Työsuhteen ehdot sitovat lähtökohtaisesti sekä työnantajaa että työntekijää – aivan kuten muissakin sopimuksissa. Työsuhteen ehtojen muuttaminen on mahdollista molempia osapuolten sopimuksella tai työnantajan yksipuolisella muutoksella. Työnantaja voi muuttaa työsuhteen olennaisia ehtoja yksipuolisesti, jos työnantajalla on irtisanomis- tai purkuperuste. Jos taas työntekijä haluaa muuttaa työsopimuksen ehtoja, tulee hänen neuvotella siitä työnantajansa kanssa. Työsuhteen ehdot voivat muuttua myös tosiasiallisesti eli työntekijälle on voitu esimerkiksi myöntää joitain lisäetuuksia tai ne voivat muuttua esimerkiksi työehtosopimuksen vuoksi.

  • Työnantajan ja työntekijä voivat sopia muuttamisesta keskenään.
  • Jos työnantaja muuttaa yksipuolisesti työsuhteen olennaisia ehtoja, tulee sillä olla irtisanomis- tai purkuperuste.
  • Työnantaja voi yksipuolisesti muuttaa olennaisia ehtoja noudattamalla irtisanomisaikaa.

 

Työsuhteen ehtojen muuttaminen yksipuolisesti

Työnantaja voi muuttaa työsuhteen olennaisia ehtoja yksipuolisesti, jos sillä on irtisanomis- tai purkuperuste. Työsuhteen voi irtisanoa vain asiallisesta ja painasta syystä, jos kyseessä on toistaiseksi voimassa oleva työsopimus. Irtisanomisperuste voi olla tuotannollinen ja taloudellinen tai työntekijän henkilöön liittyvä.  

Työsuhteen ehtojen muuttaminen on mahdollista tehdä irtisanomalla työntekijä ja tarjota työntekijälle työtä uusilla ehdoilla ja tekemällä uuden työsopimuksen. Työnantajan on yksipuolisen muuttamisen osalta noudatettava irtisanomisaikaa. Työntekijälle tulee ilmoittaa irtisanomisaikaa noudattamalla, että vanha työsopimus päättyy ja on voimassa irtisanomisajan, mutta tämän jälkeen työsuhdetta jatketaan uusilla ehdoilla. Vaihtoehtoisesti työnantaja voi irtisanoa työsopimuksen ja tarjota uuden työsopimuksen tulemaan voimaan uusilla ehdoilla. Jos työntekijä ei allekirjoita uutta työsopimusta, päättyy hänen työsuhteensa.

Työnantaja ei voi pelkästään työnjohto- eli direktio-oikeutensa nojalla siirtää työntekijä työsopimuksessa sovituista tehtävistä täysin poikkeaviin tehtäviin. Työnantaja ei voi myöskään työnjohto-oikeutensa perusteella muuttaa muitakaan olennaisia ehtoja. Työnantaja voi kuitenkin työsopimuslain 3:1:n mukaisen työnjohtovaltansa puitteissa muuttaa ”epäolennaisia” ehtoja. 

Pysyvän työsuhteen osa-aikaistaminen on ainoa työsuhteen ehtojen muuttamista koskeva säännös työsopimuslaissa. Osa-aikaistaminen on mahdollista vain tuotannollisella ja taloudellisella perusteella. Osa-aikaistaessa työntekijänsä, työnantajan tulee muistaa, että lisätyötä on tarjottava osa-aikaiselle työntekijälle, jos tarvetta sille ilmenee.

Osapuolet voivat kuitenkin aina muuttaa ehtoja yhdessä sopimalla. Tästä esimerkkinä on palkankorotus, josta työntekijä ja työnantaja voivat sopia.

Lue myös artikkelimme millainen on hyvä työsopimus.

BOWA:n juristit apuna työsuhteen ehtojen muuttamisessa

Työoikeuteen erikoistuneet juristimme auttavat työoikeuteen liittyvissä kysymyksissä, myös jos ilmenee kysyttävää työehtojen muuttamisesta. Lue lisää kattavista työoikeuspalveluistamme. Avustamme sekä työnantajia että työntekijöitä aina sovintoneuvotteluista tuomioistuimeen asti. Ota yhteyttä!