fbpx

Osakassopimus

Osakassopimus on yrityksen hallinnon tärkein sopimus. Osakassopimuksella sovitaan osakkaiden oikeudet ja velvollisuudet ja se toimii siten sääntökirjana muutosten ja riitojen varalle.

BOWA logo valkoinen

Osakassopimus on aina kannattava investointi pitkäkestoisen yritystoiminnan kannalta. Erimielisyyksistä aiheutuville oikeudenkäynneille ei voi antaa keskimääräistä hintaa, mutta yritysten osakkaiden väliset riidat voivat helposti kohota kymmenestä tuhannesta eurosta jopa satoihin tuhansiin euroihin. Jos suunnitelmissasi on luoda suomalainen menestystarina, osakassopimuksesta ei kannata säästää.

BOWA on laatinut osakassopimuksia niin isoille kasvuyrityksille kuin pienemmille aloittaville yrityksille. Juristimme ymmärtävät yhtiöoikeudellisten yksityiskohtien lisäksi liiketoiminnan kokonaisuutena.

Usein kysyttyä osakassopimuksesta

Osakassopimus on yrityksen vapaaehtoinen (ei siis pakollinen) asiakirja, jolla yrityksen omistajat päättävät oikeuksistaan ja velvollisuuksistaan. Sen tehtävänä on asettaa selvät pelisäännöt muun muassa työnteon edellytyksistä, poikkeustilanteista ja yrityksestä lähtemisestä.

Ilman osakassopimusta yrityksen eri elinvaiheet voivat tulla huomattavan kalliiksi perustajille. Esimerkiksi osakkaan poistuminen voi aiheuttaa erimielisyyksiä, jotka selviävät pahimmillaan kalliin välimiesmenettelyn tai tuomioistuinprosessin tuloksena.

Osa yrittäjistä perustelee osakassopimusten tarpeettomuutta sillä, että he eivät riitaannu. Harva liiketoimintakumppaniksi ryhtyvä ajattelee jo alkuvaiheessa, että perustajakumppaninsa on kestämätön ja nihkeä tyyppi. Yrityksen sisäiset riidat muodostuvat yleensä vuosien ja lukuisten eri projektien aikana.

Osakassopimus kannattaa ottaa myös muista syistä: Sillä voidaan sopia myös esimerkiksi siitä, miten menetellään perustajan sairastuessa, tai esimerkiksi onnettomuustilanteessa.

Ilmainen osakassopimuspohja on vähän kuin lakiavun pyytäminen internetin keskustelupalstoilta – netistä saa aina jotain, mutta sen laadusta voidaan olla montaa mieltä.

Ammattilaisen tekemä osakassopimus on juridisesti pätevä, oikeamuotoinen ja uusimpien lakimuutosten standardien mukainen. Osakassopimuksen laatiminen liiketoimintajuristin kautta on järkevää, koska tällöin osakassopimus voidaan räätälöidä perustajien suunnitelmien ja alan erityisvaatimusten mukaisesti.

BOWA:lla on kymmeniä osakassopimuksia ja tyytyväisiä asiakkaita takanaan – luota osaamiseemme ja anna meidän hoitaa osakassopimuksesi kuntoon alkaen 890,00 €. Voit varata 30 minuutin maksuttoman alkutapaamisen asiantuntijamme kanssa, jos haluat selvittää osakassopimuksen tekemisen edellytyksiä.

BOWA:lla osakassopimuksiin ovat erikoistuneet Matias Isotalo ja Valtteri Gundersby.

Osakassopimus on paras laatia heti yrityksen perustamisen yhteydessä. On ymmärrettävää, että joskus uuden yrittäjän rahat ovat tiukassa ja mutkia joudutaan vetämään suoriksi. Tällöin osakassopimus kannattaa laatia heti kun se on taloudellisesti mahdollista.

Osakassopimus on helpointa ja edullisinta laatia silloin, kun perustajat ovat toiminnasta täysin yksimielisiä. Mitä pidemmälle yrityksen taival etenee, sen suurempi riski on erimielisyyksistä, joten osakassopimus kannattaa hankkia mahdollisimman aikaisin, tai heti kun se on taloudellisesti mahdollista.

