MUISTA: Starttiraha täytyy hakea ennen yritystoiminnan aloittamista!

Yrittäjän starttiraha on valtion myöntämä rahallinen tuki yritystoiminnan aloittamiseksi – se ei ole siis lainaa, vaan tukea yrittäjän toimeentulon helpottamiseksi yritystoiminnan alkuvaiheessa. Starttirahaa ei tarvitse maksaa takaisin.

Kenelle starttiraha on tarkoitettu?

Päätoimisen yritystoiminnan aloittavat yrittäjät voivat hakea starttirahaa. Starttiraha turvaa yrittäjän henkilökohtaisen toimeentulon, kun yrittäjyys on vasta alkuvaiheessa ja yritystoiminta ei ole ehtinyt vakautua. Tämän johdosta starttiraha on tarkoitettu normaaleihin henkilökohtaisiin kuluihin käytettäväksi, eikä sitä tarvitse käyttää vain yritystoiminnan kulujen kattamiseen.

Voit saada starttirahaa, jos:

  • olet työtön työnhakija
  • siirryt kokoaikaiseksi yrittäjäksi palkkatyöstä, opiskelusta tai kotityöstä
  • laajennat sivutoimista yritystoimintaasi päätoimiseksi

Starttirahan ehtona on myös TE-toimiston selvitys: TE-toimisto myöntää tuen vasta, kun selvityksestä ilmenee, että yrittäjyys on hakijalle sopiva vaihtoehto työllistyä. Näihin liittyy erilaisia kriteereitä, joita ovat esimerkiksi riittävät valmiudet aiottuun yritystoimintaan, ja mahdollisuudet jatkuvaan kannattavaan toimintaan.

Starttirahan voi myös yhteensovittaa työttömyysturvan kanssa, sillä jos yritystoiminnan aloittaa työttömyysaikana, työttömyysetuutta voi saada 4 kuukauden ajan yritystoiminnan estämättä.  

Starttirahan perusteet

Starttiraha on tällä hetkellä peruspäivärahan suuruinen (9/2021: 33,78 €/pvä), ja sitä maksetaan enintään viideltä päivältä viikossa, enintään 12 kuukauden ajan. Se maksetaan kerran kuussa jälkikäteen saajan tekemän maksatushakemuksen perusteella.

Starttiraha ei ole sidonnainen liiketoiminnan todelliseen menestykseen, eli vaikka yritystoiminta olisikin tuottoista, starttirahaa saa silti myönnetyn ajan eli vähintään ensimmäiset kuusi kuukautta. Kuuden kuukauden jälkeen jatkohakemuksessa tarkastetaan edellytykset jatkokaudelle, minkä arviointiin liiketoiminnan menestys vaikuttaa.

Entä kevytyrittäminen ja starttiraha?

Myös y-tunnuksella toimivat kevytyrittäjät voivat saada starttirahaa – yrityksen Y-tunnus on ratkaiseva edellytys, joten laskutuspalveluiden kautta laskutettavat kevytyrittäjät, joilla ei ole y-tunnusta eivät voi saada starttirahaa. Tämä johtuu siitä, että laskutuspalvelut maksavat kevytyrittäjille tulot palkkana, mitä ei katsota siten starttirahan edellyttämäksi toiminnaksi. Jos mietit kevytyrittäjyyttä vaihtoehtona, muista hakea starttirahaa ENNEN yritystoiminnan aloittamista! Lue lisää kevytyrittäjyydestä ja yrittäjyyden eri vaihtoehdoista täältä.

Starttirahan hakeminen ja valmistautuminen

Ennen starttirahan hakemista oma yritysidea kannattaa valmistella esityskelpoiseen kuntoon. Hakemusta tehdessä tarvitaan esimerkiksi tulevan yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelman, ja TE-toimiston arviointi vaikuttaa merkittävästi starttirahan myöntämisen todennäköisyyteen – tuen myöntäminen ei siis ole automaattista, vaan se arvioidaan aina tapauskohtaisesti! Voit myös osallistua TE-toimiston yrittäjäkoulutukseen, jonka voit kätevästi yhdistää starttirahan kanssa siten, että saat starttirahaa samaan aikaan, kun aloitat yrittäjäkoulutuksen.

Yritys-Suomi-puhelinpalvelun yritysneuvojat auttavat ja ohjeistavat yritystoiminnan perustamisessa ja starttirahan hakemisessa – myös TE-toimisto tarjoaa apua yritystoimintaa suunnitellessa, ja TE-toimiston asiantuntijan kanssa kannattaakin keskustella esimerkiksi alan kilpailutilanteesta omalla paikkakunnalla, omista valmiuksista ryhtyä yrittäjäksi, ja tuen yleisestä tarpeesta yritystoiminnan alkuvaiheessa.

Starttirahaa haetaan TE-toimistolta Oma asiointi -palvelussa, jossa selvität esimerkiksi jo mainitun yrityksen toiminta- ja rahoitussuunnitelman.

Varaa maksuton 30 minuutin konsultaatio ja autamme yrittäjyyteen liittyvien pulmien ratkomisessa!

Lisätietoa ja resursseja

ONKO Starttirahasta vielä kysyttävää? Katsotaan yhdessä!

Asiantuntijamme rahoituksessa

Yrittäjänä Matti tietää, miten paljon ajallaan tuleva, oikeanlainen tuki merkitsee asiakkaalle. Hän on mielellään mukana asiakkaan ongelmien ratkaisemisessa. Vapaalla Matti harrastaa mm. brasilialaista jujutsua ja NO-GI-lukkopainia.

Matti on erityisesti startupeihin perehtynyt lain ja talouden monialainen osaaja. Hän on toiminut jo vuosien ajan sekä yrittäjänä että työntekijänä erilaisissa yrityksissä, ollut neuvonantajana niin laki- kuin talousasioissakin. Matti taitaa erityisesti yhtiöoikeuden, joukkorahoituksen, muut rahoitusasiat ja yrityskaupat.

Matti toimii Suomessa syksyllä 2020 toimintansa aloittaneen joukkorahoitusyhtiö EstateGuru Finland Oy:n maajohtajana.

Koulutukseltaan Matti on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) ja ekonomi, KTM (Hanken Svenska handelshögskolan).

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään yhtiön perustamiseen ja starttirahaan liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.