fbpx

Verosuunnittelu

JA MUUT VEROPALVELUT

Verotus koskettaa meitä kaikkia. Verosuunnittelulla voi kuitenkin hallita verotuksen vaikutuksia eri tilanteissa. Anna BOWA:n ammattilaisten hoitaa veroasiasi kuntoon.

BOWA logo valkoinen

Verotukseen liittyy paljon vaikeita kysymyksiä ja vastuuta, minkä takia veroasioita ei kannata hoitaa itse. Verolainsäädäntö muuttuu nopeasti, ja verotuksen erityistilanteet ovat jopa monille juristeille usein hankalia ymmärttää. Tee-se-itse -asenne veroasioissa voi pahimmassa tapauksessa johtaa jopa rikosepäilyyn.

BOWA:n perustajaosakkaalla Paulalla on kaksi maisteritason tutkintoa kansainvälisestä verotuksesta. Olemme neuvoneet asiakkaitamme erilaisissa verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Verotusta koskevat toimeksiannot liittyvät esimerkiksi tuloveroja koskeviin valituksiin, ennakkoratkaisuhakemuksiin, verotarkastuksissa avustamiseen, yritysjärjestelyihin liittyviin verokysymyksiin, rikosasioissa kuten veropetosasioissa avustamiseen, kryptovaluuttojen veroilmoittamiseen sekä erilaisiin kansainvälisiin tilanteisiin.

Olemme menestyksekkäästi edustaneet asiakkaita verotukseen liittyvissä prosesseissa aina korkeimmassa hallinto-oikeudessa asti.

Yrittäjä, älä tuhlaa kallisarvoista aikaasi

Autamme asiakkaitamme kaikissa verotukseen liittyvissä kysymyksissä

Verot ovat yrittäjälle usein hankalasti hallittava kokonaisuus. Älä tuhlaa kallisarvoistasi aikaa miettiessäsi, miksi tai mistä maksat veroja, pyydä apua meiltä! Lue tarkemmin palveluistamme alta tai ota yhteyttä ja kerromme lisää.

Varaa maksuton konsultaatio!

Verotukseen liittyvät palvelumme

Veroilmoitukset ja ennakkoratkaisuhakemukset

Ahdistaako esitäytetty veroilmoitus? Tiedätkö, täyttikö kirjanpitäjäsi yrityksesi veroilmoituksen oikein? 

Usein veroilmoittamissa luotetaan sokeasti kirjanpitäjään. Harva yrittäjä edes ymmärtää, saatikka tarkistaa, mitä yrityksen veroilmoituksella on ilmoitettu. Vastuu veroilmoituksesta on kuitenkin sinulla – yksityishenkilönä ja hallituksen jäsenenä tai toimitusjohtajana olet viimekädessä rikosoikeudellisessa vastuussa siitä, että veroilmoitukset on oikein laadittu.

Älä siis epäröi kysyä apua, me autamme sinua turvaamaan selustasi!

Veroprosessit

Verohallinto tekee vuosittain miljoonia verotuspäätöksiä – aina kaikki niistä eivät ole lain mukaisia. Verohallinnolla on myös tietyin edellytyksin oikeus oikaista aiemmin laatimiaan verotuspäätöksiä.

Verotuksen prosessit ovat omalaatuisia. Ne kestävät usein monia vuosia ja sisältävät merkittävästi juridisesti vaikeita ja tulkinnallisiakin kysymyksiä. Ei siis ole lainkaan totta, että verottaja on aina oikeassa. 

Saitko verottajalta kuulemiskirjeen? Tai verotuksen oikaisua koskevan päätöksen? 

Älä koskaan vastaa verottajan kyselyihin itse. Kysy aina apua kokeneelta verotukseen erikoistuneelta juristilta, sillä verotuksessa itsekriminointisuoja ei ole yhtä laaja kuin rikosoikeudessa. Pahimmillaan antamasi tiedot voivat pahentaa tilannettasi. 

Mikäli sinulta on pyydetty lausumaa tai haluat valittaa päätöksestä, älä hätiköi, vaan varaa ensin maksuton kartoitus lakimiehemme kanssa!

