Toiminimi vai osakeyhtiö – tässä artikkelissa käsittelemme toiminimen ja osakeyhtiön eroja. Moni yrittäjä pohtii alkutaipaleellaan kumpi yritysmuoto kannattaa valita: toiminimi vai osakeyhtiö. Yrittäjyys on mahdollista monella eri tavalla ja joskus voi olla hankalaa käsittää, mikä yritysmuoto olisi paras juuri sinulle. Lue artikkelistamme toiminimellä ja osakeyhtiössä yrittämisen hyvät ja huonot puolet. Onko sinulla jo toiminimi ja mietit osakeyhtiön perustamista? Lue artikkelimme toiminimen muuttamisesta osakeyhtiöksi!

Uuden yritystoiminnan suunnittelu herättää paljon kysymyksiä – muun muassa sen, mikä yritysmuoto on juuri sinulle paras tapa yrittää. Kyseessä onkin erittäin merkittävä asia, sillä yritysmuodon valinta vaikuttaa niin riskeihin kuin tulonjakoonkin.

Jos yritystoimintasi on palvelun myyntiä ja perustuu lähinnä omaan työpanokseesi, valittavanasi on useita eri vaihtoehtoja. Satunnaiseen laskuttamiseen voit käyttää myös laskutuspalveluita. Niiden kautta toimiessasi et ole yrittäjä, vaan kyseessä on ns. kevytyrittäjyys. Kirjoitimme blogiimme kevytyrittäjyydestä jo aiemmin – käy lukemassa postaus tästä!

Yritysmuoto ei tietenkään takaa yritystoiminnan kannattavuutta. Hyvin suunnitellulla yritysmuodolla voit kuitenkin vaikuttaa siihen, miten paljon yritystoiminnastasi jää rahaa käteesi. Yritysmuodon valinta saattaa olla myös uskottavuuskysymys. Ennen minkään yritystoiminnan aloittamista, kannattaa laatia kunnollinen liiketoimintasuunnitelma sekä tehdä analyysi markkinasta ja kilpailijoista.

Toiminimi vai osakeyhtiö – Yksityinen elinkeinonharjoittaja – yksinkertainen valinta

Toiminimi-yrittäjä eli y-tunnuksen omaava yrittäjä eli yksityinen elinkeinonharjoittaja. Kaikki nämä ovat synonyymejä toisilleen. Yksityinen elinkeinonharjoittaja on luonnollinen henkilö eli ihminen, joka on ryhtynyt elinkeinonharjoittajaksi eli itsenäiseksi yrittäjäksi. Toiminimi on nimensä mukaisesti sellainen nimi, jolla yksityishenkilö on päättänyt harjoittaa ammattia. Toiminimi lyhennetään tmi ja tämä lyhenne näkyykin usein yksityisen elinkeinonharjoittajan nimessä. Lyhennettä ei kuitenkaan ole pakko toiminimeen lisätä, vaan toiminimi voi olla esimerkiksi oma nimesi tai mikä tahansa keksimäsi nimi. Useimmiten toiminimen suositellaan liittyvän jotenkin palveluun, jota olet yrittäjänä tarjoamassa.

Toiminimen perustamisessa on tärkeintä muistaa, että yksityinen elinkeinonharjoittaja ei ole erillinen oikeushenkilö. Tämä tarkoittaa sitä, että lain silmissä toiminimi ja yrittäjä ovat sama asia. Näin ollen yrittäjä vastaa henkilökohtaisesti kaikista toiminimen eli y-tunnuksen vastuista ja velvoitteista.

Yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ryhtymistä ei kuitenkaan kannata pelätä. Toiminimen perustaminen on helppoa ja toiminimiyrittäminen on hallinnollisesti suhteellisen kevyttä. Toiminimellä yrittäminen ei myöskään vaadi raudanlujaa bisnesosaamista, ja se sopiikin aloittelevalle yrittäjälle mainiosti.

Yritystoiminnan rekisteröinti on ehkäpä helpoin asia yrityksen perustamisessa. Jo rekisteröintivaiheessa on kuitenkin suositeltavaa hankkia luotettava kirjanpitäjä sekä asiantunteva lakimies puhelimesi pikavalintaan!

Voit hakea Y-tunnusta eli yritystunnusta Verohallinnon omavero.fi tai Patentti- ja rekisterihallituksen ytj.fi-palvelusta. Ennen Y-tunnuksen hakemista kannattaa miettiä, kuinka laajaa yritystoimintasi on. Jos liikevaihtosi (laskutuksen / muun tulon määrä) on vuodessa enemmän kuin 15 000 euroa, sinun pitää ilmoittautua elinkeinontoiminnasta arvonlisäverovelvolliseksi.

Yritystunnusta voi hakea kuka tahsa Euroopan talousalueella asuva yli 18-vuotias henkilö. Parhaiten y-tunnus sopii henkilölle, joka on perustamassa yritystä yksin eikä aio palkata toimintaan henkilökuntaa.

