Holdingyhtiö ja substanssivaatimus

Holdingyhtiöitä käytetään usein yritysryhmissä verosuunnittelun välineenä, jonka avulla yritysryhmä pyrkii optimoimaan veron maksuvelvoitteet tietyissä asuinvaltioissa. Jos haluat perehtyä holdingyhtiön perusteisiin, lue artikkelimme aiheesta. Järjestelyiden hyväksyttävyys voi tulla tarkasteltavaksi veronkiertoa koskevissa tilanteissa. Järjestelyiden ensisijainen tarkoitusperä tulee olla puhtaasti taloudellinen, jotta kansalliset veronkiertosäännökset tai väliyhteisölait eivät tule sovellettaviksi.

Veronkiertosäännösten ja väliyhteisölain soveltumisen yhteydessä monesti kuulee puhuttavan, että holdingyhtiön tulee täyttää riittävä substanssin taso, jotta järjestely voidaan katsoa hyväksyttäväksi. Tästä herääkin kysymys siitä, mikä on holdingyhtiön substanssivaatimus.

Substanssivaatimuksen määritelmä

Holdingyhtiöiden substanssivaatimuksen sääntelykehikko on kapea ja tällä hetkellä siitä säädetään kansallisesti väliyhteisölaissa, mutta EU-tasolla substanssivaatimus ilmenee lähinnä oikeuskäytännön kautta. Substanssivaatimuksella tarkoitetaan niitä objektiivisesti ja subjektiivisesti havaittavia elementtejä, joiden perusteella yhtiöllä voidaan katsoa olevan sellaiset edellytykset, jotta se voi harjoittaa tosiasiallisesti itsenäistä taloudellista toimintaa.

Cadbury Schweppes -tapauksessa luotiin ensimmäisen kerran EUT:n oikeuskäytännössä kriteerit holdingyhtiöiden substanssivaatimukselle. Tapauksessa substanssivaatimuksen täyttymisen tarkastelu keskittyi lähinnä objektiivisten kriteerien tarkasteluun. Objektiivisiksi kriteereiksi on yleisesti katsottu oikeuskäytännössä muun muassa yhtiön henkilökunta, kalusto, varat ja tilat. Näiden perusteella tapauksessa arvioitiin objektiivisesti tarkastellen, oliko holdingyhtiön toiminta sellaista toimintaa, jota järjestelystä irrallinen yhtiö voisi harjoittaa.

Tanskan tapaukset muuttivat aikaisemmin Cadbury Schweppes -tapauksessa luotua oikeustilaa substanssivaatimuksen täyttymisestä. Tapausten perusteella substanssivaatimuksen tarkastelussa tulee myös objektiivisesti havaittavien kriteerien lisäksi tarkastella järjestelyn subjektiivista tarkoitusta, jotta holdingyhtiöiden voidaan katsoa omaavan riittävän substanssin tason. Järjestelyn pääasiallinen tarkoitusperä tulee olla liiketaloudellinen eikä pelkästään veroetujen saaminen, jotta substanssivaatimuksen voidaan katsoa täyttyvän.

Julkisasiamies Kokott katsoi tanskan tapauksia koskevassa ratkaisuehdotuksessaan, että ”jos kyseessä on pätevästi perustettu yhtiö, joka on tosiasiallisesti tavoitettavissa kotipaikassaan ja jolla on käytettävissään asianmukaiset aineelliset varat ja henkilöstöresurssit kyseisessä paikassa, jotta se voi täyttää tarkoituksensa, sitä ei voida pitää ilman taloudellista pohjaa olevana täysin keinotekoisena järjestelynä” (kohta 67).

Mikä on substanssivaatimuksen nykytila?

Tanskan tapaukset muuttivat aikaisemmin ongelmatonta oikeustilaa, ja tällä hetkellä substanssivaatimuksen täyttymisen kriteerit eivät ole yksiselitteisiä. Holdingyhtiöiden osalta tosiasiallisen taloudellisen toiminnan kriteereitä arvioidaan edelleen lähtökohtaisesti objektiivisten kriteereiden täyttymisen kautta kokonaisuutena, mutta järjestelyn subjektiivisen tarkoituksen merkitys on Tanskan tapausten jälkeen noussut ajankohtaiseksi tarkastelun kohteeksi.

Holdingyhtiöiden substanssivaatimus ja siihen liittyvät kysymykset tulevat varmasti jatkossakin esille EUT:n oikeuskäytännössä, kun tarkastellaan globalisaation johdosta syntyneitä monikansallisia yritysryhmiä ja näiden järjestelyiden luonnetta.  Veronkierron vastaisen sääntelyn kehittyminen ja valtioiden toimenpiteet altistavat jatkossakin tällaisten järjestelyiden luonteen tarkastelun kohteeksi, kun mietitään onko järjestely toteutettu osana sallittua verosuunnittelua vai onko järjestelyllä puhtaasti pyritty välttämään veronmaksuvelvollisuus.

Tarvitseko apua verosuunnittelussa? Soita lakipuhelimeen

Tiivistelmä

  • Substanssivaatimuksella tarkoitetaan niitä elementtejä, joiden avulla voidaan katsoa, että yhtiö harjoittaa tosiasiallisesti itsenäistä taloudellista toimintaa.
  • Holdingyhtiöjärjestelyn tarkoitusperä tulee olla liiketaloudellinen eikä pelkästään veroetujen saaminen.
  • Tällä hetkellä substanssivaatimuksen täyttymisen kriteerit eivät ole yksiselitteisiä EUT:n uuden ratkaisukäytännön perusteella.

Kiinnostaako holdingyhtiöt ja muu sijoitustoiminta?

Holdingyhtiöjärjestelyjen lisäksi käsittelemme monia muitakin talouteen liittyviä kiinnostavia teemoja! Kirjoitamme säännöllisesti olennaisista ja tärkeistä sijoittamiseen, yritystoimintaan ja verotukseen liittyvistä aiheista.  Jos pidit substanssivaatimus holdingyhtiössä -artikkelistamme, sinua saattaa kiinnostaa myös nämä aiheet:

Kirjoitimme hiljattain myös syventävän artikkelisarjan asuntosijoittamisen perusteista:

Asiantuntijamme veroissa


Varaa kalenteristamme maksuton konsultaatioaika!


Paula Bock

+358 10 341 4401
[email protected]


Phone


Whatsapp


Linkedin


Instagram


Calendar-alt

Opinnoissaan sekä Suomessa että Melbournessa Paula on erikoistunut nimenomaan vero-oikeuteen.  Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta niin Ruotsista kuin Australiastakin. Paula innostuu erityisesti kansainvälisistä verotuskysymyksistä, mutta auttaa mielellään niin yksityishenkilöitä verotukseen liittyvissä kysymyksissä myös Suomen sisällä.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto). Paula on lisäksi suorittanut Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään sijoitusyhtiön perustamisessa. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.