Ennakkoratkaisuhakemukset

Sekä yrityksen, että yksityishenkilöiden säännönmukaiseen verotukseen liittyy toisinaan epäselviä kysymyksiä. Mikäli tilanteeseesi ei ole varmaa vastausta, voi verottajalta hakea ennakkoratkaisua.

Ennakkoratkaisun hakeminen on maksullista ja annettu ennakkoratkaisu sitoo verottajaa. Hakemus on aina syytä laatia huolella, sillä verottaja antaa ratkaisun juuri hakemuksessa esitettyyn kysymykseen siinä esitetyssä tilanteessa. Mikäli hakemus on huolimattomasti laadittu, ei se sidokaan ajatelluissa tilanteissa, vaan laatimiseen käytetty aika ja raha on valunut hukkaan.

Arvonlisäverotus

Arvonlisävero on loppukäyttäjän maksettavaksi suunnattu erä, joka lisätään tavaraan tai palveluun.

Arvonlisäverotus on usein yrittäjien suuri murhe. Se nostaa yrityksen hintoja ja siihen liittyvä ilmoittaminen on jopa kuukausittaista. Arvonlisävero näyttäytyy usein yrittäjälle pakollisena pahana, ja usein kuvitellaan, ettei sille voida mitään. 

Yrittäjä, älä huoli, arvonlisäverotus on yksi verotuksen hankalimmista osista. Sitä säännellään EU:n tasolla eikä siihen liittyviltä tulkintaerimielisyyksiltä voida välttyä. 

Juristimme Valtteri Gundersby on erikoistunut arvonlisäverotukseen liittyviin kysymyksiin ja auttaa mielellään, mikäli alvit tuottavat päänvaivaa.

Yrityksen verosuunnittelu

Yritystoiminnan verotus on tehokkuuskysymys.  Yrityksen tavoitteena on usein maksimoida voitot, mihin sisältyy verojen optimointi. Verosuunnittelun tarkoituksena ei ole välttää tai kiertää verojen maksamista, vaan optimoida yrityksen toimintoja mahdollisimman paljon.

Verosuunnittelu on lähes pakollista yrityksen laajentuessa ulkomaille kaksinkertaisen verotuksen välttämiseksi. Jos olet miettinyt laajentumista, kannattaa asiasta keskustella osakkaamme Paulan kanssa.

Yrittäjän verosuunnittelu

Yrityksen omistajien verotus on yhtä tärkeää kuin yrityksen verotus. Yrittäjän pääomatulot verotetaan osakeyhtiössä kahdesti – yrityksen tuloverotuksessa ja sitten osakkaan tuloverotuksessa. Tiedätkö, kuinka paljon kannattaa nostaa pääomatulona ja kuinka paljon palkkana?

Yrittäjän on kannattavaa laskea tarkkaan, miten tuloverotuksen voi optimoida. Verosuunnittelua voi ja kannattaa harjoittaa jo yhtiömuodon valinnassa – osakeyhtiöstä voittojen kotiuttaminen on toisinaan yrittäjälle jopa kalliimpaa kuin toiminimestä.

Verotuksen kysymykset voivat liittyä myös esimerkiksi perintöihin, lahjoihin tai varallisuuden siirtämiseen Suomessa sekä ulkomailla.

Yrityskauppojen verotus

Liiketoimintoja ostaessa tai myydessä verotuksella on suuri vaikutus: Esimerkiksi liiketoimintakauppa ja osakekauppa eroavat paljon toisistaan verotuksen näkökulmasta. 

Tuloverotuksessa vähennettävät yrityksen aiemmat tappiot saattavat sulaa, jos yrityksen omistajuus muuttuu. Kysy aina verojuristilta ennen kuin myyt yrityksesi!

Kansainvälistyminen ja verot

Oletko harkinnut yritystoimintasi laajentamista ulkomaille? Tiedätkö, milloin kiinteä toimipaikka syntyy ja mitä siitä seuraa? Oletko lähettämässä yrityksesi työntekijän väliaikaisesti ulkomaille töihin? 

