulujen (ostohinta ja mahdolliset säilytyskulut) vähentämisen sijaan vähennetään vain hankintameno-olettama. Alle 10 vuotta omistetusta virtuaalivaluutasta vähennetään 20 % virtuaalivaluutan myyntihinnasta. Yli 10 vuotta omistetusta virtuaalivaluutasta hankintameno-olettama on 40 %. Muista, että jos haluat käyttää hankintameno-olettamaa, et voi lisäksi vähentää virtuaalivaluutan myyntihinnasta ostohintaa taikka muita voiton hankkimiskuluja!

Kryptovaluutan verotus liittyy myös louhintaan. Louhinnasta saatua tuloa pidetään yleensä ansiotulona (proof of work -protokollan perusteella). Se lasketaan ansiotuloihisi sinä vuonna, kun kryptovaluutta tai sen vastike siirtyy virtuaalilompakkoosi tai muulle virtuaalivaluuttatilillesi.

Kryptovaluutan arvo määräytyy sen vaihtokurssin mukaan, joka sillä on louhinnan hetkellä euroina. Kun olet saanut louhinnasta tuloa, voit käyttää veroilmoittamisessa päiväkohtaista tai kuukausikohtaista keskikurssia. Kun valitset näiden kahden väliltä, käytä aina samaa jaksotusta eli joko päivä- tai kuukausikohtaista keskikurssia ja saman kryptopörssin arvoja koko vuoden ajan.

Louhinnasta aiheutuneet kulut ovat vähennyskelpoisia louhinnasta saadusta ansiotulosta. Muista siis vähentää esimerkiksi louhintaan kuluneesta sähköstä sähkölaskun suhteellinen osuus! Kuluja ei siis voi enää vähentää myöhemmin saadusta mahdollisesta luovutusvoitosta, kun vaihdat tai käytät kryptoja.

MUISTA! Myös virtuaalivaluutan vaihto toiseen kryptovaluuttaan realisoi verotuksellisesti ilmoitusvelvollisuuden!  Ilmoita nämä tiedot veroilmoituksessa:

  • Luovutuspäivä: milloin vaihdoit ethereumit bitcoineiksi
  • Myyntihinta: saamiesi bitcoinien arvo vaihdon hetkellä
  • Hankintapäivä: milloin alun perin hankit ethereumit
  • Hankintahinta: ethereumien arvo hankintahetkellä

Tee tämä jokaisen transaktion osalta erikseen. Ilmoita myös omaisuuden hankkimisesta aiheutuneet menot ja myyntikulut, esimerkiksi välityspalkkiot. Kryptojen arvot voit tarkastaa jostakin tunnetusta virtuaalivaluuttapörssistä. Kryptovaluutan verotus on hankaa, koska sama prosessi pitää tehdä jokaisen toimenpiteen osalta erikseen.

”Olen hoitanut useita kryptovaluuttoihin liittyviä toimeksiantoja, ja tunnen alan käytännöt verotukseen erikoistuneena juristina. Useimmiten asiakkaat pyytävät apua, kun kryptovaluuttoja ja -pörssejä on ollut käytössä useita eikä eri transaktioista enää ole helppo pysyä perillä itse.”

Valtteri Gundersby
verojuristi, kryptot
Legal Counsel, BOWA Legal

Lakimies Valtteri Gundersby BOWA Legal Oy

Verojuristi vs. tee-se-itse -asenne

Kryptojen ilmoittaminen BOWA:lla alkaen 500,00 €.

Ilmoittamaton kryptotransaktio tai väärin ilmoitettu kryptokauppa = veropetos, josta seuraa sakkoa tai ehdollista vankeutta.

Miksi valita BOWA Legal lakiasiain­toimistoksi?

Emme keskity pelkästään juridiikkaan, sillä uskomme, että yhdistämällä lain ja talouden liiketoiminnan päätökset tehdään fiksummin ja saavutetaan parhaat tulokset. 

Lakimies Helsinki keskusta. Lakiasiaintoimisto BOWA Legalin juristit Helsingin keskustassa.

Liiketoimintalähtöinen

Katsomme aina asiakasyritystemme liiketoimintaa kokonaisvaltaisesti ja ratkaisemme asiakkaidemme lakiongelmat aina liiketoimintalähtöisesti. Uskomme, että yhdistämällä lain ja talouden liiketoiminnan päätökset tehdään fiksummin ja saavutetaan parhaat tulokset. 

Rehellinen

Yritystoiminnassa eteen tulevat tilanteet voivat vaatia strategisia ratkaisuja, eikä helpoimmalta vaikuttava juridinen vaihtoehto ole aina mahdollinen. Emme pelkää kertoa objektiivista ja rehellistä mielipidettämme sekä ratkoa yritystoimintaasi mahdollisesti liittyviä riskejä.

Ymmärrettävä

Haluamme, että asiakkaamme ymmärtävät juridisten toimien ja asiakirjojen merkityksen, ja siksi kerromme asiakkaillemme asioiden merkityksen selkokielellä lakijargonin sijaan.  


Haluatko kysyä lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen
Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Varaa maksuton kartoitus

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

+358 10 341 4400

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.