fbpx

Osakassopimus on sopimus kumppanuuden reunaehdoista

Mitä tapahtuu yrityksesi omistukselle, kun yrityksen osakas kuolee? Mitä jos osakas on ennen kuolemistaan mennyt naimisiin ulkomaalaisen kanssa eikä osakassopimuksessanne ole lunastuslauseketta tai osakkaalle asetettua velvollisuutta laatia avioehtosopimus?

Suurin riski on yhtiökumppanuudessa ystävän kanssa, kun asioista ollaan ainakin alkuun samaa mieltä ja kaikki menee hyvin. Riitatilanteita ei kuvitella koskaan tulevan ja kun sellaiseen päädytään, yhteinen suullinen sopimus onkin hämärtynyt tai ymmärretty väärin. Suurin osa riidoista johtuukin useimmiten siitä, että asiat on ymmärretty eri tavalla.

Epäselviin tilanteisiin on syytä varautua etukäteen laatimalla kattava osakassopimus. Yhtiökumppaneiden väliseen sopimukseen kirjataan sekä oikeudet että velvollisuudet ja se toimii koko yritystoiminnan ajan lunttilappuna siitä, mitä yrityksen omistajien kesken on sovittu. Lisäksi se suojaa mahdollisilta vihamielisiltä valtauksilta ja muilta ennalta-arvaamattomilta omistajuuksien vaihtumisilta.

BOWA on luottoasiantuntijasi yhtiöoikeudellisissa sopimuksissa.

SOPIMATTA JÄTTÄMISEN KOVA HINTA

Kokemuksemme mukaan juridisoitunut riita maksaa 20 – 40 kertaa hyvin tehdyn sopimuksen verran ja yksittäinenkin riita saattaa lamauttaa yritystoiminnan kokonaisuudessaan. Tästä syystä osakassopimuksen kustannus on edullinen hinta menetetyistä ystävyyssuhteista, puhumattakaan rahallisesta menetyksestä.

MILLOIN OSAKASSOPIMUS LAADITAAN?

Osakassopimus on helpointa laatia joko yritystä perustettaessa tai pian sen jälkeen. Mikäli olette ajatelleet ottaa yritykseen ulkopuolisia sijoittajia tai sitouttaa työntekijöitä osakkein tai optioin, on osakassopimuksen laatiminen enemmän kuin suotavaa. 

Osakassopimuksella lisäarvoa

Osakassopimuksen olemassaolo tekee yrityksestä huomattavasti houkuttelevamman ja turvallisemman sijoituskohteen sijoittajille. Monet ulkopuoliset sijoittajat eivät suostu edes sijoittamaan yritykseen ilman osakassopimusta. Mikäli yritys on tarkoitus myydä tulevaisuudessa, on osakassopimus usein ehtona yrityskaupassa etenemiselle ostajan puolesta.

TIlaa osakassopimus BOWAlta pakettihintaan:

Osakassopimus – sovi ainakin miten menetellä ainakin seuraavissa tilanteissa:

 • jos joku omistajista päättää lähteä yrityksestä joko sovinnollisesti tai ovet paukkuen?
 • jos joku työtä tekevistä omistajista laittaa jalat pöydälle?
 • joku omistajista lähtee, vie liikeidean ja asiakkaat mennessään ja perustaa uuden yrityksen?
 • yksi omistaja vaatii osingon jakamista ja muut eivät halua jakaa osinkoa
 • yrityksen tai sen liiketoiminnan myyminen tai ”exitointi”
 • yrityksen rahoittaminen
 • omistussuhteiden laimentuminen
 • Osakkeiden tuoman päätösvallan ja tiedonsaantioikeuden siirtymisen vihamieliselle taholle tai kilpailijalle
 • jos joku omistajista päättää myydä tai lahjoittaa osuuksia yhtiöstä ilman lupaa
 • mitä jos yritys antaa uusia osakkeita?
 • miten hallituspaikat määräytyvät

SOPIMUS V. RIITA

Osakassopimuksen hinta BOWA:lla alkaen 390,00 €.

Oikeudenkäynnin hinta helposti vähintään 10 000,00 €.

Mietityttääkö osakassopimus?
Lue BOWAN osakassopimus -aiheiset Blogit:

Korkeimman oikeuden ennakkoratkaisu koskien lunastusoikeutta

KKO2020:34 – ennakkoratkaisu koskien lunastusoikeutta

Korkein oikeus on antanut 12.5.2020 ennakkoratkaisun KKO:2020:34 liittyen osakassopimusten lunastuslausekkeisiin. Osakeyhtiölain 5 luvun 29 §:n 2 momentin ja mukaan suunnattu osakeanti eli yhtiön osakkeiden luovuttaminen suunnatusti jollekin taholle edellyttää osakkeenomistajien suostumusta. Osakeyhtiölain 15 luvun 6 §:n

Lue lisää »
Mitä osakassopimus maksaa?

Mitä osakassopimus maksaa?