Sijoittautuminen tai sijoittaminen ulkomaille tuo esiin useita verotuksellisia kysymyksiä. Me BOWA:lla autamme suunnittelemaan yrityksesi kansainvälistymistä erityisesti myös verotuksen näkökulmasta. 

Usein kysyttyä Verosuunnittelusta

Verosuunnittelu ei ole sama asia kuin veronkierto.

Veronkierto on laitonta verojen välttelyä, jolla pyritään verojen välttelemiseen laittomin keinoin esimerkiksi rajat ylittävillä monimutkaisilla järjestelyillä.

Verosuunnittelu tarkoittaa verojen minimoimista lain asettamien sääntöjen ja rajoitusten puitteissa. Verosuunnittelu on täysin sallittua, eikä sillä tarkoiteta taikuritemppuja. Verosuunnittelu voi tarkoittaa esimerkiksi omaisuuden siirtämistä pienissä erissä vuosien saatossa lapsille perintöverojen minimoimiseksi.

Tiesitkö, että verosuunnittelu on jopa perusoikeuksien mukaista? Jokaisella on nimittäin perustuslailla turvatun omaisuuden suojan nojalla oikeus suojella omaisuuttaan.

Verosuunnittelua on suositeltavaa harjoittaa yhtenä talouden hallinnan kulmakivistä. Tavanomaisesti verosuunnittelua on esimerkiksi osakeyhtiön osakkaan tuloverosuunnittelu sekä jokaisen perheen perintöön liittyvä verotuksen minimointi. 

Joissain tilanteissa verosuunnittelu on jopa välttämätöntä. Esimerkiksi globaalien yritysten toiminnassa verosuunnittelua käytetään kaksinkertaisen verotuksen minimoimiseen. Mikäli yritys ei ole osana kansainvälistymistään huomioinut verotusta, voidaan sen tuloja pahimmassa tapauksessa verottaa useammassa eri valtiossa.

Kirjanpitäjän koulutus on usein ammattikoulupohjainen tradenomi. Kirjanpitäjällä ei ole lainopillista koulutusta. Vaikka kirjanpitäjä usein on oppinut työssään käytännön asiota verolainsäädännöstä, ei kirjanpitäjillä useinkaan ole pätevyyttä tehdä juridisia johtopäätöksiä.

Juristin tehtävä on argumentoida lainsäädäntöön liittyvissä asioissa. Tämän vuoksi verotukseen liittyvät valitukset ja ennakkoverohakemukset on syytä siirtää juristin tehtäväksi. 

Mikäli kysymys on rikosoikeudellisesta asiasta, muistathan palkata juristin heti, kun mahdollisuus rikosprosessista tulee mieleesi. Esimerkiksi, mitä aikaisemmassa vaiheessa verotarkastusta otat avuksesi juristin, sitä varmemmin vältyt rikosoikeudellisilta seuraamuksilta!

Jokainen tilanne on erilainen eikä verosuunnittelulle ole sen vuoksi selvää rajaa, milloin se on kannattavaa ja milloin ei.

Lähtökohtaisesti verosuunnittelu ei ole kannattavaa, jos suunnitelmien aikaväli on alle 5 vuotta ja/tai rahallinen intressi on alle viisinumeroinen, sillä veronsuunnittelusta aiheutuvat kustannukset ovat useimmiten vähintään 500 € + ALV.

Mietitkö, kannattaisiko veroasiaasi palkata juristi? Varaa BOWA:lta maksuton 30 minuutin konsultaatio, jossa kartoitamme kustannuksitta  tilanteesi.

Kansainvälisessä eli rajat ylittävässä verosuunnittelussa optimoidaan verotusta, kun esimerkiksi yhtiö tai yksityishenkilö toimii useassa maassa. Näissä tilanteissa jokaisella valtiolla on intressi verottaa maassaan toimivaa tahoa kaikista tuloistaan, joten verosuunnittelulla voidaan välttää muun muassa kaksinkertainen verotus.

