Mitä tarkoittaa työnantajan takaisinottovelvollisuus? Työnantajan takaisiottovelvollisuudella tarkoitetaan sitä, että työnantajalla on tietyin edellytyksin velvollisuus tarjota työtä irtisanotulle työntekijälle. Irtisanomisen on tullut johtua taloudellisista ja tuotannollisista perusteista tai yrityssaneerausmenettelystä. Velvollisuuden mukaan työtä tulee tarjota irtisanotuille työntekijöille ennen kuin rekrytään uusia työntekijöitä. Työsopimuslain mukaan työnantajan, joka tahallaan tai huolimattomuudesta on laiminlyönyt takaisinottovelvollisuuttaan, on korvattava työntekijälle aiheuttamansa vahinko. Avustamme takaisinottovelvollisuuteen liittyvissä kysymyksissä sekä työnantaja että työntekijäpuolta.

Takaisinottovelvollisuus irtisanomisen jälkeen

Työsopimuslaissa on säädetty työnantajalle velvollisuus, jonka mukaan työtä on tarjottava tietyissä tilanteissa entiselle työntekijälle, jos työnantaja tarvitsee työntekijöitä neljän kuukauden kuluessa entisen työntekijänsä työsuhteen päättymisestä. Jos työsuhde oli jatkunut keskeytyksettä vähintään 12 vuotta ennen päättymistään, on takaisinottovelvollisuus kuitenkin kuusi kuukautta. Joissain tilanteissa takaisinottoaika voi olla myös tätä pidempi.

Työntekijän irtisanomisen on tullut johtua taloudellisilla tai tuotannollisilla perusteista taikka yrityssaneerauksesta, jotta takaisinottovelvollisuus syntyy. Jos työntekijä on irtisanottu henkilöstä johtuvista syistä, ei työnantajalla ole velvollisuutta tarjota työtä tämän säännöksen mukaisesti.

Työtehtävien tulee olla samoja tai samankaltaisia, kuin mitä irtisanottu työntekijä oli tehnyt työsuhteen ollessa vielä voimassa. Ratkaisevaa on, millaisia työtehtäviä avoinna olevaan paikkaan sisältyy, ei siis pelkästään nimikkeet. On tapauskohtaista, mitä työtä pidetään samankaltaisena. 

Entisen työntekijän tulee olla työ- ja elinkeinotoimistossa työtä hakeva, jotta hänelle on velvollisuus tarjota. Työntekijän ei kuitenkaan tarvitse olla työtön. 

On huomattava, että työtä tulee kuitenkin tarjota ensisijaisesti lomautetuille työntekijöille ennen kuin työnantajalla on velvollisuus tarjota sitä entisille työntekijöilleen.

Onko takaisinottovelvollisuutta työsuhteen purkamisen jälkeen?

Työsopimuslain säännös koskee vain irtisanottuja työntekijöitä edellä mainituilla perusteilla. Takaisinottovelvollisuutta ei siten ole, jos työntekijän työsuhde on päättynyt määräaikaisuuden päättymiseen tai jos työsuhde on purettu tai se on irtisanottu henkilöstä johtuvin perustein. Henkilöstä johtuvien syiden tulee olla totuudenmukaisia, eikä niitä voida keksiä takaisinottovelvollisuuden välttämiseksi.

Työsuhteen ehdot

Työtä ei tarvitse tarjota samoilla ehdoilla. Esimerkiksi palkka tarjotussa työssä voi olla aiempaa alhaisempi tai se on voitu muuttaa provisiopalkaksi. Koeaikaa ei kuitenkaan lähtökohtaisesti voida ottaa. Olosuhteiden muuttumisen takia voi kuitenkin olla mahdollista, että uuteen työsopimukseen lisätään koeaikaa koskeva ehto. Työntekijän tulee tietää tarjotun työn ehdot ennen kuin hän voi tehdä päätöksen siitä, ottaako hän tarjotun työn vastaan. 

Takaisinottovelvollisuudesta sopiminen

Korkein oikeus on ratkaisussaan katsonut, ettei työntekijä ennen työsuhteensa päättymistä voi sopimuksella sitovasti luopua työnantajan takaisinottovelvollisuudesta. Tällaista ehtoa pidetään mitättömänä, vaikka työntekijä olisi itse ehdottanut sitä. 

Takaisinottovelvollisuus ja sen täyttyminen

Työtä on tarjottava nimenomaisesti irtisanotulle työntekijälle. Pelkkä yleinen ilmoitus työnhakukanavalla avoinna olevasta paikasta ei siten täytä tätä velvollisuutta. Työnantajan on myös oma-aloitteisesti selvitettävä työvoimatoimistosta, onko entisiä työntekijöitä työnhakijoina. Entisen työntekijän ei tarvitse olla työtön, riittävää on, että työntekijä on ilmoittautunut työnhakijaksi. Työtä on mahdollista tarjota paitsi suoraan työntekijälle olemalla häneen yhteydessä, myös työvoimatoimiston kautta. Jos työtä tarjotaan suoraan työntekijälle, kannattaa huomioida, että työnantajalla on näyttötaakka siitä, että työtä on myös tosiasiassa tarjottu. Jos työtä tarjotaan suoraan entiselle työntekijälle se kannattaa siten tehdä kirjallisesti.

Työn tarjoaminen entisille työntekijöille vaatii työnantajalta aktiivisuutta. Velvoitteen ei voida katsoa täyttyneen, jos työnantaja on yrittänyt kerran puhelimitse tavoittaa työntekijää saamatta tätä kiinni.

Takaisinottovelvollisuuden laiminlyönti

On tärkeää, että takaisinottovelvollisuutta noudatetaan. Sen laiminlyöminen johtaa siihen, että työnantaja voi joutua korvaamaan työntekijälle aiheutuneen vahingon. Työsopimuslain mukainen korvausvastuu voi syntyä myös tuottamuksellisesta velvollisuuden rikkomisesta eli korvausvelvollisuus ei synny ainoastaan tilanteessa, jossa työnantaja olisi tahallaan jättänyt tarjoamatta työtä irtisanotulle työntekijälle. 

Lue lisää työoikeudellisista palveluistamme täältä.