Kun olet tehnyt perustamisilmoituksen joko verohallinnolle tai PRH:lle ja saanut yrityksesi Y-tunnuksen, voit:

  • avata elinkeinotoiminnan rahaliikennettä varten erillisen pankkitilin
  • sopia kirjanpitäjän kanssa kirjanpitosopimuksen; sekä
  • ottaa tarvittavat vakuutukset yritystoiminnallesi. Muistathan, että päätoimisena yrittäjänä sinun tulee hankkia itsellesi yrittäjän eläkevakuutus (YEL).

Toiminimen hyvät puolet

  • perustaminen on helppa ja edullista
  • Yrityksen päätöksenteko on helppoa, sillä yrittäjä = yritys
  • Yrittäjä voi nostaa itselleen rahaa yksityisnostoina – ei monimutkaista palkanmaksua
  • Yksinkertainen kirjanpito riittää tarvittaessa, tilinpäätös vasta isommassa toiminnassa pakollinen

Yksityisenä elinkeinonharjoittajana toimimisen haasteet

  • Henkilökohtainen vastuu kaikista yrityksen velvoitteista, kuten veloista
  • Työntekijöiden palkkaaminen ei ole välttämättä kannattavaa
  • Verosuunnittelun mahdollisuudet rajalliset koska koko elinkeinotoiminnan tulos lasketaan yrittäjän tuloksi

Toiminimi vai osakeyhtiö – Yrittäjänä osakeyhtiössä – Pienempi henkilökohtainen riski

Osakeyhtiön perustaminen helpottui huomattavasti heinäkuussa 2019. Silloin tuli voimaan lakimuutos koskien vähimmäisosakepääomaa. Lakimuutoksen myötä et enää tarvitse pääomaa osakeyhtiön perustamiseen! Osakeyhtiö onkin suosituin yritysmuoto.

Merkittävin ero toiminimen ja osakeyhtiön välillä on se, että osakeyhtiö on erillinen oikeudellinen henkilö. Osakeyhtiössä osakkeenomistaja (yrittäjä) ei siis lähtökohtaisesti vastaa henkilökohtaisesti yrityksen vastuista ja veloista. Osakeyhtiön avulla verosuunnittelu on osakeyhtiön osakkeenomistajalle mahdollista toiminimiyrittäjää laajemmin, sillä osakeyhtiöstä ei ole pakko nostaa sinne kertyneitä tuloja.

Osakeyhtiön muodossa yrityksen perustaminen on hieman kalliimpaa, rekisteröintimaksun ollessa hieman alle 400 euroa vuonna 2023. Osakeyhtiön kaikki perustamisasiakirjat saat helposti ja kohtuulliseen hintaan meiltä. Tiesithän, että kaikki yrityksen perustamisesta aiheutuvat kulut saat vähentää yrityksesi verotuksessa?

Osakeyhtiön osakkeenomistajia voi olla yrittäjän itsensä lisäksi myös muita henkilöitä, kuten perheenjäseniä. Osakkeen omistaminen oikeuttaa osakeyhtiön toiminnan tuotosta maksettavaan voittoon. Osakeyhtiössä työtä tekevälle maksetaan palkkaa erikseen tehdystä työstä. Osakeyhtiöstä  voidaan siten jakaa sekä ansio- että pääomatuloa, mikä mahdollistaa yrittäjän vero-optimoinnin.

Koska osakeyhtiössä et vastaa yrityksen vastuista henkilökohtaisesti, on osakeyhtiö turvallisempi vaihtoehto henkilökohtaisen ja perheen omaisuuden säilyttämisen näkökulmasta. Jos liiketoimintaan sisältää useiden kymmenien tuhansien arvoisia sopimuksia tai vastuita, kannattaa yritystoimintaa harjoittaa osakeyhtiön muodossa.

Toiminimi vai osakeyhtiö?

1. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana (toiminimellä) toimiminen on tietyissä määrin hallinnollisesti kevyempää.

