Työntekijän tulee pyytää vuosilomansa siirtoa työnantajalta mahdollisimman pian, mikäli hän sairastuu ennen vuosilomaa tai sen alkaessa. Sairastuminen vuosilomalla tai ennen vuosiloman alkua ei siis automaattisesti siirrä vuosilomaa, vaan työntekijän tulee esittää loman siirtämisestä työnantajalleen nimenomainen pyyntö. Työnantajalla on oikeus pyytää työntekijää esittämään selvitys työkyvyttömyydestään eli yleensä lääkärintodistus. Tällöin työnantajan on siirrettävä vuosiloma myöhempään ajankohtaan. 

Milloin työntekijällä on oikeus loman siirtoon?

Vuosilomalain mukaan, jos työntekijä on vuosilomansa tai sen osan alkaessa synnytyksen, sairauden tai tapaturman vuoksi työkyvytön, loma on työntekijän pyynnöstä siirrettävä myöhempään ajankohtaan.

Lisäksi työntekijällä on pyynnöstään oikeus loman tai sen osan siirtämiseen myös, jos tiedetään, että työntekijä joutuu lomansa aikana sellaiseen sairaanhoitoon tai muuhun siihen rinnastettavaan hoitoon, jonka aikana hän on työkyvytön. Tällaisesta tilanteesta voisi olla kyse esimerkiksi silloin, kun työntekijän vuosiloman ajankohdasta on päätetty, mutta hän saa ennen lomansa alkamista tietää leikkauksesta, joka osuu vuosilomalle.

Sairastuminen vuosilomalla – Milloin oikeutta loman siirtämiseen ei ole?

Sairastuminen vuosilomalla ei oikeuta työntekijää saamaan lomansa siirtämistä, jos työntekijä on aiheuttanut työkyvyttömyytensä tahallaan tai törkeällä huolimattomuudella. 

Sairastuminen vuosilomalla – Omavastuuaika on kuusi päivää

Jos synnytyksestä, sairaudesta tai tapaturmasta johtuva työkyvyttömyys alkaa vuosiloman tai sen osan aikana, työntekijällä on oikeus pyynnöstään saada siirretyksi vuosilomaan sisältyvät kuusi lomapäivää ylittävät työkyvyttömyyspäivät. Vuosiloma siirtyy tällaisessa tilanteessa omavastuupäivien kulumisen jälkeen. Edellä tarkoitetut omavastuupäivät eli niin kutsutut karenssipäivät eivät saa vähentää työntekijän oikeutta neljän viikon vuosilomaan. 

On tärkeää huomioida, että joidenkin virka- ja työehtosopimuksien piirissä olevilla työntekijöillä ei ole lainkaan omavastuupäiviä, vaan loman saa siirtää kokonaisuudessaan sairastumisensa vuoksi.

Milloin sairauden vuoksi siirretyn vuosiloman voi pitää?

Sairauden, synnytyksen tai tapaturman vuoksi siirretty kesäloma on annettava lomakaudella ja talviloma ennen seuraavan lomakauden alkua. Jos loman antaminen tällä tavalla ei ole mahdollista, loma on annettava lomakautta seuraavan kalenterivuoden lomakauden aikana, viimeistään kuitenkin kyseisen kalenterivuoden päättymiseen mennessä. Jos loman antaminen ei työkyvyttömyyden jatkumisen vuoksi ole edellä tarkoitetuin tavoinkaan mahdollista, saamatta jäänyt loma korvataan lomakorvauksella.

Työnantajan on ilmoitettava siirretyn loman ajankohta kahta viikkoa tai, jos tämä ei ole mahdollista, viimeistään viikkoa ennen loman alkamista.

BOWA:n lakimiehet apuna työoikeudellisissa kysymyksissä

Työoikeuteen erikoistuneet lakimiehemme auttavat myös vuosilomaa koskevissa kysymyksissä. Tutustu kattaviin työoikeudellisiin palveluihimme. Olemme aiemmin kirjoittaneet kattavan artikkelin vuosilomiin liittyen.