fbpx

Osinkoverotus listaamattomassa yhtiössä

Listaamattoman yhtiön osinkoverotus

Listaamattomalla yhtiöllä tarkoitetaan nimensä mukaan yhtiötä, jota ei ole listattu pörssiin. Useimmat yhtiöt ovat yleensä listaamattomia – etenkin pienet yhtiöt. Listaamattomasta yhtiöstä saatu osinko verotetaan osittain pääomatulona tai ansiotulona. Osa osingosta on verotonta, jos sitä maksetaan riittävän vähän (8 %) suhteessa osakkeiden matemaattiseen arvoon. Jos osinkoverotus otetaan huomioon jo yritystoiminnan suunnitteluvaiheessa, veroedut voivat olla merkittäviä.

Osingon maksaja perii ennakonpidätyksen

Kun listaamaton yhtiö maksaa osinkoa, yhtiö tekee aina ennakonpidätyksen. Ennakonpidätyksen koko riippuu osingon määrästä: enintään 150 000 euron osingosta tehdään 7,5 % ennakonpidätys, ja sitä suuremmasta summasta yli menevästä osasta tehdään 28 % ennakonpidätys.

Osinkoverotus jakautuu veronalaiseen ja verottomaan tuloon

Osinkoverotus ja osingon jaottelu

Osinkoverotus muuttuu annettavan osingon määrän perusteella – jos osinko on enintään 8 % osakkeiden matemaattisesta arvosta, sitä nimitetään pääomatulo-osingoksi. Jos taas osinko on tätä rajaa suurempi, sitä kutsutaan ansiotulo-osingoksi. Jos osinko pysyy enintään 8 % matemaattisesta arvosta, osingonjaossa kertyy huomattavia verotuksellisia etuja, sillä enintään 150 000 euron pääomatulo-osingosta 75 % on verovapaata.

HUOM! Mainittu 150 000 euron raja on osakaskohtainen eikä yhtiökohtainen, joten kaikki henkilön samana vuonna listaamattomista yhtiöistä saadut osingot summataan yhteen ja verotus toimitetaan näiden yhteissumman perusteella.

Ansiotulo-osingon verotuksen luonne on taas käänteinen: 8 %:n yli menevästä osasta vain 25 % on verotonta tuloa ja loput 75 % veronalaista. Myös osakkeenomistajan saamat yli 150 000 euroa ylittävät osingot ovat ansiotulo-osinkoa.

ESIMERKKI LISTAAMATTOMAN YHTIÖN OSINGONJAOSTA

CASE A Oy: Suomalaisen yhtiön nettovarallisuuden määrä on 200 000 euroa, tulos 200 000 euroa ja  osingonjako yhtiökokouksen päätöksellä 100 000 euroa. Osingonsaaja omistaa yhtiöstä 100 %.

Omistajana on luonnollinen henkilö:
Koska osinko on alle 150 000 euroa, osinko on 25 %:sesti pääomatuloa ja 75 %:sesti verovapaata 16 000 euroon saakka (8% nettovarallisuudesta). Tämän ylittävin osin (84 000 eurosta) 25 %  eli 21 000 euroa on verovapaata tuloa ja 75 % eli 63 000 ansiotuloa (ns. ansiotulo-osinko), joka verotetaan progressiivisesti muista ansiotuloista riippuen. Koska saadut ansiotulo-osingot nostavat veroprosenttia, on verorasite helposti huomattava. Esimerkiksi ansiotuloveroprosentin ollesssa 38 % tässä tapauksessa verorasite 100 000 osingoista olisi yhteensä 25 300 euroa, vaikka henkilöllä ei olisi muita pääomatuloja ja ansiotulot olisivat tavanomaiset. Osinkojen verorasite olisi siten 25,30 %.

Omistajana on suomalainen holdingyhtiö:
Osinko on yhtiölle verovapaata tuloa. Verorasite 0 euroa.

osinkoverotus silti epäselvä?

Varaa maksuton 30 minuutin konsultaatio niin autamme verotukseen liittyvien pulmien ratkomisessa!

Asiantuntijamme Verotuksessa

Paula Bock

Opinnoissaan sekä Suomessa että Melbournessa Paula on erikoistunut nimenomaan vero-oikeuteen.  Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta niin Ruotsista kuin Australiastakin. Paula innostuu erityisesti kansainvälisistä verotuskysymyksistä, mutta auttaa mielellään yksityishenkilöitä verotukseen liittyvissä kysymyksissä myös Suomen sisällä.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto). Paula on lisäksi suorittanut Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään yhtiön verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Heräsikö kysymyksiä?

Varaa 30min maksuton konsultaatio BOWA:n asiantuntijan kanssa ja vastaamme niihin!

Heräsikö Artikkelista kysymyksiä?

BOWA:n verotukseen erikoistuneet juristit auttavat sinua mielellään! Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan!

Vero-oikeuteen erikoistuneet lakimiehemme:

Paula Bock

Managing Partner

Lakimies Valtteri Gundersby BOWA Legal Oy

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Varaa aika suoraan kalenteristamme tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Kiinnostaako vastaavanlaiset artikkelit? Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt perillä ajankohtaisista lakiasioista. Lupaamme, että saat rahanarvoisia etuja etkä ylimääräistä roskapostia!

BOWA logo valkoinen

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Maksuton kARTOITUS

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.