 

Aggressiivisella verosuunnittelulla tarkoitetaan verosuunnittelua, jolla pyritään hyödyntämään verolainsäädännössä olevia poikkeuksia, ”porsaanreikiä” tai muita erityistilanteita tai sääntelemättömiä keinoja. Tällöin operoidaan verolainsäädännön harmaalla alueella, jossa toimet eivät sinänsä ole kiellettyjä, mutta eivät myöskään välttämättä sallittuja.

Epäselvissä tilanteissa pätevä verojuristi tietää konsultoida keskusverolautakuntaa ja pyytää ennakkoratkaisua asiakkaan verotukseen, jotta ratkaisu olisi aina lainmukainen.

Asiantuntijamme Verotuksessa

Paula Bock

MANAGING PARTNER
OTM (Helsinki), LL.M (Melbourne)

Lue lisää verotukseen liittyvistä artikkeleistamme:

Peitelty osinko on esimerkiksi rahan nostamista yrityksen tililtä osakkaan käyttötilille ilman liiketaloudellista perustetta.

Osinkoa vai palkkaa – Kumpi kannattaa valita?

Osinkoa vai palkkaa? Osakeyhtiön osakkaan palkanmaksussa on kaksi keskeistä ajatusmallia, jotka tulee ottaa huomion, kun mietitään, nostetaanko yhtiöstä osinkoa vai palkkaa ja kuinka paljon. Kun suunnitellaan verotusta, erityisesti yhden tai muutaman osakkaan yhtiöissä on mietittävä sekä

Lue lisää »
Valkoinen joululahja kultaisella rusetilla petroolilla taustalla. Edessä kultaisia lumihiutaleita ja joulupalloja. Asiakkaiden joululahjat ja niiden verotus riippuu siitä, katsotaanko lahja mainos- vai edustuslahjaksi.

Asiakkaiden joululahjat ja verotus

Joulu on pian ovella ja yrityksissä pohditaan joululahjoja. Kirjoitimme aiemmin artikkelin työntekijöille annettavista joululahjoista. Tässä artikkelissa käsittelemme yrityksen ulkopuolisille tahoille antamia lahjoja eli esimerkiksi asiakkaiden joululahjoja ja niiden verotusta. Mainoslahja  Asiakkaiden joululahjat ja toimittajille tai muille

Lue lisää »
Joululahjoja kuusen alla.

Joululahja työntekijälle

Joulu alkaa lähestymään ja sen myötä useissa yrityksissä pohditaan joululahjojen antamista työntekijöille. Työntekijöille joululahjoja annettaessa tulee kuitenkin muistaa, että ne eivät ole kaikissa tilanteissa saajalleen verovapaita. Kerromme tässä artikkelissa, mitä työnantajan kannattaa ottaa huomioon, jotta

Lue lisää »
Peitelty osinko on esimerkiksi rahan nostamista yrityksen tililtä osakkaan käyttötilille ilman liiketaloudellista perustetta.

Peitelty osinko ja 2023 muutosehdotus

Mitä on peitelty osinko? Peitelty osinko on tuloa, jota verovelvollinen eli yleensä osakeyhtiön osakas on oikeudettomasti hankkinut tai saanut itselleen yrityksestään esimerkiksi liikasuorituksen tai yksityismenojen maksattamisen kautta. Esimerkiksi jos yhtiön osakas nostaa rahaa yhtiön tililtä

Lue lisää »
Alkoholin tilaaminen ulkomailta on jatkossa yhä enemmän Verohallinnon ja Tullin valvomaa.

Alkoholin tilaaminen ulkomailta

Oletko tilannut alkoholia ulkomailta? Mietitkö, onko se laillista? Mitä pitää tehdä, että alkoholin tilaaminen ulkomailta on sallittua Suomessa? Verohallinto ilmoitti tiedotteessaan 12.10., että Tulli sekä Verohallinto tehostavat ulkomaisista verkkokaupoista ostetun alkoholin verovalvontaa marraskuun alusta lähtien

Lue lisää »

Varaa maksuton kartoitus

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

+358 10 341 4400

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Tarjouspyyntö

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Haluatko kysyä lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen
Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.