Osakassopimus BOWA:lta alkaen + ALV Hintaan vaikuttaa kuitenkin osakassopimuksen laajuus ja siihen kirjattavat seikat. Osakassopimuksessa voidaan sopia muun muassa: Osakkeiden luovutusehdoista Osakkaiden työskentelyvelvoitteista Osakkeiden hinnasta luovutustilanteissa Osakkaiden kilpailu- ja rekrytointikiellosta Sopimusrikkomuksesta & sopimussakosta Hallituksen ja

Lue lisää »
Ilmainen osakassopimuspoihja

Kannattaako ottaa ilmainen osakassopimuspohja netistä?

Älä koskaan käytä ilmaista osakassopimuspohjaa Osakassopimusta laatiessa on erityisen tärkeää ottaa huomioon yrityksen päämäärä, osakkaiden intressit, osakkaiden asemat sekä monet muut yksilölliset asiat, joita ei huomioida netin ilmaisissa pohjissa. Jokaisella yrityksellä on tarve yksilölliselle osakassopimukselle.

Lue lisää »

Osakassopimuksen sisältö

Mitä osakassopimukseen kirjoitetaan? Aiemmassa tekstissä Matti esitteli osakassopimuksen ja kävi läpi syitä, miksi sopimus kannattaisi aina useamman omistajan yhtiöissä laatia. Tässä artikkelissa listataan esimerkkejä osakassopimuksen tavanomaisesta sisällöstä. Yksittäisiin määräyksiin voidaan pureutua yleisön pyynnöstä myöhemmin. Mikäli

Lue lisää »
Osakassopimus - yhteisymmärryksen tarkka kirjaaminen säästää myöhemmiltä riidoilta.

Mikä ihmeen osakassopimus?

MIKÄ ON OSAKASSOPIMUS? Osakassopimus on erittäin tärkeä, osakkaiden oikeuksia ja velvollisuuksia käsittelevä dokumentti. Pureudumme tässä artikkelisarjassa osakassopimuksiin erityisesti pienyritysten näkökulmasta. Silloin, kun yrityksessä on enemmän kuin yksi osakkeenomistaja, on tärkeää sopia pelisäännöistä yhteisesti – ja

Lue lisää »
BOWA tuntee talouden, verotuksen ja lakiasiat

BOWA on tehokas ja ymmärrettävä liiketoiminnan kehittämisen kumppani. Näemme liiketoiminnan aina kokonaisuutena. Sen vuoksi tiedämme, että yhdistämällä lain ja talouden asioita tehdään fiksummin ja saavutetaan parhaat tulokset

Kustannustehokas

Nykyaikaiset työkalut ja hiotut prosessit takaavat erinomaiset tulokset kustannustehokkaasti. 

Nykyaikainen

Unohda vanhan ajan laki- ja taloustoimistot. Nykymaailmassa palvelu on ketterää ja nopeaa.

Riskitön

Aloitamme yhteistyön lyhyellä puhelulla ilman, että sitoudut mihinkään. 100% Ilmaiseksi.

451

Asiakasta

523

Projektia

7562

Dokumenttia

Palvelemme yrityksiä kaikissa talous- ja lakiasioissa

Räätälöity Verosuunnittelu

Konkurssit ja yrityssaneeraukset

Yrityskaupat ja -verotus

Corporate Governance

Talousjohtajapalvelut

Yritysjuridiikka ja lakipalvelut yritykselle

BOWA ASIANTUNTIJAT
Matti Vansén

Yrittäjänä Matti tietää, miten paljon ajallaan tuleva, oikeanlainen tuki merkitsee asiakkaalle. Hän on mielellään mukana asiakkaan ongelmien ratkaisemisessa. Vapaalla Matti harrastaa mm. brasilialaista jujutsua ja NO-GI-lukkopainia.  

Matti on erityisesti startupeihin perehtynyt lain ja talouden monialainen osaaja. Hän on toiminut jo vuosien ajan sekä yrittäjänä että työntekijänä erilaisissa yrityksissä, ollut neuvonantajana niin laki- kuin talousasioissakin. Matti taitaa erityisesti yhtiöoikeuden, joukkorahoituksen, muut rahoitusasiat ja yrityskaupat.  

Koulutukseltaan Matti on lakimies ja ekonomi, OTM (Helsingin yliopisto) ja ekonomi, KTM (Hanken Svenska handelshögskolan).

Paula Bock
Paula Bock

Yrittäjähenkinen Paula on tottunut olemaan helposti tavoitettavissa ja auttamaan asiakasta vero- ja lakiasioissa. Paula hoitaa asiakkaan asiat nopeasti ja huolellisesti, mutta ennen kaikkea virheettömästi. 

Paulalla on monen vuoden kokemus työstä asianajo- ja lakiasiaintoimistoissa, opinnoissaan hän erikoistui vero-oikeuteen. Työ on tuonut eteen paljon osaamista lisäksi muilta oikeudenaloilta, kuten työoikeudesta, kaupallisista sopimuksista ja insolvenssioikeudesta. Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta Ruotsista ja Australiasta sekä suorittanut mm. Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.  

Koulutukseltaan Paula on kahden maisterintutkinnon omaava luvan saanut lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto).

Ota Yhteyttä!

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

varaa maksuton konsultaatio

Kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian.