Osa-aikainen lomautus tarkoittaa tilannetta, jossa työnantaja tilapäisesti vähentää työntekijän työaikaa ja palkkaa, mutta työntekijä jatkaa osittain työntekoa. Tässä artikkelissa käymme läpi osa-aikaisen lomauttamisen perusteet, oikeudelliset näkökohdat ja sen, miten se vaikuttaa sekä työnantajaan että työntekijään. Työoikeuteen erikoistuneet juristimme auttavat lomauttamista koskevissa tilanteissa.

Mitä osa-aikaisella lomauttamisella tarkoitetaan?

Lomauttaminen voi olla myös osa-aikaista. Osa-aikainen lomautus tarkoittaa työntekijän lomauttamista osa-aikaisesti lyhentämällä työntekijän viikoittaista tai vuorokautista työaikaa taikka esimerkiksi niin, että työntekijä on töissä vuoroviikoin. Osa-aikaisessa, kuten kokoaikaisessa lomauttamisessakin, työntekijän työsuhde pysyy voimassa. Työnantaja voi lomauttaa työntekijän osa-aikaisesti, jos sillä on taloudellisia tai tuotannollisia perusteita lomauttamiseen tai työn tekemisen edellytykset ovat olennaisesti muuttuneet ja vähentyneet tilapäisesti. Myös osa-aikainen lomautus, kuten lomauttaminen muutoinkin, voi olla joko määräaikainen tai toistaiseksi voimassa. Työnantaja ei saa lyhentää työntekijän työaikaa enempää kuin se on lomauttamisen perusteen kannalta välttämätöntä.

Jos työnantajan tarkoituksena on lyhentää työntekijän työaikaa pysyvästi, ei kyseessä ole osa-aikainen lomautus vaan työsuhteen osa-aikaistaminen, jolloin irtisanomisperusteen on täytyttävä.

Lomauttaessaan työntekijän tai työntekijöitä, työnantajan tulee muistaa muutosneuvotteluvelvoitteensa. Yhteistoimintalain mukaiset muutosneuvottelut tulee järjestää pääsääntöisesti tilanteissa, joissa työsuhteessa olevien työntekijöiden lukumäärä on säännöllisesti vähintään 20. 

Lomautusmenettely

Työnantajan on ilmoitettava osa-aikaisesta lomauttamisesta työntekijälle vähintään 14 päivää ennen lomautuksen alkamista. Työnantajan on myös neuvoteltava työntekijöiden tai heidän edustajiensa kanssa ennen lomautuspäätöksen tekemistä.

Osa-aikainen lomautus ja irtisanomisaika

Työntekijä voi irtisanoutua osa-aikaisen lomautuksen aikana. Työntekijä saa lomautuksen aikana irtisanoa työsopimuksensa sen kestosta riippumatta ilman irtisanomisaikaa.

Osa-aikainen lomautus ja loman kertyminen

Silloin, kun lomauttaminen toteutetaan lyhentämällä työaikaa, työssäolon veroista aikaa ovat tällaisen työaikajärjestelyn kuusi ensimmäistä kuukautta. Jos osa-aikainen lomautus jatkuu keskeytyksettä lomanmääräytymisvuodesta toiseen, lomanmääräytymisvuoden vaihteesta alkaa uusi kuuden kuukauden jakson laskeminen.

Lomautus ja palkka

Osa-aikaisen lomauttamisen aikana työntekijän palkka vähenee vastaavasti lyhennetyn työajan mukaan. Tämä voi myös vaikuttaa työntekijän oikeuteen saada työttömyysetuuksia lomautuksen aikana. Osa-aikaisen lomautuksen aikana työntekijällä voi olla oikeus ansiosidonnaiseen päivärahaan riippuen työhistoriasta ja työaikajärjestelyistä

BOWA:n juristit apuna lomautustilanteissa

Työoikeuteen erikoistuneet juristimme auttavat myös osa-aikaista lomauttamista koskevissa kysymyksissä. Tutustu kattaviin työoikeudellisiin palveluihimme ja ota yhteyttä!