fbpx

Tulonhankkimisvähennys – Veroilmoitus 2021

verovähennykset 2020

Tulonhankkimisvähennys tarkoittaa verotuksesta tehtyä vähennystä, jolla kompensoidaan kuluja, jotka aiheutuvat palkkatulojen hankkimisesta, esimerkiksi työhuone, työhön liittyvät työkalut ja ammattikirjallisuus.

Huhtikuun alussa viimeisetkin henkilöasiakkaat saavat esitäytetyn veroilmoituksen OmaVeroon tarkistettavaksi. Esitäytetty veroilmoitus kannattaa tarkistaa, ja lisätä veroilmoitukseen mahdolliset vähennykset, joihin moni on oikeutettu. Erityisesti etätyöhön liittyvät vähennykset tulevat vuoden 2020 veroilmoituksessa ajankohtaiseksi, kun koronapandemian johdosta siirryttiin pääosin etätöihin.

Tiedätkö, mitä kaikkea verotuksessa voi vähentää? Listasimme alle muutamia tärkeimpiä vähennyksiä, jotka ainakin kannattaa lisätä veroilmoitukseen!

Tulonhankkimisvähennys

Automaattinen tulonhankkimisvähennys on 750€, jonka verottaja laskee automaattisesti. Hyvä nyrkkisääntö on se, että jos vähennykset jäisivät alle sen summan, ei kannata tehdä vähennyksiä erikseen. 

TYöhuonevähennys

 • Etätyöstä aiheutuneet työhuonekulut voi vähentää veroilmoituksessa kahdella tavalla; kiinteällä työhuonevähennyksellä tai todellisten kulujen mukaisesti.
 • Kiinteä vähennys on joko 450€ tai 900€ riippuen siitä, onko etätöitä tehty yli vai alle 50% vuodesta. Kiinteä vähennys sisältää kaikki etätyöstä aiheutuneet kustannukset, eli vuokran, sähkön, työhuoneen kalusteet jne. Satunnaisen etätyön osalta vähennys on 225€.
 • Jos kuluja on syntynyt enemmän, voi olla tarpeen vähentää etätyötä aiheutuneet kustannukset todellisten menojen mukaan. Tällöin esimerkiksi  työhuoneen (tai vuokratun työtilan) osalta voi neliöt koko asuntoon suhteutettuna laskea työhuoneen osuuden vuokrasta/vastikkeesta, sähköstä, vedestä jne.

Muista!

 1. Et tarvitse erillistä työhuonetta, vaan riittää että töitä on tehty kotona!
 2. Koska työhuonevähennys on henkilökohtainen, yhdessä asuva pariskunta saa kumpikin tehdä vähennyksen omassa verotuksessaan!

työvälineet

 • Jos kotonasi on nettiyhteys, jota on käytetty töiden tekemiseen, sen kulut voi vähentää. Jos netti on pääasiassa työkäytössä, 100% sen kuluista on vähennyskelpoista. Jos netti on vain osittain työkäytössä, voit vähentää 50% kuluista.
 • Erikseen ostetut työvälineet, esimerkiksi erillinen näyttö tai näppäimistö ovat vähennyskelpoisia menoja.
 • Myös henkilökohtainen tietokone voi olla vähennyskelpoinen, jos sitä käytetään työssä. Jos kone on ainoastaan työkäytössä, se on kokonaan vähennyskelpoinen. Jos tietokone on sekä henkilökohtaisessa että työkäytössä, vähennyskelpoista on 50% koneen hankintamenosta. Alle 1000€ vähennykset voi tehdä kerralla, sitä suuremmat poistoina jaksotettuna usealle verovuodelle.

Muista!

 1. Työhuonevähennykseen sisältyvät työhuoneen kalusteet, kuten työpöytä ja työtuoli.
 2. Työnantajan omistuksessa olevia taikka sinulle hankkimia välineitä et voi vähentää.

Muut vähennyskelpoiset tulonhankkimismenot

 • Työhön/ammattitaitoon liittyvät lehdet ja kirjat ovat myös vähennyskelpoisia. Myös esimerkiksi sijoitusaiheiset kirjat ovat vähennyskelpoisia pääomatuloista.’
 • Itse hankitut työvälineet. (esimerkiksi rakennusalalla tai käsitöihin liittyvissä ammateissa). 
 • Työvaatteet, joita käytetään vain työn tai viran hoitamiseen. Työvaatteiden täytyy olla itse kustannettuja, sillä työnantajan hankkimia vaatteita ei saa vähentää henkilökohtaisessa verotuksessa. 
 • Työnantajan määräyksestä tehdyn muuton aiheuttamat kustannukset 

KORONApandemiaan liittyvät vähennykset

 • Koronapandemian takia 13.8.2020 jälkeen julkisilla kulkuvälineillä tehtyjen työmatkojen osalta saa vähentää kasvomaskikuluina 2€/päivä.

Et voi vähentää tulonhankkimismenona

 • perheen kuluja, asumisesta taikka lasten ja kodin hoidosta aiheutuneita kuluja
 • tavanomaisia vaatteita
 • harrastuksista aiheutuneita kustannuksia
 • tavanomaisia kodin laitteita (esim. puhelin, kamera), vaikka käyttäisit niitä työssäsi
 •  lehtien tilausmaksuja
 • sairauteen tai terveydenhuoltoon liittyviä kuluja
 • liikunnasta syntyneitä kuluja

Muut tulonhankkimisesta aiheutuneet kulut

 • Työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksut ja työttömyyskassamaksut (nämä yleensä toimitetaan verohallinnolle automaattisesti)
 • Asunnon ja työpaikan väliset matkakulut (edullisimman kulkuneuvon mukaisesti)

Veroilmoituksen täyttäminen

Kaikki edellä maintut vähennykset kirjataan veroilmoituksen kohtaan ”Tulonhankkimismenot”. Muista vähennyksistä ja veroilmoituksen tarkemmat täyttöohjeet löydät verohallinnon sivuilta: www.veroilmoitus.fi 

Lue muita artikkeleita verotuksesta!

Julkaisemme säännöllisesti sivuillemme uusia artikkeleita erilaisista yrittäjyyteen, yksityishenkilön verotukseen ja muihin oikeudellisiin aiheisiin liittyen. Katso verotukseen liittyvät artikkelimme tästä.

Asiantuntijamme veroissa

Paula Bock

Opinnoissaan sekä Suomessa että Melbournessa Paula on erikoistunut nimenomaan vero-oikeuteen.  Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta niin Ruotsista kuin Australiastakin. Paula innostuu erityisesti kansainvälisistä verotuskysymyksistä, mutta auttaa mielellään niin yksityishenkilöitä verotukseen liittyvissä kysymyksissä myös Suomen sisällä.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto). Paula on lisäksi suorittanut Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen liittyvissä asioissa. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Heräsikö Artikkelista kysymyksiä?

BOWA:n verotukseen erikoistuneet juristit auttavat sinua mielellään! Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan!

Vero-oikeuteen erikoistuneet lakimiehemme:

Paula Bock

Managing Partner

Valtteri Gundersby

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Varaa aika suoraan kalenteristamme tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.