fbpx

Sähkötuki ja sähkövähennys

Suomen hallitus linjasi maanantaina 19.12.2022 uusista tukitoimista, joilla helpottaa kuluttajien asemaa korkeiden sähkölaskujen aiheuttamien kulujen kanssa. Kelan väliaikainen sähkötuki ja Verohallinnon sähkövähennys ovat tarkoitettu korkeiden sähkökulujen kattamiseksi tilapäisesti, kun sähköenergiamenot ovat kotitalouksilla tarpeeksi suuria tietyllä aikavälillä. Lue artikkelistamme, oletko oikeutettu etuihin, ja miten niitä haetaan.

Ensisijaisena helpotuksena sähkövähennys

Ensisijainen tapa saada taloudellista apua sähkölaskuihin on hakea sähkövähennystä Verohallinnosta. Tämä vaihtoehto helpottaa ensisijaisesti siis palkansaajien ja muiden tulojen saajien tilannetta, koska sähkövähennys vähentää maksettavien verojen määrää. Sähkötuki on tarkoitettu niille henkilöille, joilla on suuri sähkölasku, mutta joita sähkövähennys ei hyödyttäisi pienten vuositulojen takia. Käsittelemme sähkötukea alempana.

Sähkövähennys voi olla myös suurempi kuin verojesi määrä, jolloin Verohallinto vähentää yli jääneen osuuden puolisosi veroista.

Sähkövähennyksen laskeminen

 1. Sähkövähennyksessä lasketaan yhteen sähköenergian kulut vuoden 2023 neljältä ensimmäiseltä kuukaudelta, eli tammikuusta huhtikuuhun. Laske näiden neljän kuukauden kulut yhteen, lisää kuluihin sähköenergian ALV-hinta ja sähköenergian perusmaksu. Älä laske sähkönsiirron perusmaksua tai muita sähkönsiirtokuluja näihin kuluihin. Huom. Sähkövähennys lasketaan käyttökuukausien eikä maksupäivän perusteella – jos siis saat joulukuun sähkönkulutuksen laskun vasta tammikuussa, tätä ei huomioida vuoden 2023 sähkövähennyksessä. Voit vastaavasti laskea sähkövähennykseen toukokuussa saadun laskun, jos se koskee huhtikuun sähkönkulutusta (ks. kaavio alla)
 2. Olet oikeutettu sähkövähennykseen, jos kulut näiden neljän kuukauden ajalta ovat yli 2 000 euroa.
 3. Sähkövähennys on 60 % 2 000 euroa ylittävistä kuluista tammi – huhtikuun aikana, mutta korkeintaan 2 400 euroa yhtä vakituista asuntoa kohden. Vähennys myönnetään vain yhdestä vakituisesta asunnosta. Vapaa-ajan asunnon sähköenergiakuluista ei saa sähkövähennystä.
 4. Sähkövähennyksellä ja muilla kotitalouksilla on jaettu 100 euron omavastuu. Omavastuu vähennetään sähkövähennyksestä, jos et tee muita kotitalousvähennyksiä. Sähkövähennyksen voi jakaa esimerkiksi puolison tai asuinkumppanin kesken.

Esimerkki:

Salla maksaa vuonna 2023 tammi-huhtikuussa vakituisen asuntonsa sähköstä 4 000 euron edestä sähkölaskuja. Sähkövähennys lasketaan 2 000 euroa ylittävistä kuluista, eli Sallan tapauksessa 2 000 eurosta. Vähennys on 60 % x 2 000 e = 1200 e.

Jos Salla ei tee muita kotitalousvähennyksiä, 1 200 eurosta menee ensin 100 euron omavastuu. Salla saa sähkövähennystä veroistaan 1 100 euroa.

Miten haen sähkövähennystä?

Verohallinnon ohjeiden mukaan saat vähennyksestä hyödyn jo vuonna 2023, kun ilmoitat sen verokortillesi, mikä johtaa veroprosentin pienenemiseen, jos sähkövähennys myönnetään. Verohallinto julkaisee tarkemmat tiedot vähennyksen hakemisesta, jotka julkaistaneen täällä.