  • Kirjanpidon ei tarvitse olla kaksinkertainen, jos tilikausi on kalenterivuosi, eikä kaksi seuraavista kolmesta toteudu:
    • Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa.
    • Liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on yli 200 000 euroa.
    • Yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.
  • Mikroyrityksenä toiminimen ei ole pakko tehdä tilinpäätöstä, mutta se on siitä huolimatta suositeltavaa.
    • Ammatin- tai liikkeenharjoittaja lasketaan mikroyrittäjäksi, jos tilikausi on kalenterivuosi ja yksi seuraavista toteutuu:
      • Taseen loppusumma on 350 000 euroa tai yli.
      • Liikevaihto on 700 000 euroa tai yli.
      • Yritys työllistää keskimäärin kymmenen henkilöä.
    • Tilinpäätös auttaa esimerkiksi erilaisissa rahoituspäätöksissä sekä yrityksen ja yrittäjän henkilökohtaisten asioiden hoidossa.
      • Tilinpäätös on ikään kuin toiminimiyrittäjän palkkalaskelma.
      • Tilinpäätöksen puuttuminen voi vähentää yrityksen luotettavuutta.
    • Kirjanpito on katkaistava verotusta varten ja veroilmoitus laadittava kirjanpidon lukujen perusteella, vaikka tilinpäätöstä ei tehtäisikään.
    • Tilinpäätöksestä on apua muun muassa verotuksen ja yritystoiminnan rahoituksen sekä sopimusten kannalta. Lisäksi erilaisten yritystukien ja avustusten hakeminen edellyttää usein tilinpäätöstä.

2. Tulonjako yrityksestä yrittäjälle kannattaa suunnitella verotehokkaasti.

  • Yksityisotot toiminimeltä (ns. yrittäjän palkka) ovat byrokraattisesti kevyempiä, kun palkkalaskelmia ei tarvitse laatia. Toiminimiyrittäjä voi siis vapaasti tehdä omia nostoja eli käyttää yrityksen tuloja omiin menoihinsa.
    • Huomaathan, että näistä menoista ei kuitenkaan saa vähentää arvonlisäveroa ja maksat kaikista otoista ansiotuloveron.
    • Yrittäjä voi myös ottaa toiminimen tuotteita käyttöönsä. Ne kirjataan yhtä lailla yrittäjän omaan verotettavaan ansioon.
  • Toiminimiyrittäjä voi valita, maksaako hän osan veroistaan pääomatuloverona. Pääomatuloverona toiminimiyrittäjä maksaa enintään 20 % yrityksenn nettovarallisuudesta. Lisäksi toiminimiyrittäjällä on mahdollisuus 5 % yrittäjävähennykseen eli 5 % tuloista on verovapaata.
  • Osakeyhtiössä tulojen nostamiseen on useita eri vaihtoehtoja: yrittäjä voi nostaa itselleen palkkaa tai osinkoa. Lisäksi osakeyhtiö voi tarjota yrittäjälle erilaisia luontoisetuja, kuten työsuhdepuhelimen, työsuhdeauton, työsuhdeasunnon, lounasseteleitä ja liikuntaseteleitä, joiden verotuskohtelu on erilainen kuin puhtaan palkkana maksetun ansiotulon.
  • Toiminimen palkka ei vähennä yrityksen tulosta, kun taas osakeyhtiön maksama palkka yrittäjälle on yrityksen tuloksesta vähennyskelpoinen meno.

3. Osakeyhtiö on erillinen oikeussubjekti. 

  • Vastuu osakeyhtiön veloista ei siis lähtökohtaisesti ole osakkeenomistajan henkilökohtainen, toisin kuin toiminimiyrittäjällä – henkilöyrittäjä vastaa aina kaikista yrityksen sitoumuksista, velvoitteista ja veloista henkilökohtaisella omaisuudellaan.
  • Toiminimi sopii siten yritystoimintaan, joka on pienimuotoista ja erityisesti silloin, kun toiminnan riskit ovat pieniä. Toiminimi on erinomainen muoto kokeilla yrittäjyyttä matalan kynnyksen vuoksi erityisesti silloin, kun alkuinvestointeja ei tarvita tai yritystoiminta on sivutoimista.
  • Osakeyhtiössä vastuut voivat siirtyä toimitusjohtajalle tai hallitukselle tilanteissa, joissa osakeyhtiölakia ei ole noudatettu. Lähtökohtaisesti et siis kuitenkaan vastaa esimerkiksi veloista, sopimusvelvoitteista tai takuukysymyksistä henkilökohtaisella omaisuudellasi.

4. Yritysmuoto voi myös olla uskottavuuskysymys.

  • Esimerkiksi kaikkiin kilpailutuksiin ei hyväksytä muita kuin yhtiömuotoisia yrityksiä, jolloin osallistuminen toiminimiyrittäjänä ei ole mahdollista. Yritysmuoto vaikuttaa siten jopa suoraan yhtiön uskottavuuteen.

Tuottaako uuden yritystoiminnan suunnittelu päänvaivaa? Ei hätää, voit aina olla yhteydessä meihin – autamme mielellämme. Katso yhteystietomme klikkaamalla tästä!

Toiminimi vai osakeyhtiö – BOWA auttaa yritysmuodon muuttamisessa

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään yritysmuotoon liittyvissä haasteissa. Mietitkö vielä kumpi yritysmuoto sinun kannattaa valita, toiminimi vai osakeyhtiö? Tarjoamme maksuttoman alkukartoituksen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Etkö halua varata vielä aikaa? Soita meille lisämaksuttomaan numeroon 010 341 4400 ja kysy lisää!