fbpx

Osakassopimus

Osakassopimus on yrityksen hallinnon tärkein sopimus. Osakassopimuksella sovitaan osakkaiden oikeudet ja velvollisuudet ja se toimii siten sääntökirjana muutosten ja riitojen varalle. Osakassopimus kannattaa laatia aina kun yhtiössä on enemmän kuin yksi osakkeenomistaja.

Osakassopimus rakentaa luottamusta

Osakassopimus tehdään yhtiön osakkeenomistajien välillä. Osakassopimuksen tärkein tehtävä on se, että sen avulla voidaan sopia selkeästi osakkaiden oikeuksista ja velvollisuuksista, ja näin turvata yhtiön toiminnan jatkuvuutta. Osakassopimuksen laatimiselle ei ole aikarajaa. Se kannattaa kuitenkin laatia jo heti yrityksen perustamisvaiheessa. Lue tästä mitä osakassopimuksen laatiminen maksaa.

Osakassopimus tulee aina laatia kyseisen yhtiön tilannetta ja omistusrakennetta silmällä pitäen. Siksi emme suosittele käyttämään internetistä löytyviä valmiita osakassopimuspohjia. BOWA on laatinut osakassopimuksia niin isoille kasvuyrityksille kuin pienemmille aloittaville yrityksille. Juristimme ymmärtävät yhtiöoikeudellisten yksityiskohtien lisäksi liiketoiminnan kokonaisuutena. 

BOWA Osakkaat Paula Matti ja Matias

Selkeät oikeudet ja velvollisuudet

Osakassopimus määrittelee osakkaiden oikeudet ja velvollisuudet, vähentäen tulevaisuuden erimielisyyksiä ja epäselvyyksiä.

Suojaa investoinneille

Se suojaa osakkaiden investointeja ja varmistaa, että yrityksen päätöksenteko on selkeää ja tehokasta.

Ehkäisee konflikteja

Osakassopimus auttaa ennaltaehkäisemään konflikteja ja tarjoaa ratkaisumekanismeja, jos erimielisyyksiä ilmenee.

 

BOWA on helposti lähestyttävä ja ratkaisukeskeinen lakiasiaintoimisto.

 
Verojuristit Paula Bock ja Valtteri Gundersby

Mikä on osakassopimus?

Osakassopimus on yrityksen vapaaehtoinen asiakirja, jolla yrityksen omistajat päättävät oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Sen tehtävänä on asettaa selvät pelisäännöt muun muassa työnteon edellytyksistä, poikkeustilanteista ja yrityksestä lähtemisestä. Ilman osakassopimusta yrityksen eri elinvaiheet voivat tulla huomattavan kalliiksi perustajille. Esimerkiksi osakkaan poistuminen voi aiheuttaa erimielisyyksiä, jotka selviävät pahimmillaan kalliin välimiesmenettelyn tai tuomioistuinprosessin tuloksena.

Osakassopimus on vapaamuotoinen, eli sille ei ole asetettu laissa vaatimuksia. Se kannattaa kuitenkin aina laatia kirjallisesti. 

Lue täältä mitä osakassopimus maksaa!

Hyvä juristi

Mistä siinä kannattaa sopia?

Osakassopimuksessa on mahdollista sopia lukuisista eri asioista. Yleensä siinä  sovitaan yhtiön hallinnosta ja päätöksenteosta, erilaisista päättymistilanteista ja osakkeiden luovuttamisesta sekä esimerkiksi osakkaiden työskentelyvelvoitteista. Työskentelyvelvoitteista sopimalla voidaan varmistaa, että osakkaat työskentelevät yhtiön toiminnan edistämiseksi. Tyypillisesti osakassopimukseen sisällytetään myös muun muassa immateriaaliehtoja, osingonjakoa ja vaikkapa tiedonsaantioikeutta koskevia ehtoja. Osakassopimuksen laatimisessa kannattaa hyödyntää osaavaa juristia, joka osaa ehdottaa parhaita mahdollisia määräyksiä ja vaihtoehtoja otettavaksi tietyn yhtiön osakassopimukseen.

 
Lakiasiaintoimisto BOWA

Milloin osakassopimus tarvitaan?

Osakassopimus kannattaa laatia aina, kun yhtiössä on enemmän kuin yksi osakkeenomistaja. Osakassopimuksessa voidaan sopia muun muassa siitä, miten erimielisyydet osakkaiden välillä ratkaistaan, jos yhtiössä on kaksi omistajaa, joista kummallakin on hallussaan 50 % yhtiön osakkeista ja äänimäärästä. Vaikka yhtiökumppanina olisi hyvä ystävä, tai jopa oma perheenjäsen, on osakassopimus silti hyvä laatia. 

Mitä asiakkaamme sanovat meistä

Lue alta, mitä asiakkaamme ovat sanoneet meistä.

