fbpx

Sijoittajan muistilista verotukseen

Olemme aiemmin käsitelleet blogissamme yrityksen verotukseen liittyviä asioita ja olemme myös kirjoittaneet virtuaalivaluuttojen verokohtelusta. Lue lisää myös täältä.  Tässä artikkelissa kertaa syvennytään yksityissijoittajalle merkittävimpiin verotekijöihin.

Sijoittajan verotus

Ansiotulojen lisäksi jokaisen sijoittajan kannattaa muistaa tarkastella myös pääomatulojensa verotusta. Tähän artikkeliin on koottu yksityissijoittajille vinkkejä, jotka ainakin kannattaa tarkistaa verovuoden loppua kohden. 

Myyntivoittoa syntyy silloin, kun sijoittaja myy osakkeita tai omistuksiaan korkeampaan hintaan kuin niiden alkuperäinen hankintahinta. Tästä myyntivoitosta maksetaan pääomatuloveroa. Veroprosentti pääomatuloista on 30 % aina 30 000 € asti, ja sen ylittävältä osuudelta 34 %. Prosenttiosuuksien lisäksi on hyvä muistaa, että verovuoden aikana 1000 € asti myynnit ovat verovapaita. Jos omistuksia (esim. osakkeita) on myyty alle tuhannella eurolla kuluneen vuoden aikana, myyntivoitoista ei tarvitse maksaa veroja. Mikäli sijoittajalla on salkussaan sellaisia rahastoja, joiden tuotto-osuuksia ei makseta ulos, vaan ne lisätään automaattisesti sijoitettuun pääomaan, ei verojakaan näistä osingoista tarvitse maksaa ennen rahasto-osuuksien myyntiä.

Tappioiden vähentäminen

Myynneistä syntyneet tappiot voi vähentää myyntivoitoista. Vuodesta 2016 lähtien luovutustappion on saanut vähentää mistä tahansa pääomatuloista. Tässä huomioidaan kaikki erilaiset pääomatulot; esimerkiksi sijoitusasunnon myynnin tappiot voi vähentää osakkeiden myynnistä saaduista voitoista. Tappiot ovat vähennyskelpoisia aina seuraavan viiden vuoden ajan, eli tämän vuoden verotuksessa voi hyödyntää vielä vuoden 2015 tappioita, mikäli niitä ei ole vielä vähennetty.

TÄRKEÄ MUISTAA ! Osakkeiden edestakaisessa myymisessä ja ostamisessa pelkän tappiovähennyksen toivossa kannattaa pitää maalaisjärki mukana. Verottaja saattaa tulkita veronkierroksi sellaiset tilanteet, joissa olet ensin myynyt osakkeita ja heti seuraavana päivänä ostanut ne takaisin. Jos haluat siis hyödyntää tappiolla olevat sijoitukset ja myydä ne, muista jättää ainakin yksi päivä väliin ennen kuin mahdollisesti ostat saman yhtiön osakkeita takaisin.

Osakesäästötilin verotus

Vuoden 2020 alusta lähtien jokaisella on voinut olla yksi osakesäästötili, jonka sisällä tehtyjen myyntien ja ostojen osalta verotus realisoituu vasta, kun nostetaan rahaa pois tililtä. Osakesäästötilin sisällä osakkeita voi myydä ja ostaa ilman, että se vaikuttaa verotukseen. Huomioithan, että osakesäästötilin tappiot voidaan siis vähentää vasta sinä vuonna, kun tili suljetaan.

Sijoittaja – Muista vähentää vuoden aikana syntyneet kulut

Myös sijoittamisessa ansaituista myyntivoitoista voi vähentää tulojen hankkimisesta aiheutuneita kuluja 50 € omavastuun ylittävältä osalta. Esimerkiksi kaupankäyntikulut ja sijoitusomaisuuden säilyttämisestä aiheutuneet kulut ovat vähennyskelpoisia menoja verotuksessa. Osa arvopaperivälittäjistä toimittaa tiedot kaupankäynneistä suoraan verottajalle, jolloin ne voi helposti tarkistaa henkilökohtaisesta esitäytetystä veroilmoituksesta. Myös muut epäsuorat kulut voivat olla vähennyskelpoisia, jos ne liittyvät tulojen hankkimiseen. Esimerkkinä vähennettäviä voivat olla kulut sijoituskirjallisuuden hankkimisesta tai Osakesäästäjien jäsenmaksusta. Myös sijoitustuloja varten otettujen niin kutsuttujen tulonhankkimislainojen korot voi vähentää verotuksessa.

Varmista hankintameno-olettaman mahdollisesti tuoma verohyöty

Sijoittajan kannattaa harkita hankintameno-olettaman hyödyntämistä sellaisten osakkeiden myynnissä, joiden arvo on kasvanut kuluneiden vuosien aikana. Hankintameno-olettama on 40 % luovutushinnasta sellaisen omaisuuden osalta, joka on hankittu yli 10 vuotta sitten, ja 20 % luovutushinnasta alle 10 vuotta omistetun omaisuuden osalta. On kuitenkin muistettava, että hankintameno-olettamaa käytettäessä ei kyseisestä voitosta saa vähentää muita kuluja.

Esimerkki hankintameno-olettamasta

Sijoittaja on ostanut vuonna 2008 osakkeita 100 kpl hintaan 10 €/kpl eli 1000 eurolla yhteensä. Välityspalkkio oli 10 €. Näiden osakkeiden todellinen hankintameno kokonaisuudessaan oli siis 1010 €. Nyt sijoittaja myy osakkeet hintaan 50 €/kpl, eli yhteensä 5000 €, jossa välityspalkkio oli jälleen 10 €. Verotettava luovutusvoitto on siis 3980 €. (5000 €-1010 €-10 €).

Jos sijoittaja soveltaisi todellisen hankintahinnan sijaan hankintameno-olettamaa, olisi hankintameno-olettama 40 % luovutushinnasta eli 5000 € * 40 % = 2000 €. Luovutusvoitoksi jäisi vain 3000 €. Kannattaa siis selvittää, voiko verottajan mahdollistama hankintameno-olettaman käyttö tuoda etua verotukseen.

Lue lisää osakkeiden omistusajasta ja hankintameno-olettamasta verohallinnon sivuilta.

Asiantuntijamme veroissa

Managing Partner

Opinnoissaan sekä Suomessa että Melbournessa Paula on erikoistunut nimenomaan vero-oikeuteen.  Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta niin Ruotsista kuin Australiastakin. Paula innostuu erityisesti kansainvälisistä verotuskysymyksistä, mutta auttaa mielellään niin yksityishenkilöitä verotukseen liittyvissä kysymyksissä myös Suomen sisällä.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto). Paula on lisäksi suorittanut Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

 

Tarvitsetko veroneuvoja?

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään vero-oikeudellisissa kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja meihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Heräsikö Artikkelista kysymyksiä?

BOWA:n verotukseen erikoistuneet juristit auttavat sinua mielellään! Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan!

Vero-oikeuteen erikoistuneet lakimiehemme:

Paula Bock

Managing Partner

Valtteri Gundersby

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Varaa aika suoraan kalenteristamme tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.