fbpx

Liikesopimukset

yritysten väliset liikesopimukset

Yritykset tekevät jatkuvasti osana liiketoimintaansa erilaisia sopimuksia. Sopimukset saattavat koskea esimerkiksi palveluntuottamista, tavarantoimittamista tai valmistusta. Sopimustyyppejä on erilaisia ja niiden ehdot muovautuvat kulloinkin käsillä olevaan tilanteeseen sopiviksi yleensä osapuolten välisten neuvottelujen myötä. Yksinkertaisimmillaan sopimus voi olla suullisesti annettu tarjous ja sen suullinen hyväksyminen.

Sopimus synnyttää osapuolten välille erilaisia velvoitteita ja vastaavia oikeuksia. Suomessa ei ole voimassa mitään erillistä ”sopimuslakia”. Laki varallisuusoikeudellisista oikeustoimista (228/1929) sääntelee pääosin sopimuksen syntymistä. Yrityksien kannalta merkittävin laki on kauppalaki (355/1987), joka sääntelee sopimuksien sisältöä liittyen irtaimen omaisuuden kauppaan elleivät osapuolet toisin sovi. Sopimukset voivat olla suullisia, konkludenttisia (= hiljaisia) tai kirjallisia. Sopimuksia tulkittaessa nojataan sopimusoikeudellisiin periaatteisiin ja sääntöihin, jotka ovat muodostuneet vuosisatojen saatossa ylikansallisten kauppatapojen, oikeuskäytännön sekä oikeuskirjallisuuden perusteella.

Sopimukset kannattaa aina tehdä kirjallisesti

Liikesopimukset on aina syytä tehdä kirjallisesti. Yksinkertaisimmillaan pelkkä sähköpostin välityksellä tehty sopimus voi toimia pienimmissä liiketoimissa. Sopimuksia ei koskaan pitäisi tehdä suullisesti esim. puhelimessa, koska osapuolet saattavat unohtaa mistä on sovittu ja millä tavalla. Lisäksi yhtiön muilla työntekijöillä tai johdolla ei ole mahdollisuutta tietää tarkalleen mitä on sovittu. Suulliset ja huolimattomasti tehdyt sopimukset aiheuttavat helposti riitoja ja epävarmuutta osapuolten välille. Todistelu suullisten sopimusten osalta on yleensä haastavaa, koska kyse on lähes aina sana sanaa vastaan-tilanteesta. Suullisen sopimuksen riitauttaminen ei ole koskaan helppoa siihen liittyvän oikeudellisen epävarmuuden ja kuluriskin takia. 

Yksi epäonnistunut sopimus, josta osapuolet riitelevät, saattaa tuhota yrityksen koko tilikauden tuloksen. Yhtiön (oli se pieni, keskisuuri tai suuri) olisi luotava johdonmukainen sopimuksentekokulttuuri ja -käytäntö, jossa kaikki sopimukset tehdään kirjallisesti ja jossa kaikki sopimukset sisältävät vähintään ns. perusehdot tai yleiset ehdot. Liikesopimus toimii parhaimmillaan yksittäisen liiketoimen vakuutuksena, joka pienentää merkittävästi yrityksen riskiä yksittäisissä liiketoimissaan.

tarvitsetko apua sopimusten laatimiseen?

BOWA WORKS -Sopimuskoneella pystyt laatimaan helposti yrityksen yksinkertaisimmat sopimukset. BOWA Works sisältää helposti muokattavia mallipohjia, jotka voit muokata muutamalla klikkauksella omiin tarpeisiisi sopiviksi. Mallipohjia päivitetään jatkuvasti juristien toimesta lainsäädännön muuttuessa. Netistä ilmaiseksi löytyvien asiakirjamallien käyttämistä pitäisi välttää, koska ne ovat usein puutteellisia tai eivät sovi aiottuun tarkoitukseen. Voit myös aina tarkastuttaa laatimasi sopimuksen BOWAn asiantuntijoilla ennen sen allekirjoittamista. Tällöin varmistat, että ikäviä yllätyksiä ei jälkikäteen synny

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään sopimusten laatimiseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja meihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

varaa maksuton konsultaatio

Kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

Ota Yhteyttä!

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.