Tuomittu oli laiminlyönyt velvollisuutensa ilmoittaa Verohallinnolle vuonna 2013–2015 ansaitsemistaan osake- ja Bitcoin-tuloista. Menettely oli aiheuttanut verojen määräämisen 25.788,57 euroa liian matalaksi. Sijoittajan tapauksessa kyse oli osake- ja kryptovaluutta-kaupoista saatujen tulojen ilmoittamatta jättämisestä. Kyseessä on törkeä veropetos, josta syytetty tuomittiin viiden kuukauden ehdolliseen vankeuteen sekä maksamaan Verohallinnolle vahingonkorvauksena vältetyt verot yhteensä 24.830,42 euroa. 

Turun hovioikeus piti 19.11.2021 antamallaan tuomiolla käräjäoikeuden ratkaisun lähes muuttumattomana. Hovioikeus muutti käräjäoikeuden ratkaisua ainoastaan siten, että se vapautti syytetyn maksamasta 2.924,81 euron asianajajan palkkiota. 

Tapauksessa kyse oli kaikilta osin tuloveron määräämiseen vaikuttavan tulon ilmoittamatta jättämisestä, ja kaikkina kolmena vuotena on osin ollut kyse Bitcoin-kaupoista saatujen tulojen ilmoittamatta jättämisestä. Vuosia jatkunut menettely katsottiin ajallisen jatkuvuuden, johdonmukaisuuden ja veron välttämisen tarkoituksen perusteella yhdeksi teoksi. Kiinnostaako kryptovaluutta ja sijoittaminen – tiedätkö esimerkiksi, milloin kryptojen kaupasta maksetaan verot? Lue syventävä artikkelimme virtuaalivaluuttojen verotuksesta tästä.

Veropetos ja siihen liittyvät rikokset – Rikoslaki 29 luku

1 § Veropetos

Joka
1) antamalla viranomaiselle verotusta varten väärän tiedon veron määräämiseen vaikuttavasta seikasta,
2) salaamalla verotusta varten annetussa ilmoituksessa veron määräämiseen vaikuttavan seikan,
3) veron välttämistarkoituksessa laiminlyömällä verotusta varten säädetyn velvollisuuden, jolla on merkitystä veron määräämiselle, tai
4) muuten petollisesti, aiheuttaa tai yrittää aiheuttaa veron määräämättä jättämisen tai sen määräämisen liian alhaiseksi taikka veron aiheettoman palauttamisen, on tuomittava veropetoksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kahdeksi vuodeksi.

2 § Törkeä veropetos

Jos veropetoksessa
1) tavoitellaan huomattavaa taloudellista hyötyä tai
2) rikos tehdään erityisen suunnitelmallisesti

ja veropetos on myös kokonaisuutena arvostellen törkeä, rikoksentekijä on tuomittava törkeästä veropetoksesta vankeuteen vähintään neljäksi kuukaudeksi ja enintään neljäksi vuodeksi.

3 § Lievä veropetos

Jos veropetos, huomioon ottaen tavoitellun taloudellisen hyödyn määrä tai muut rikokseen liittyvät seikat, on kokonaisuutena arvostellen vähäinen, rikoksentekijä on tuomittava lievästä veropetoksesta sakkoon.

2 momentti on kumottu L:lla 8.11.2013/782.

4 § Verorikkomus

Joka hankkiakseen itselleen tai toiselle taloudellista hyötyä jättää muun syyn kuin maksukyvyttömyyden tai tuomioistuimen määräämän maksukiellon takia määräajassa suorittamatta

1) ennakonpidätyksen, lähdeveron tai tilitettävän varainsiirtoveron,
2) kalenterikuukaudelta lasketun liikevaihtoveron tai vastaavan eräistä vakuutusmaksuista suoritettavan veron,
3) tilitettävän arvonlisäveron tai
4) työnantajan sosiaaliturvamaksun

on tuomittava, jollei teko ole rangaistava veropetoksena, verorikkomuksesta sakkoon tai vankeuteen enintään kuudeksi kuukaudeksi.

(29.11.1996/934) Verorikkomuksena ei kuitenkaan pidetä vähäistä laiminlyöntiä, joka on viivyttelemättä korjattu.

3 momentti on kumottu L:lla 8.11.2013/782.