0
+
asiakasta
0
+
projektia
0
+
dokumenttia

Yrityksen lakiasiat hoituvat niin, että asiakaskin ymmärtää. Erityiskiitos selkeästä laskutuksesta.

Patrik Heino

Markkinointi Uikkanen Oy

Paula on erittäin ammattitaitoinen. Suosittelen varauksetta.

Jyri Kytöharju

Atria

Erittäin ammattimaista ja mukavaa palvelua. Matin saa aina tarvittaessa kiinni, joka on lakimiehille harvinaista. Suosittelen!

Jaakko Jääskeläinen

Näin palvelumme toimii

Asiointi kanssamme hoituu asiakkaan niin halutessa sähköisesti, mutta olet myös koska tahansa tervetullut toimistollemme Pikku-Roballe.

01

Maksuton alkukartoitus

Maksuttomassa alkukartoituksessa selvitämme asiakkaan tarpeen. Huomioithan, että alkukartoituksessa emme kuitenkaan voi antaa oikeudellista neuvontaa tai laatia asiakirjoja.

02

Toimeksiantosopimus

Asiakkaan ja toimistomme välillä solmitaan aina ensin toimeksiantosopimus. Toimeksiantosopimuksen voi allekirjoittaa sähköisesti. 

03

Osakassopimuksen laatiminen

Toimeksiannon solmimisen jälkeen keskustelemme tarkemmin asiasta. Keskustelun perusteella laadimme osakassopimuksen.

04

Lopputulos

Kun osakassopimus on valmis, lähetämme sen asiakkaalle, jonka jälkeen siihen voidaan tehdä vielä tarvittavia muutoksia. Suhtaudumme työmme laatuun vakavasti, joten saamamme palaute on meille erittäin tärkeää.

Asiantuntijamme osakassopimuksissa

BOWA:n lakimiehet ovat erikoistuneet liikejuridiikan eri osa-alueille. Meiltä saat luotettavan ja osaavan lakimiehen, joka puhuu ymmärrettävästi. Mielestämme on parempi osata oma erikoistumisalueensa kunnolla kuin osata vähän kaikkea. Tästä syystä kaikilla lakimiehillämme on oma erikoisosaamisalueensa. Alta näet juristimme osakeyhtiöoikeudessa.

Matias Isotalo

Partner OTM, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Valtteri Gundersby

OTM, lakimies, luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja

Usein kysyttyä osakassopimuksesta

Osakassopimus on yrityksen vapaaehtoinen (ei siis pakollinen) asiakirja, jolla yrityksen omistajat päättävät oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Sen tehtävänä on asettaa selvät pelisäännöt muun muassa työnteon edellytyksistä, poikkeustilanteista ja yrityksestä lähtemisestä.

Ilman osakassopimusta yrityksen eri elinvaiheet voivat tulla huomattavan kalliiksi perustajille. Esimerkiksi osakkaan poistuminen voi aiheuttaa erimielisyyksiä, jotka selviävät pahimmillaan kalliin välimiesmenettelyn tai tuomioistuinprosessin tuloksena.

Osa yrittäjistä perustelee osakassopimusten tarpeettomuutta sillä, että he eivät riitaannu. Harva liiketoimintakumppaniksi ryhtyvä ajattelee jo alkuvaiheessa, että perustajakumppaninsa on kestämätön ja nihkeä tyyppi. Yrityksen sisäiset riidat muodostuvat yleensä vuosien ja lukuisten eri projektien aikana.

Osakassopimus kannattaa ottaa myös muista syistä: Sillä voidaan sopia myös esimerkiksi siitä, miten menetellään perustajan sairastuessa, tai esimerkiksi onnettomuustilanteessa.

Ilmainen osakassopimuspohja on vähän kuin lakiavun pyytäminen internetin keskustelupalstoilta – netistä saa aina jotain, mutta sen laadusta voidaan olla montaa mieltä.

Ammattilaisen tekemä osakassopimus on juridisesti pätevä, oikeamuotoinen ja uusimpien lakimuutosten standardien mukainen. Osakassopimuksen laatiminen liiketoimintajuristin kautta on järkevää, koska tällöin osakassopimus voidaan räätälöidä perustajien suunnitelmien ja alan erityisvaatimusten mukaisesti.

BOWA:lla osakassopimuksiin ovat erikoistuneet Matias Isotalo ja Valtteri Gundersby.

Osakassopimus on paras laatia heti yrityksen perustamisen yhteydessä. On ymmärrettävää, että joskus uuden yrittäjän rahat ovat tiukassa ja mutkia joudutaan vetämään suoriksi. Tällöin osakassopimus kannattaa laatia heti kun se on taloudellisesti mahdollista.

