Erilaiset kevytyrittäjyys -palvelut

kuten Ukko.fi, Eezy ja OP Kevytyrittäjä, Holvi Kevytyrittäjä

Yrittäjäksi voi ryhtyä useilla eri tavoilla. Tämä artikkeli on ensimmäinen osa yrittäjyyttä ja eri yritysmuotoja käsittelevää artikkelisarjaamme. Tässä artikkelissa käsittelemme erilaisia kevytyrittäjyysmuotoja. Myöhemmissä artikkeleissamme käsittelemme yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimista sekä osakeyhtiön osakkuutta.

Laskutuspalvelut

Eri tahot tarjoavat tänä päivänä ns. kevytyrittäjyyspalveluina markkinoituja laskutuspalveluita kuten Ukko.fi ja Eezy, joilla voidaan laskuttaa yrityksenä toista yritystä ja palvelu lupaa hoitaa kaikki kirjanpitoon, verotukseen ja lakisääteisiin ilmoituksiin liittyvät asiat. Tilanteessa toimit siis yrittäjämäisesti, mutta tosiasiassa kyse ei ole missään laissa ilmenevästä virallisesta termistä.

Kevytyrittäjyydellä tarkoitetaan usein sellaista henkilöä, joka työllistää itse itsensä, mutta laskuttaa työnsä laskutuspalvelun kautta ilman omaa yritystä. Palveluntarjoaja lähettää sinun määrittelemäsi laskun ja vähentää sekä tilittää tarvittavat verot ja sosiaaliturvamaksut sekä oman palkkionsa ja tilittää sinulle loput palkkana verokorttia vastaan. Palveluntarjoajat laskuttavat usein näistä noin 5% myynnistä + palkan sivukulut. Lopputulos sinun kannaltasi on siis sama, kuin mistä tahansa saatu palkkatulo.

Laskutuspalvelu soveltuu satunnaiseen käyttöön, mutta sitä ei voi suositella jatkuvaan laskutukseen. Palvelu soveltuu palveluiden myyntiin, mutta ei esimerkiksi tavarakauppaan.

Mikäli toiminta on muuta kuin satunnaista, kulut ovat nopeasti huomattavasti suuremmat kuin kirjanpitäjän hankkiminen. Yhden tositteen kirjaamisesta ei veloita yksikään kirjanpitäjä 150 euroa, mikä on laskutuspalvelun palkkio yhdestä 3000 euron laskusta. Lisäksi kulujen vähentäminen tällaisessa toiminnassa on hankalampaa kuin esimerkiksi toiminimellä yritystoimintaa harjoitettaessa.

Palvelun hyvänä puolena pidetään yleisesti sitä, että esimerkiksi maksuhäiriöinen yrittäjäksi haluava voi harjoittaa toimintaa laskutuspalvelun kautta.

Yritysmuotoisesti harjoitettu kevytyrittäjyys

Edellä mainitusta laskutuspalvelusta eroaa esim. OP Kevytyrittäjä ja Holvi Kevytyrittäjä -palvelut, jossa toimintaa harjoitetaan yrittäjälle perustettavalla y-tunnuksella eli yksityisenä elinkeinonharjoittajana. Palvelun käyttäminen johtaa siten tosiasiallisesti yritystoiminnan harjoittamiseen niin sanotulla toiminimellä – lopputulos on sama kuin hakisit itse itsellesi y-tunnuksen verohallinnolta ja ryhtyisit laskuttamaan asiakkaitasi.

Palvelut eivät kuitenkaan rekisteröi sinua kaupparekisteriin eli et voi palvelun kautta suojata itsellesi haluamaasi toiminimeä.

Vaikka erilaisia kevytyrittäjä -palveluita mainostetaan helppokäyttöisenä, suosittelemme miettimään tarkasti, haluatko maksaa tästä ”helppoudesta” sen sijaan, että käyttäisit kirjanpitäjää, joka tekee kaiken saman puolestasi. Toiminimen perustaminen kaupparekisteriin maksaa verkossa vain 60 euroa (v. 2019). Yrityksen veroilmoitukset hoituvat tänä päivänä kätevästi verkossa omavero.fi palvelun kautta. Osaava kirjanpitäjä pienimuotoiselle toiminnalle on yleensä alle 100 euroa kuukaudessa. Näin ollen mikäli laskutat edes 3000 euroa (alv 0%) kuukaudessa, kulut jäävät todennäköisesti pienemmiksi kuin mainostetuissa helppokäyttöpalveluissa.

Seuraavassa artikkelissa käsittelemme toiminimen ja osakeyhtiön välisiä eroja erityisesti siinä tilanteessa, kun yrityksen tulos perustuu pääosin yrittäjän omaan työpanokseen.

Kysy meiltä lisää yrittäjäksi ryhtymisestä! Kauttamme saat kaikki tarvittavat asiakirjat sekä jatkuvan tuen, jonka avulla voit välttää yrittäjyyden sudenkuopat.

Tutustu yrittäjille tarkoitettuihin palvelupaketteihimme täällä tai ota meihin yhteyttä ja kerromme lisää!