fbpx

Arvonnousuvero Suomessa

Mikä on arvonnousuvero?

Arvonnousuvero on yksi vuoden 2021 kehysriihessä päätetyistä uusista veroista, jotka astuvat lähivuosina voimaan. Sen tarkoituksena on estää haitallista verokilpailua ja aggressiivista verosuunnittelua verottamalla teoreettista omistusten arvonnousua yksityishenkilön muuttaessa Suomesta ulkomaille. Valtioneuvoston kanslia on ilmoittanut veron astuvan voimaan vuonna 2023.

Arvonnousuvero vaikuttanee yksityishenkilöiden verosuunnittelun kansainväliseen luonteeseen rajoittavasti. Se nostaa kynnystä siirtää yksityishenkilön verotukselliset järjestelyt ulkomaille pitkäaikaiset ja pysyvät veromuutot pois lukien.

Arvonnousuveron mekanismi

Suunnitellun arvonnousuveron tarkoituksena on esimerkiksi estää keinotekoista veromuuttoa, kun yksityishenkilö haluaa realisoida omaisuutensa arvonnousun esimerkiksi kotiuttamalla osakkeita. Nykytilanteessa yksityishenkilöt muuttavat tilapäisesti toiseen matalamman verotuksen maahan myydäkseen omaisuutensa siellä matalammalla veroprosentilla, ja muuttavat sen jälkeen takaisin Suomeen välttääkseen täällä maksettavan korkeamman veron omaisuuden arvon noususta.

Arvonnousuveron tavoitteena on estää muun muassa tämä toiminta, ja se sijoittautuu hetkeen, jolloin yksityishenkilö muuttaa pois Suomesta: vero peritään lähtökohtaisesti heti kun henkilö muuttaa, vaikka omaisuutta ei olisi tosiasiallisesti edes ehditty myymään. Suunnitellussa järjestelmässä veronmaksuun voi pyytää lykkäystä. Alla oleva kaavio kuvastaa mekanismia käytännössä:

Käytännön vaikutukset

Arvonnousuvero ei todennäköisesti tule kohdistumaan moneen henkilöön vuosittain.  Yksityiskohtaisen sääntelyn luonti arvonnousuverojärjestelmää varten on vasta alkuvaiheessa, mutta verolle asetettaneen todennäköisesti jokin kynnysarvo, jonka alle asettuvat luovutusvoitot eivät olisi veronalaisia. Valtiovarainministeriön selvityksessä tällaiseksi kynnysarvoksi on ehdotettu esimerkiksi 10 000 euroa. 

Riippuen lopullisesta arvonnousuveron toteutustavasta, sen mekanismi voi osoittautua oikeudellisesti haastavaksi toteuttaa: jos lykkäysmahdollisuus rajataan tarpeeksi pieneksi, ulkomaille muuttava yksityishenkilö voi joutua käyttämään muuta omaisuuttaan veron maksamiseksi, jos hän ei vielä ole tosiasiallisesti ehtinyt tai pystynyt myymään sitä omaisuutta, johon arvonnousuvero kohdistuu.

Käytännössä veron määrä perustuisi muuttoa edeltävän päivän mukaiseen todennäköiseen luovutushintaan, josta vähennetään verotuksessa poistamatta oleva hankintameno tai hankinta-meno olettama (joko 20 % tai 40 %).

Arvonnousuveron epäselvä jatko

Arvonnousuveron implementointi tarkoittaa merkittäviä muutoksia ja yksityiskohtaisen sääntelyn tarvetta. Verosopimuksia pitää muuttaa, Verohallinnon järjestelmiä pitää päivittää ja sääntely saattaa EU-oikeuden mukaiseksi. Aikaisemman unionin oikeuskäytännön perusteella millainen järjestely tahansa ei kelpaa maastapoistumisverotuksellisissa kansallisissa järjestelmissä, vaan arvonnousuveron yhteensovittaminen unionin neljän perusvapauden kanssa lienee iso prosessi. 

On tässä vaiheessa liian aikaista sanoa, millainen arvonnousuveron tulee lopullisesti järjestelynä olemaan. Sen implementointi muodostunee haastavaksi, sillä alkuperäinen Valtiovarainministeriön 118-sivuinen selvitys arvonnousuverosta toteaa, että kokonaisarvioinnin kannalta vero olisi toteutushaasteiden johdosta järkevämpi jättää kokonaan säätämättä.

Myös poliittiset muuttujat ovat huomioitava arvonnousuveron voimaantulon kannalta – Kokoomus on ilmoittanut peruvansa veron, mikäli se pääsee valtaan vuonna 2023 järjestettävissä Eduskuntavaaleissa.

Tiivistelmä

  • Arvonnousuveron tarkoituksena on estää haitallista verokilpailua ja aggressiivista verosuunnittelua.
  • Arvonnousuvero vaikuttaa yksityishenkilöiden verosuunnittelun kansainväliseen luonteeseen rajoittavasti.
  • Arvonnousuverolle asetettaneen todennäköisesti jokin kynnysarvo, jonka alle asettuvat luovutusvoitot eivät olisi veronalaisia.
  • Arvonnousuveron implementointi on Valtiovarainministeriön selvityksen nojalla todella haastava prosessi, eikä sen lopullisesta muodosta voi vetää liian suoraviivaisia johtopäätöksiä.

Heräsikö kysymyksiä? BOWA auttaa mielellään verosuunnitteluun liittyvissä asiossa!

Asiantuntijamme veroissa

Paula Bock

Opinnoissaan sekä Suomessa että Melbournessa Paula on erikoistunut nimenomaan vero-oikeuteen.  Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta niin Ruotsista kuin Australiastakin. Paula innostuu erityisesti kansainvälisistä verotuskysymyksistä, mutta auttaa mielellään niin yksityishenkilöitä verotukseen liittyvissä kysymyksissä myös Suomen sisällä.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto). Paula on lisäksi suorittanut Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

varaa maksuton konsultaatio

Kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

Ota Yhteyttä!

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.