Osakassopimus on helpointa ja edullisinta laatia silloin, kun perustajat ovat toiminnasta täysin yksimielisiä. Mitä pidemmälle yrityksen taival etenee, sen suurempi riski on erimielisyyksistä, joten osakassopimus kannattaa hankkia mahdollisimman aikaisin, tai heti kun se on taloudellisesti mahdollista.

Osakassopimus sisältää yksinkertaistettuna osakkaiden vastuut ja velvollisuudet. Näin sallittu ja kielletty toiminta ja tietyt erityistilanteet kirjaamalla voidaan taata se, että osakkaat toimivat aina yrityksen edun mukaisesti.

Osakassopimus voidaan suunnitella esimerkiksi niin, ettei yksi osakas voi hankaloittaa yrityksen toimintaa niskoittelemalla, tai ettei yrityksen osakekantaa voi ostaa ja samalla kaapata päätösvaltaa yhtiössä.

Suomen sopimusoikeuden yleisten periaatteiden nojalla lähtökohtaisesti kaikesta saa sopia osapuolten välillä, ellei sitä erikseen kielletä.

Tämä tarkoittaa, että osakassopimuksessa voi sopia vaikka siitä, että työpaikan taukohuoneessa on oltava tuoreita banaaneja jokaisen viikon maanantaina. Osakassopimuksessa ei sen sijaan voi esimerkiksi kokonaan kieltää oikeutta haastaa toinen oikeuteen (vaikkakin sitä voi rajoittaa esimerkiksi asettamalla välimiesmenettelyn ensisijaiseksi oikeuskeinoksi).

Nämä tilanteet kannattaa ottaa huomioon osakassopimuksessa:

  • jos joku omistajista päättää lähteä yrityksestä joko sovinnollisesti tai ovet paukkuen
  • jos joku työtä tekevistä omistajista päättää laittaa jalat pöydälle
  • joku omistajista lähtee, vie liikeidean ja asiakkaat ja perustaa uuden yrityksen
  • jos yksi omistaja vaatii osingon jakamista, mutta muut eivät halua jakaa osinkoa
  • yrityksen tai sen liiketoiminnan myyminen tai ”exitointi”
  • miten yritys rahoitetaan
  • omistussuhteiden laimentuminen (ns. ”dilutoituminen”)
  • Osakkeiden tuoman päätösvallan ja tiedonsaantioikeuden siirtymisen vihamieliselle taholle tai kilpailijalle
  • jos joku omistajista päättää myydä tai lahjoittaa osuuksia yhtiöstä ilman lupaa
  • mitä jos yritys antaa uusia osakkeita?
  • miten hallituspaikat määräytyvät

Emme suosittele käyttämään osakassopimuksessa mallipohjaa missään tilanteessa, sillä osakassopimuksessa on erityisen tärkeää ottaa huomioon monia juuri oman yrityksen kannalta yksilöllisiä asioita.

Tilaa osakassopimus BOWA:lta pakettihintaan:

Osakassopimus voidaan mukauttaa yrityksen perustajien ja osakkaiden tarpeiden mukaan Esimerkiksi työntekovelvoitteista ja osakkaiden muista oikeuksista voidaan lähes vapaamuotoisesti sopia osakassopimuksessa

OSAKASSOPIMUS VS. YRITYSRIITA

Osakassopimuksen hinta BOWA:lla alkaen 1990,00 €.

Oikeudenkäynnin hinta helposti vähintään 10 000,00 €.

Miksi valita BOWA Legal lakiasiain­toimistoksi?

Emme keskity pelkästään juridiikkaan, sillä uskomme, että yhdistämällä lain ja talouden liiketoiminnan päätökset tehdään fiksummin ja saavutetaan parhaat tulokset. 

Lakimies Helsinki keskusta Lakiasiaintoimisto BOWA Legalin juristit Helsingin keskustassa

Liiketoimintalähtöinen

Katsomme aina asiakasyritystemme liiketoimintaa kokonaisvaltaisesti ja ratkaisemme asiakkaidemme lakiongelmat aina liiketoimintalähtöisesti. Uskomme, että yhdistämällä lain ja talouden liiketoiminnan päätökset tehdään fiksummin ja saavutetaan parhaat tulokset. 

Rehellinen

Yritystoiminnassa eteen tulevat tilanteet voivat vaatia strategisia ratkaisuja, eikä helpoimmalta vaikuttava juridinen vaihtoehto ole aina mahdollinen. Emme pelkää kertoa objektiivista ja rehellistä mielipidettämme sekä ratkoa yritystoimintaasi mahdollisesti liittyviä riskejä.

Ymmärrettävä

Haluamme, että asiakkaamme ymmärtävät juridisten toimien ja asiakirjojen merkityksen, ja siksi kerromme asiakkaillemme asioiden merkityksen selkokielellä lakijargonin sijaan.  


Varaa maksuton kartoitus

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!​

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.