fbpx

Millainen on hyvä juristi?

Kohtaat oikeudellisen ongelman ja tarvitset hyvän juristin apua, mutta epätoivo sopivan juristin löytämisestä iskee. Kuulostaako tutulta? Voi olla vaikeaa hahmottaa, miten kannattaisi edes aloittaa sopivan juristin etsiminen. Aivan kuten et haluaisi silmätautien erikoislääkäriä suorittamaan sydänleikkaustasi, et varmasti halua lasten huoltoon liittyviä asioita hoitavaa lakimiestä hoitamaan veroasioitasi. Lopputuloksen kannalta juristin osaamisella on väliä, eikä kannata suoraan ottaa ensimmäistä budjettiin sopivaa juristia. Tässä artikkelissa annamme neuvoja, joiden avulla voit valita itsellesi hyvän juristin. 

Mitä tulee ottaa huomioon juristin valinnassa

erikoistuminen

On tärkeää löytää juristi, jolla on kokemusta sellaisista asioista, joihin tarvitset apua. Jos sinulla on esimerkiksi hevosen kauppaan liittyvä riita-asia, haluat asiaasi hoitamaan juristin, jolla on paljon kokemusta nimenomaan hevoskauppoihin liittyvistä riidoista. Monet pienemmissä toimistoissa toimivista lakimiehistä ovat ns. yleisjuridiikkaa harjoittavia juristeja. Lakimiehiä, jotka osaavat vähän kaikkea, mutta ovat harvoin erikoistuneet mihinkään. On parempi valita esimerkiksi työsuhderiitaan nimenomaan työoikeuteen erikoistunut juristi, joka on hoitanut paljon työoikeuteen liittyviä toimeksiantoja. Juridiikassa tärkeintä ei ole monen alan osaaminen, vaan erikoistunut osaaminen juuri siihen, mitä tekee. Esimerkiksi liikejuridiikassa on tärkeää, että juristi ymmärtää myös asiakkaansa liiketoimintaa.

Me BOWA:lla näemme liiketoiminnan aina kokonaisuutena ja ymmärrämme, että jotta voimme vastata parhaalla mahdollisella tavalla asiakkaidemme tarpeisiin, on yhdistettävä lain ja talouden osaaminen. Osalla BOWA:lla työskentelevistä ammattilaisista onkin kauppatieteiden maisterin tutkinto oikeustieteellisen koulutuksen lisäksi, mikä erityisesti lisää BOWA:n juristien ymmärrystä asiakkaidemme liiketoiminnasta.

Yleensä oikeudellinen ongelma, johon tarvitset apua, ei ole siinä määrin ainutlaatuinen, etteikö yhdeltäkään juristilta löytyisi siinä hyödyttävää kokemusta. Niinpä tekemällä hieman tutkimusta tai tiedustelemalla tuttaviltasi löydät todennäköisesti parempia ehdokkaita asiallesi kuin yksinkertaisesti googlaamalla ”hyvä juristi”. Tämä pieni vaivannäkö lopulta myös usein kannattaa.

Lakimies, juristi, vai asianajaja? Mitä eroa?

Hakiessasi sopivaa juristia saatat törmätä moniin eri nimikkeisiin, kuten asianajaja, lupalakimies, juristi ja julkinen oikeusavustaja. Tämä voi tuntua alkuun sekavalta. Juristi ja lakimies tarkoittavat samaa, eli oikeustieteen maisteriksi valmistunutta henkilöä. Lue lisää artikkelista, jossa selvennetään mitä milläkin nimikkeellä tarkoitetaan. Myös Suomen Lakimiesliitto on selventänyt nimikkeiden lakimies ja juristi käyttöä omassa artikkelissaan. Kuten Lakimiesliiton artikkelissa mainitaan, joskus nimikettä juristi käytetään virheellisesti myös muiden kuin oikeustieteen maisterin koulutuksen saaneista. Kun kaipaat oikeudelliseen ongelmaan apua, kannattaa aina kuitenkin valita oikeustieteen maisterin (OTM) (tai aikaisemmin oikeustieteeen kandidaatin (OTK)) tutkinnon suorittanut ammattilainen. 

kokemus

Kun löydät juristin, joka vaikuttaisi sopivan kriteereihisi, soita kyseiselle juristille, ja kysy hänen kokemuksestaan juuri sinun asiasi kaltaisista tapauksista. Tämän ei pitäisi maksaa mitään. Kannattaa kysyä myös juristin kantaa siitä, kannattaako asiaasi ylipäänsä viedä eteenpäin. Esimerkiksi riita-asiassa voi olla, että kulut nousevat herkästi yli intressin eli riidan aiheen, eikä oikeudenkäyntiin ole järkevää lähteä. Hyvän lakimiehen tunnistat siitä, että hän ei ota vastaan mitä tahansa juttua eikä aja asioita, joita ei lähtökohtaisesti edes voi voittaa. Kannattaakin kysyä lakimieheltä suoraan arviota siitä, mitä hänen tuntinsa maksavat sekä suuntaa-antava arvio siitä, kauanko asiasi hoitamiseen menee.