Sähkötuki

Olet oikeutettu Kelan sähkötukeen, jos sinulla on korkeat sähkökulut, mutta et voi saada verotuksessa sähkövähennystä pienten vuositulojen takia. Sähkötukea voi saada vain yhden vakituisen asunnon sähkömenoihin ja asunnon pitää sijaita Suomessa.

Sähkötuen omavastuu on 400 euroa kuukaudessa, joten alle 400 euron kuukausittaisista sähkölaskuista ei vielä saa sähkötukea. Tällaisessa tilanteessa voit hakea Kelasta perustoimeentulotukea.

Miten haen sähkötukea?

Tarkista vielä Kelan sivuilta ohjeet siihen, oletko oikeutettu sähkötukeen. Sähkötukea voi hakea alkaen tammikuussa eli 7.1.2023 Kansaneläkelaitoksen sivulta, jonne hakulomake julkaistaan. Tarvitset hakemuksen liitteeksi sähkölaskun, ja laskun pitää koskea sähköä, jota on käytetty ajalla 1.1.–30.4.2023.

Sähkötuki vai sähkövähennys?

Käy läpi seuraava lista tietääksesi, kannattaako tilanteessasi hakea Verohallinnon sähkövähennystä vai Kelan sähkötukea:

 1. Onko sähköenergiamenoni yhteensä yli 2000 euroa tammi–huhtikuun ajalta?
  Ei: sähkövähennystä ei voi saada, jos sähkökulut ovat näiden neljän kuukauden ajalta alle 2000 euroa -> katso, oletko oikeutettu sähkötukeen
  Kyllä: harkitse sähkövähennyksen hakemista

 2. Tulenko maksamaan vuonna 2023 vähintään sähkövähennyksen verran tuloveroa? (Laske sähkövähennyksen määrä ja vertaa maksamaasi tuloveroon aikaisempina vuosina)
  Ei: Jos kotitaloutenne maksettavaksi ei tule kertymään yhtä paljon tuloveroa kuin sähkövähennystä, hae sähkötukea
  Kyllä: Hae sähkövähennystä.

Esimerkki:

Ilpon sähkökulut on 800 euroa kuukaudessa tammi­–huhtikuun ajan, eli hänen kulunsa ovat yhteensä 3 200 euroa. Hän on siten oikeutettu sähkövähennykseen 2 000 euroa ylittävän osan 60 prosentista, eli 1 200 e x 60 % = 720 e.

Koska Ilpo on päätoiminen opiskelija eikä käy töissä, hän tietää, ettei hän tule maksamaan vuonna 2023 720 euroa ansiotuloveroa. Ilpo voi siis hakea sähkötukea. Sähkötuki määrä on 60 % laskun summasta, josta on vähennetty sähkönsiirron osuus ja 400 euron omavastuu, eli Ilpo saa kuukaudessa 800 e – 400 e (omavastuu) = 400 euroa kuukaudessa ilman sähkönsiirron osuutta.

Muut artikkelimme

Kirjoitamme jatkuvasti kiinnostavia ja hyödyllisiä artikkeleita liittyen yksityishenkilön ja yrittäjän verotukseen sekä muuhun liikejuridiikkaan. Katso esimerkiksi artikkelimme aurinkoenergiasta ja ylijäämäsähkön verotuksesta, urakkasopimuksesta tai kevytyrittäjän arvonlisäverovelvollisuudesta.

Heräsikö kysymyksiä?

Varaa 30min maksuton konsultaatio BOWA:n asiantuntijan kanssa ja vastaamme niihin!

Kysy lisää lakimiehiltämme:

Paula Bock

Managing Partner

Lakimies Matti Vansén

Matti Vansén

Co-Founder

BOWA:n osakas ja lakimies Matias Isotalo

Matias Isotalo

Partner

Lakimies Valtteri Gundersby BOWA Legal Oy

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Kiinnostaako vastaavanlaiset artikkelit? Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt perillä ajankohtaisista lakiasioista. Lupaamme, että saat rahanarvoisia etuja etkä ylimääräistä roskapostia!

BOWA logo valkoinen

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Maksuton kARTOITUS

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.