fbpx

Yrityksen ostaminen

Miksi kannattaa ostaa yritys?

Yrityksen ostaminen on yksi yleistyvistä yrittäjyyden aloittamisen vaihtoehdoista. Vuoden 2021 keväällä teetetyn Suomen Yrittäjien, Finnveran ja Elinkeinoministeriön PK-yritysbarometrin mukaan pk-yrityksissä suunnitelluista omistajanvaihdoksista 12 % on odotettavissa seuraavan 2 vuoden aikana, ja 17 % seuraavan 3–5 vuoden aikana. Suomen väestön ikääntyessä vanhat yrittäjät haluavat liiketoiminnalleen jatkajan, mikä onnistuessaan estää useiden elinkelpoisten yritysten toiminnan lopettamisen ilman liiketaloudellisia syitä.

Miksi yrityksen ostaminen eikä perustaminen?

Yritystä ostettaessa moni perinteinen alkuvaiheen kompastuskivi on usein jo ylitetty: toiminnassa olevassa yhtiössä on usein valmiina liikeidea, säännöllinen asiakaskunta ja jopa yrityksen maine tai tunnettu brändi – siten yrittäjän ei tarvitse kuluttaa energiaansa liiketoiminnan käynnistämiseen, vaan resurssit voidaan kohdistaa aktiivisen yritystoiminnan kehittämiseen ja optimoimiseen.

Finnveran tilastojen mukaan yrityksen ostaminen on jopa riskittömämpi vaihtoehto uuden yrityksen perustamisen sijaan. Kolmen vuoden jälkeen 92 % ostetuista yrityksistä jatkaa toimintaansa, ja viiden vuoden jälkeen selviytymisaste on 77 %.

Yrityskaupan vaihtoehdot

Vaikka eri yhtiömuotojen yrityskaupat ovat luonteeltaan hieman erilaisia, yrityksen ostaminen voidaan toteuttaa pääsääntöisesti kahdella eri tavalla: koko toimivan yrityksen ostaminen taikka vain sen liiketoiminnan ostaminen.

Esimerkiksi osakeyhtiön ostaminen voidaan toteuttaa osakekaupalla ­– yhtiön osakkaat myyvät yhtiön omistamiseen oikeuttavat osakkeet sisältäen kaikki yhtiön vastuut ja velvollisuudet kuten sen velat ja muut sitoumukset.

Liiketoiminnan ostamisessa yhtiö myy sen sijaan vain osan tai koko liiketoimintansa, mikä ei sisällä velkoja tai vastuita. Tässä kaupassa ostaja saa usein asiakas- ja sopimussuhteet itselleen.

Yrityksen ostaminen: ota ainakin nämä asiat huomioon

Yrityksen toimiala, tulevaisuus ja kehitys kannattaa aina tuntea hyvin. Yrityksen markkinointisuunnitelmasta saa paljon tietoa, ja oma kokemus alalta on usein suuri etu, kun perusasioiden opettelemiseen ei tarvitse käyttää resursseja.

Yrityksen henkilöllinen ulottuvuus on elintärkeää tunnistaa. Joskus yritystoiminta on hyvin vahvasti henkilöitynyt sen perustaneeseen yrittäjään, jolloin yrityksen ostamisen vaikutuksia kannattaa harkita tarkkaan.

Yrityksen omaisuus on tärkeää muistaa arvottaa oikein. Esimerkiksi yrityksen varastossa voi olla kirjanpidollisesti täydellä hinnalla arvotettuja tuotteita, konekantaa tai muuta fyysistä omaisuutta, joka todellisuudessa voi olla vanhentunutta tai huonossa kunnossa.

Koko myytävän kokonaisuuden tarkistaminen on myös todella tärkeää oikean hinnan määrittämiseksi ­– myyjän on hyvä siirtää tarpeettomat omaisuuserät kuten esimerkiksi jotkut kiinteistöt, asunto-osakkeet ja arvopaperit pois kauppakokonaisuudesta nostamasta kauppahintaa. Myöskään rahaa ei kannata ostaa rahalla, eli ylimääräiset kassavarat on hyvä siirtää pois joko osinkoina myyjälle tai toiseen yritykseen.

Yrityksen arvon määrittäminen

Yrityksen arvon määrittämiseen on monta tapaa, mutta hieman yksinkertaistettuna yrityksen arvo on aikaisempien suoritusten perusteella määriteltyä arviota tulevaisuuden tuotoista. Yrityksen arvon määrittämiseen on monta eri laskentatapaa – esimerkiksi substanssiarvo, tuottoarvomenetelmä ja verottajan oma laskentatapa. Yrityksen ostaminen on liiketaloudelliselta arvoltaan mittava transaktio, joten yritys kannattaa arvottaa oikein.

Yrittäjyyden riskit

Yrittäjyyteen ja liiketoimintaan sisältyy aina tietty määrä riskejä, joita ei voi koskaan kokonaan poistaa. Huolellisella suunnittelulla, perehtymisellä ja asiantuntijoiden avulla riskit voidaan kuitenkin minimoida. On suositeltavaa, että arviointiin osallistuu asiantuntijoita, jotka ovat sekä laillisen viitekehyksen että liiketoiminnan osaajia. Oletko ostamassa yritystä? Tutustu BOWA:n Due Diligence -paketteihin ja valitse omaan tilanteesi sopivin monipuolisista vaihtoehdoista, tai pyydä tarjousta.

Kysymyksiä yrityksen ostamiseen liittyen? Sopiiko yrityksen ostaminen tilanteeseeni?

Oletko jo suunnitellut yrityksen ostamista? Tiedätkö mitkä vastuut ja vaarat yrityksen ostamiseen liittyvät? Asiantuntijamme auttavat sinua mielellään kaikissa yhtiöoikeuteen ja yrityksen perustamiseen liittyvissä kysymyksissä!

Asiantuntijamme YHTIÖOIKEUDESSA

Matias Isotalo BOWA

Matias on liiketoimintalähtöinen juristi, joka pyrkii aina asiakkaan kannalta parhaaseen, tehokkaimpaan ja taloudellisesti kannattavimpaan ratkaisuun. Matias auttaa asiakkaita erityisesti riitoihin, oikeudenkäynteihin ja sopimusoikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Lähes kaiken vapaa-aikansa Matias viettää kesäisin golfaten.

Matiaksella on monen vuoden kokemus asiakkaiden edustamisesta tuomioistuimissa menestyksekkäästi. Hänen työhönsä on kuulunut myös vaativien sopimuskokonaisuuksien ideointia ja toteutusta. Hän on työskennellyt koko uransa asianajoalalla hoitaen toimeksiantoja itsenäisesti. Matias on suorittanut asianajotutkinnon ja hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Koulutukseltaan Matias on lakimies, OTM (Lapin yliopisto).

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään yrityksen ostamiseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Yhtiöoikeuteen erikoistuneet lakimiehemme:

BOWA:n osakas ja juristi Matias Isotalo

Matias Isotalo

Partner

Paula Bock

Managing Partner

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.