Se, paljonko juristin palvelut maksavat, vaihtelee paljon toimistoittain. Hintaan vaikuttaa yleensä myös se, kuinka monimutkaisesta asiasta on kyse. Tärkeää on, että lakimiehen laskutus on avointa, jotta tiedät mistä maksat. Muista myös, että juristin tuntihinta ei myöskään kerro siitä, kuinka osaava juristi on.

Hyvän juristin valitseminen on tärkeää, sillä juristin vaihtaminen kesken asian hoitamisen on vaikeaa ja tulee usein kalliiksi. Varsinkin, kun jotkin toimeksiannot kestävät jopa vuosia, on tärkeää, että löydät juristin, jonka kanssa asioiden hoitaminen sujuu mutkattomasti, ja joka osaa asiansa luotettavasti. Lakitoimiston koon tai sen nettisivujen ulkonäön perusteella et useinkaan voi päätellä paljoa siellä työskentelevien juristien osaamista. Parempi tapa varmistua toimiston ja sen lakimiesten osaamisesta ovat julkaisut sekä aiemmat vastaavat toimeksiannot. Vaikka lakimiehiä sitoo tiukka vaitiolovelvollisuus, voit kysyä toimistolta sen referensseistä ja siitä, onko haluamasi ammattilainen ollut mukana vastaavanlaisissa toimeksiannoissa ennen.

Kuka valvoo juristeja?

Moni saattaa luulla, että Asianajajaliiton alainen Valvontalautakunta valvoisi ainoastaan asianajajia. Tämä ei ole totta. Valvontalautakunta valvoo asianajajien lisäksi myös julkisia oikeusavustajia ja luvan saaneita oikeudenkäyntiavustajia asianajotehtävissä. Valvontalautakunta on Asianajajaliiton yhteydessä toimiva, mutta itsenäinen ja Asianajajaliitosta riippumaton elin.

Jos koet, että avustajasi ei ole toiminut oikeudenkäyntiasiasssasi asiallisesti, voit siis kannella hänestä Valvontalautakunnalle hänen nimikkeestään riippumatta. Valvontalautakunnalle voi lisäksi kannella myös asianajajan palkkiosta, jos koet, että sinua ei ole laskutettu kuten olisi asiallista. Tällaiset kantelut Valvontalautakunnalle ovat maksuttomia. Kantelun seurauksena avustaja voi saada kurinpidollisia seuraamuksia. Voit lukea kanteluprosessista tarkemmin täältä.

UKK

Minkälainen on hyvä juristi? 

Se, minkälainen hyvä lakimies on juuri sinun tapauksessasi, riippuu siitä, minkälaiseen asiaan kaipaat apua. Kannattaa kuitenkin aloittaa siitä, että tutkit kuinka paljon kokemusta juristilla on sen tyylisistä tapauksista, johon kaipaat apua. 

Onko juristin erikoistumisella väliä?

Juristin osaamisella tietystä aiheesta on väliä. Ainakin jos haluat, että asiasi tulee hoidetuksi parhaalla mahdollisella tavalla. Ei ole yhdentekevää valitsetko liikejuridiikan ongelmaa hoitamaan juristin, jolla on paljon kokemusta liikejuridiikasta ja ymmärrystä sekä juridisesta, että taloudellisesta puolesta vai esimerkiksi lähinnä perheoikeutta hoitavan juristin. 

Miten löydän sopivan juristin?

Kannattaa aloittaa tekemällä hieman tutkimusta. Kun löydät ammattilaisia, joilla on kokemusta aiheesta, voit soittaa heille ja kysyä esimerkiksi heidän referensseistään. On myös etenkin pitkissä toimeksiannoissa hyödyllistä, jos viestintä juristin kanssa sujuu hyvin. Kannattaa myös kysyä kustannusarvio, jossa on myös mainittu aika-arvio ja paljonko juristi veloittaa esimerkiksi per tunti.  

Heräsikö kysymyksiä?

Varaa 30min maksuton konsultaatio BOWA:n asiantuntijan kanssa ja vastaamme niihin!

Kysy lisää lakimiehiltämme:

Paula Bock

Managing Partner

Matti Vansén

Co-Founder

BOWA:n osakas ja juristi Matias Isotalo

Matias Isotalo

Partner

Valtteri Gundersby

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.