Varallaolokorvaus – tuleeko työnantajan maksaa sitä? Työntekijä ja työnantaja voivat sopia siitä, että työntekijä on vapaa-ajallaan tarvittaessa kutsuttavissa työhön. Tällä tarkoitetaan varallaoloa, jota ei lähtökohtaisesti lasketa työaikaan. Varallaolosta on sovittava työntekijän ja työnantajan välillä esimerkiksi työsopimuksessa. Varallaolokorvauksen osalta on huomioitava työehtosopimuksen määräykset sekä varallaolosta työntekijän vapaa-ajan käytölle aiheutuvat rajoitukset. BOWA:n juristit auttavat varallaoloon liittyvissä kysymyksissä sekä laadimme varallaoloa koskevan sopimuksen.

Mikä on varallaolokorvaus?

Varallaolosta säädetään työaikalaissa. Sen mukaan työnantaja ja työntekijä saavat sopia varallaolosta ja siitä maksettavasta korvauksesta. Varallaolon aikana työntekijän on oltava työnantajan tavoitettavissa niin, että hänet voidaan kutsua työhön. Varallaoloaikaa ei lueta työaikaan, ellei työntekijän ole oleskeltava työpaikalla tai sen välittömässä läheisyydessä. Varallaolo ei saa kohtuuttomasti haitata työntekijän vapaa-ajan käyttöä. Varallaolosta tulee maksaa työntekijälle varallaolokorvausta. Varallaoloa koskevia määräyksiä voi sisältyä myös työehtosopimuksiin, joten jos työnantaja kuuluu jonkin työehtosopimuksen piiriin, on tärke huomioida myös työehtosopimuksen määräykset.

Varallaolokorvaus ja sen määrä

Varallaolokorvauksen määrästä tai sen määräytymisperusteista ja varallaolon ehdoista tulee sopia työnantajan ja työntekijän välillä. Korvauksen määrässä tulee ottaa huomioon varallaoloajasta työntekijän vapaa-ajan käytölle aiheutuvat rajoitukset. Työaikalaissa ei säädetä korvauksen vähimmäismäärästä, joten siitä voidaan sopia työnantajan ja työntekijän välillä. On kuitenkin tärkeää huomata, että sen määrästä on sovittu joissain työehtosopimuksissa. Esimerkiksi KVTES mukaan varallaolokorvaus voidaan korvata antamalla työntekijälle korvausta vastaava vapaa-aika säännöllisenä työaikana. Mahdollista on myös sopia siitä, että varallaolokorvaus sisältyy työntekijän kokonaispalkkaan. 

Voiko varallaolosta kieltäytyä?

Työaikalain mukaan, jos varallaolo on työn laadun ja erittäin pakottavien syiden vuoksi välttämätön, virkamies ja viranhaltija eivät saa kieltäytyä siitä. Esimerkiksi palomiehiä ja terveydenhuollon henkilöstöä voi koskea tällainen velvollisuus, jos he ovat valtion virkamiehiä tai kunnan viranhaltijoita. Työntekijöiden kohdalla varallaolovelvollisuus perustuu aina sopimukseen. Muutoin, jos työntekijä ja työnantaja eivät ole sopineet varallaolosta, on työntekijällä mahdollisuus kieltäytyä siitä.

Varallaolosta sopiminen

Varallaolosta voidaan sopia työsopimuksessa tai muulla tavalla. Siitä on mahdollista sopia myös tapauskohtaisesti. Työnantajan tulee ilmoittaa työntekijälle  varallaolokorvauksesta ja ehdoista tai määräytymisperusteista ennen varallaolosta sopimista. Työnantaja ja työntekijä voivat myös sopia muista ehdoista, kuten varallaolon toistuvuudesta, varallaolokorvauksesta tai siitä kuinka nopeasti työntekijän on ryhdyttävä työhön saatuaan varallaolonsa aikana kutsun. Varallaolosta voidaan sopia työsopimuksessa, erillisessä irtisanottavissa olevassa tai määräaikaisessa sopimuksessa tai kertaluontoisesti. Vaikka suullisesti ja hiljaisesti syntynyt sopimuskin on pätevä, kannattaa varallaolosta sopia aina kirjallisesti  myöhempien epäselvyyksien välttämiseksi.