Osakeyhtiön hallitus

Osakeyhtiön hallitus on yrityksen rakenteessa päättävä toimija, jolla on yleistoimivalta, eli se huolehtii yhtiön hallinnosta ja sen toiminnan asianmukaisesta järjestämisestä.

Osakeyhtiölain mukaan hallitus vastaa yhtiön kirjanpidon ja varainhoidon valvonnan asianmukaisesta järjestämisestä. Hallitus käsittelee asiat ja tekee päätökset enemmistöäänestyksellä, kun paikalla on yli puolet jäsenistä. Osakeyhtiötä voi edustaa tietyissä tilanteissa myös prokuristi.

Osakeyhtiölaki määrää hallituksen jäsenten lukumäärän: Hallituksessa on oltava 1-5 varsinaista jäsentä, ellei yhtiöjärjestyksestä muuta johdu. Hallituksessa on oltava ainakin yksi varajäsen, mikäli hallituksessa on alle kolme varsinaista jäsentä. Hallituksessa voi olla yhtiöjärjestyksen perusteella enemmänkin kuin 5 varsinaista jäsentä, esimerkiksi 6-8 henkinen hallitus on edelleen lainmukainen. Yhtiöjärjestystä voi muuttaa yhtiökokouksessa.

Hallituksen jäsenet vastaavat henkilökohtaisesti toimistaan osakeyhtiön johdossa. Hallituspaikan vastaanottamista kannattaa siis aina harkita tapauskohtaisesti

Oikeustoimikelpoisuus yleisesti

Ihminen saavuttaa täyden oikeustoimikelpoisuutensa 18-vuotiaana, jolloin hän on oikeutettu tekemään itseensä kohdistuvia merkittäviä oikeustoimia. Esimerkiksi alaikäisellä on oikeus määrätä vain itse ansaitsemastaan omaisuudesta.

Vajaavaltanen henkilö ei voi toimia hallituksen jäsenenä. Vajaavaltaisuudella tarkoitetaan alle 18-vuotiasta henkilöä ja sellaista 18-vuotta täyttänyttä täysi-ikäistä, joka on julistettu vajaavaltaiseksi. Vajaavaltaisella on rajallinen oikeustoimikelpoisuus, eli hänellä on vain rajattu oikeus tehdä oikeustoimia.

Jos täysi-ikäinen julistetaan vajaavaltaiseksi, merkittävimpiä oikeustoimia hänen puolestaan suorittaa edunvalvoja. Pelkkä lääketieteellinen diagnoosi ei oikeuta rajoittamaan kenenkään toimintakelpoisuutta, vaan päätöksen tekee tuomioistuin. 

Jos hallituksen jäsen menettää kelpoisuutensa, varajäsen tulee hallituksen jäsenen tilalle, jos hallitusten varsinaisten jäsenten määrä laskee alle lain vähimmäisvaatimuksen (3 henkeä).

Osakeyhtiön hallitus ja asuinpaikkasäännöt

Jos henkilöllä ei ole pysyvää asuinpaikkaa Euroopan talousalueella (ETA), hän voi tarvita Patentti- ja rekisterihallituksen luvan toimia kaupparekisteriin merkityn yrityksen johto- tai vastuutehtävissä. Esimerkiksi osakeyhtiön hallituksen jäsen – joko varsinainen jäsen tai varajäsen – voi tarvita tällaisen luvan. Henkilön kansalaisuus ei ratkaise luvan tarvetta, vaan luvan tarve arvioidaan aina erikseen.

Lupaa ei tarvita muille varsinaisille jäsenille, jos vähintään yhdellä varsinaisella jäsenellä on asuinpaikka ETA-alueella. Muussa tapauksessa PRH:n lupa tarvitaan kaikille varsinaisille jäsenille. Samalla tavalla erillistä lupaa ei tarvita kaikille varajäsenille, jos vähintään yhdellä heistä on asuinpaikka ETA-alueella.

Poikkeustilanteita on myös tiettyjen maiden erityisjärjestelyiden perusteella. Esimerkiksi Luganon sopimukseen liittyneessä maassa asuvat voivat saada luvan ETA-alueella asuvien mukaisesti: esimerkiksi Sveitsissä pysyvästi asuva henkilö voi saada tällaisen luvan. Myös esimerkiksi Yhdysvalloissa asuva Yhdysvaltain kansalainen saa luvan ns. konsulisopimuksen perusteella, ja käytännössä myös pysyvästi Yhdysvalloissa asuvalle Suomen kansalaiselle on myönnetty lupa. Patentti- ja rekisterihallituksen luvat myönnetään joko erikseen, ehdollisesti tai ilman ehtoja ja esimerkkitilanteisiin voi perehtyä Patentti- ja rekisterihallituksen sivuilla.