Osakassopimus sisältää yksinkertaistettuna osakkaiden vastuut ja velvollisuudet. Näin sallittu ja kielletty toiminta ja tietyt erityistilanteet kirjaamalla voidaan taata se, että osakkaat toimivat aina yrityksen edun mukaisesti.

Osakassopimus voidaan suunnitella esimerkiksi niin, ettei yksi osakas voi hankaloittaa yrityksen toimintaa niskoittelemalla, tai ettei yrityksen osakekantaa voi ostaa ja samalla kaapata päätösvaltaa yhtiössä.

Suomen sopimusoikeuden yleisten periaatteiden nojalla lähtökohtaisesti kaikesta saa sopia osapuolten välillä, ellei sitä erikseen kielletä.

Tämä tarkoittaa, että osakassopimuksessa voi sopia vaikka siitä, että työpaikan taukohuoneessa on oltava tuoreita banaaneja jokaisen viikon maanantaina. Osakassopimuksessa ei sen sijaan voi esimerkiksi kokonaan kieltää oikeutta haastaa toinen oikeuteen (vaikkakin sitä voi rajoittaa esimerkiksi asettamalla välimiesmenettelyn ensisijaiseksi oikeuskeinoksi).

Nämä tilanteet kannattaa ottaa huomioon osakassopimuksessa:

 • jos joku omistajista päättää lähteä yrityksestä joko sovinnollisesti tai ovet paukkuen
 • jos joku työtä tekevistä omistajista päättää laittaa jalat pöydälle
 • joku omistajista lähtee, vie liikeidean ja asiakkaat ja perustaa uuden yrityksen
 • jos yksi omistaja vaatii osingon jakamista, mutta muut eivät halua jakaa osinkoa
 • yrityksen tai sen liiketoiminnan myyminen tai ”exitointi”
 • miten yritys rahoitetaan
 • omistussuhteiden laimentuminen (ns. ”dilutoituminen”)
 • Osakkeiden tuoman päätösvallan ja tiedonsaantioikeuden siirtymisen vihamieliselle taholle tai kilpailijalle
 • jos joku omistajista päättää myydä tai lahjoittaa osuuksia yhtiöstä ilman lupaa
 • mitä jos yritys antaa uusia osakkeita?
 • miten hallituspaikat määräytyvät

Emme suosittele käyttämään osakassopimuksessa mallipohjaa missään tilanteessa, sillä osakassopimuksessa on erityisen tärkeää ottaa huomioon monia juuri oman yrityksen kannalta yksilöllisiä asioita.

Osakassopimus voidaan mukauttaa yrityksen perustajien ja osakkaiden tarpeiden mukaan. Esimerkiksi työntekovelvoitteista ja osakkaiden muista oikeuksista voidaan lähes vapaamuotoisesti sopia osakassopimuksessa.

OSAKASSOPIMUS VS. YRITYSRIITA

Osakassopimuksen hinta BOWA:lla alkaen 1990,00 €.

Oikeudenkäynnin hinta helposti vähintään 10 000,00 €.

Tilaa osakassopimus BOWA:lta pakettihintaan:

Asiantuntijamme osakassopimuksissa

BOWA:n osakas ja lakimies Matias Isotalo

Matias Isotalo

Lue BOWA:n osakassopimuksiin liittyvät artikkelit tästä:

Osakassopimuksen sisältö

Osakassopimuksen sisältö

Mitä osakassopimukseen kirjoitetaan? Aiemmassa tekstissä Matti esitteli osakassopimuksen ja kävi läpi syitä, miksi sopimus kannattaisi laatia aina useamman...

Jatka lukemista
Osakassopimus - yhteisymmärryksen tarkka kirjaaminen säästää myöhemmiltä riidoilta.

Mikä ihmeen osakassopimus?

MIKÄ ON OSAKASSOPIMUS? Osakassopimus on erittäin tärkeä, osakkaiden oikeuksia ja velvollisuuksia käsittelevä dokumentti. Pureudumme tässä artikkelisarjassa...

Jatka lukemista

Maksuton kARTOITUS

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen