Hallituksen esityksen (HE 213/2021 vp) mukaiset muutokset verotusmenettelylakiin ovat astuneet voimaan 1.1.2022. Uuden lain myötä verosanktiot helpottuvat kahden osakesäästötilin avanneille, mikäli toinen tili on jäänyt käyttämättömäksi. Vuonna 2020 mahdolliseksi tulleiden osakesäästötilien avaaminen on aiheuttanut yllättäviä seurauksia: Useampia osakesäästötilejä avannut on joutunut maksamaan veronkorotusta jokaiselta päivältä, jona hänellä on ollut useampi osakesäästötili. Helsingin Sanomat kirjoitti syyskuussa kahden osakesäästötilin vahingossa avanneesta seinäjokelaisesta opiskelijasta, joka sai erehdyksensä takia yli kymmenen tuhannen euron veronkorotuksen. Viimeisimmän tiedon mukaan päällekkäisistä osakesäästötileistä määrättiin viime vuonna veronkorotuksia noin 200 ihmiselle, joilla oli useampi osakesäästötili.

Osakesäästötilejä voi avata vahingossa useamman esimerkiksi kahden eri pankin asiakkaana. Rangaistus useammasta osakesäästötilistä oli aikaisemmin ankara – veronkorotus oli kymmenen euroa päivältä riippumatta siitä, onko tileillä sijoitustoimintaa vai ei. Lakimuutoksen jälkeen veronkorotus määrätään vain, jos molemmilla tileillä on sijoitustoimintaa.

Mikä on osakesäästötili?

Osakesäästötilin avulla pystyy myymään tai ostamaan pörssiin listattuja osakkeita vähemmillä veroseuraamuksilla: tilin sisällä luovutusvoitot ja osingot ovat verovapaita, ja sijoituksista maksetaan veroja vasta, kun varoja nostetaan tililtä tai kun se lakkautetaan. Osakesäästötilit tulivat käyttöön vuoden 2020 alusta – syyskuun lopulla Suomessa oli jo noin 230 000 aktiivista osakesäästötiliä.

Osakesäästötili eroaa arvo-osuustilistä siten, että osakesäästötilille ei voi ostaa ETF:iä eli pörssinoteerattuja rahastoja tai muita samankaltaisia pörssilistattuja tuotteita, vaan ainoastaan kotimaiseen tai ulkomaiseen pörssiin listattuja osakkeita. Osakesäästötilin yläraja on 50 000 euroa sijoitettua omaisuutta. Sen arvo voi kuitenkin ylittää 50 000 euroa, koska sijoitusten kasvulla ei ole ylärajaa.

Useampi osakesäästötili - Mikä muuttui?

Useamman osakesäästötilin omistamisesta ei lakimuutoksen jälkeen enää rangaista ankaralla veronkorotuksella, jos ylimääräinen tai ylimääräiset tilit ovat jääneet käyttämättömiksi. Toisin sanoen jos olet avannut kaksi osakesäästötiliä, mutta olet käyttänyt vain toista, et joudu maksamaan veronkorotusta.

Tässä vielä lyhyt lista osakesäästötilin ominaisuuksista:

  • Yksi osakesäästötili per henkilö
  • Maksimitalletus on 50 000 euroa
  • Tilille voi siirtää vain rahaa, ei esimerkiksi omistuksissa olevia pörssiomistuksia
  • Kaupankäyntiä kotimaisilla tai ulkomaisilla pörssilistatuilla osakkeilla
  • Osakesäästötilin tappio on verovähennyskelpoinen vasta kun tili lopetetaan
  • Noston yhteydessä pääomatulovero on 30–34 %
  • Kotimaisten osakkeiden lähdevero on 0 %, ja ulkomaisten 15 %

Tiivistelmä

  • Verosanktiot helpottuvat useaan samanaikaiseen osakesäästötiliin liittyvissä tilanteissa – tavoitteena kohtuullistaa järjestelmää
  • Kymmenen euron päivittäinen veronkorotus on ollut monelle ankara rangaistus yksinkertaisesta virheestä, ja veroseuraamuksia on määrätty noin 200 ihmiselle vuonna 2020
  • Suositut osakesäästötilit tarjoavat veroedun osakesijoittamiseen, kun tilin sisällä tapahtuvat transaktiot ovat verovapaita

Kiinnostaako Sijoitustoiminta ja talousaiheet?

Verouutisten lisäksi kirjoitamme säännöllisesti olennaisista ja tärkeistä sijoittamiseen, yritystoimintaan ja verotukseen liittyvistä aiheista.  Jos pidit osakesäästötilisanktio-artikkelistamme, sinua saattaa kiinnostaa myös nämä aiheet:

Kirjoitimme hiljattain myös syventävän artikkelisarjan asuntosijoittamisen perusteista:
 

Asiantuntijamme veroissa

Opinnoissaan sekä Suomessa että Melbournessa Paula on erikoistunut nimenomaan vero-oikeuteen.  Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta niin Ruotsista kuin Australiastakin. Paula innostuu erityisesti kansainvälisistä verotuskysymyksistä, mutta auttaa mielellään niin yksityishenkilöitä verotukseen liittyvissä kysymyksissä myös Suomen sisällä.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto). Paula on lisäksi suorittanut Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään sijoitusyhtiön perustamisessa. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.