Helsingin hovioikeus 31.5.2021

Myös Helsingin hovioikeus on aikaisemmin tänä vuonna tuominnut Bitcoin-myynteihin liittyvästä veropetoksesta (Tuomio 21/123678, asianumero R 20/54). 31.5.2021 annetussa lainvoimaisessa tuomiossa syytetty sai 70 päiväsakon rangaistuksen veropetoksesta tämän jätettyä veron määräämiseen vaikuttavia tietoja ilmoittamatta kryptovaluutta-treidaamisessa. Syytetty oli ollut siinä virheellisessä käsityksessä, että niin sanotussa treidaustoiminnassa tapahtuvista transaktioista ei tarvitsisi maksaa veroja, mikäli rahoja ei nostaisi pankkitilille. Helsingin hovioikeus totesi kuten käräjoikeuskin, että verotuksellinen tapahtuma on jokainen kryptovaluuttaan liittyvä transaktio, kuten vaihto toiseen virtuaalivaluuttaan. Näin ollen jättämällä ilmoittamatta kryptovaluuttojen vaihdot, verovelvolinen syyllistyi veropetokseen.

Turun Hovioikeus 19.11.2021

Tuoreemmassa Turun hovioikeuden vahvistamassa tapauksessa syytetty perusteli osakekauppojen osalta toimintaansa sillä, että oli ymmärtänyt tilitoimiston hoitavan verotukseen liittyvät asiat kauppojen suhteen. Tuomioistuimet totesivat, että riippumatta käytännön toimista, verovelvollisen on aina huolehdittava, että verotuksen velvollisuus tulee hoidetuksi. Veroilmoittamisen ulkoistaminen kirjanpitäjälle ei lähtökohtaisesti poista vastuuta kirjanpidon ja verotuksen hoitamisesta. Syytetyn väitteen uskottavuutta heikensi myös, ettei hän ollut yhteydessä tilitoimistoon enää vuonna 2013.

Kryptovaluutta-kauppojen osalta syytetty väitti saaneensa Jyväskylän ja Ylivieskan verotoimistoista vuosina 2012–2013 suullisen tiedon, että bitcoin-kauppoja ei veroteta. Verohallinnolta on tullut ohje virtuaalivaluuttojen tuloverotuksesta 28.8.2013.  Verohallinnon mukaan jo ennen ohjetta on ollut selvää, että virtuaalivaluuttojen luovutuksista saadut tulot ovat veronalaista tuloa. Lähtökohtaisesti kaikki tulot, joita ei nimenomaisesti ole säädetty verottomiksi, ovat veronalaisia.

Rikoksen törkeysarvioinnin kannalta kohteena olevan veron määrä ylitti 25.000 euroa. Kokonaisarvioinnin perusteella menettelyä oli myös muun muassa huomattavan taloudellisen hyödyn tavoittelemisen perusteella pidettävä törkeänä.

Turun hovioikeus 19.11.2021, tuomio 21/149517, asianumero R 20/1516
Ratkaisu, johon on haettu muutosta: Varsinais-Suomen käräjäoikeus 24.9.2020 nro 134164
Asia 1. Törkeä veropetos, 2. Puolustajan palkkio.
EI LAINVOIMAINEN.
(Valitusosoituksessa tarkoitettu määräaika valitusluvan pyytämiseen ja valituksen tekemiseen Korkeimpaan oikeuteen päättyy 18.1.2022.)

Oletko epävarma siitä, miten kryptovoitot ilmoitetaan?

Lue syventävä artikkelimme aiheesta, jos et ole täysin varma miten sinun kuuluisi toimia kryptojen veroilmoittamisessa. Ilmoitusvelvollisuuden laiminlyöminen voi pahimmillaan johtaa artikkelissa kuvattuun rikosoikeudelliseen vastuuseen. Lue lisää veropetoksista tästä.

Tiesithän, että voit varata kalenteristamme 30 minuutin maksuttoman alkukartoituksen, jos sinulla on kysyttävää verotuksesi suhteen? Tapaaminen ei sido sinua jatkotoimenpiteisiin.

Asiantuntijamme kryptojen verotuksessa

Valtteri Gundersby

 
Lakimies Ella Kyntäjä BOWA Legal Oy

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen ja kryptoihin liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.