fbpx

Kryptojen ilmoittaminen 2022

Veroilmoitusten raja touko­-kesäkuussa lähenee nopeasti. Oletko investoinut vuoden aikana Ethereumiin, tai onko nyt se vuosi, jolloin olet viimein päättänyt kotiuttaa Bitcoin-investoinnit? Kryptojen ilmoittaminen on tarkkaa puuhaa, sillä veropetossyytteitä on nostettu yllättävän matalalla kynnyksellä.

Ruohonjuuritason puuhastelusta ei tarvitse huolestua: jos olet myynyt kalenterivuoden aikana yhteensä enintään 1000 euron edestä omaisuutta, esimerkiksi kryptoja, myynneistä ei tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa. Isompien myyntien kanssa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, ettei verohallinnolta tule ikäviä yllätyksiä. Lue artikkelistamme, miten kryptojen ilmoittamisessa kannattaa toimia ja välttyä vaikeuksilta verottajan kanssa.

Mitkä tapahtumat ovat verotettavia?

Aloitetaan perusasioista. Lähtökohtaisesti jokainen virtuaalivaluutalla tehty transaktio (käyttö, myynti tai vaihto) realisoituu verotustapahtumana. Se tarkoittaa, että esimerkiksi Coinbasesta omalle pankkitilille kotiutettujen kryptovoittojen ilmoittaminen ei riitä, vaan verottajalle pitää ilmoittaa myös Coinbasen sisällä tapahtuneet transaktiot.

Jokainen kryptovaluutan osto, myynti ja vaihto esimerkiksi treidauksessa pitää siis ilmoittaa verottajalle. Tämä voi olla hankalaa varsinkin, jos käyttää useita eri kryptopörssejä. Sen sijaan kryptojen kontekstissa siirrot toiseen kryptopörssiin esimerkiksi Coinbasesta Binanceen ovat verottomia. Jos vaihdat kryptotilisi sisällä Bitcoineja Ethereumiin (eli käytännössä ostat Ethereumia Bitcoinilla), kyseessä on vaihto, joka on verotettava tapahtuma.

Kryptojen verotus 2022

Kryptovaluutat ovat edelleen verottajalle verrattain uusi ilmiö, ja niiden verotuskäytännöt kehittyvät jatkuvasti sekä Verohallinnon ohjeiden että oikeuskäytännön kautta. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisu KHO 2019:42 vuodelta 2019 totesi, että kryptojen myynnit ovat luovutusvoittoa eivätkä valuuttakurssivoittoa. Näillä pilkunviilaukselta vaikuttavilla päätöksillä on merkittäviä seurauksia kryptosijoittajien verotuksen kannalta.

kryptojen ilmoittaminen käytännössä

Kryptojen verotus voidaan laskea esimerkiksi Verohallinnon FIFO-laskurin kautta. Laskurissa haastavaa on tosin se, ettei se mahdollista siirtojen ilmoittamista taulukkoon, mikä tekee ilmoittamisesta hankalaa. FIFO-menetelmässä, eli First In – First Outissa virtuaalivaluutat käytetään siinä järjestyksessä kuin ne on hankittu. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että verotuksen näkökulmasta myyt pisimpään kryptolompakossa olleet valuutat ensimmäisenä.

Vaihtoehtoisesti kryptojen ilmoittamisessa voi käyttää myös muista luovutusvoitoista tuttua hankintameno-olettamaa. Siinä ostohinnan ja voiton hankkimiskulujen sijaan vähennetään vain hankintameno-olettama: Alle 10 vuotta omistetusta virtuaalivaluutasta vähennetään 20 % virtuaalivaluutan myyntihinnasta, ja yli 10 vuotta omistetusta virtuaalivaluutasta 40 % myyntihinnasta.

Kryptojen ilmoittaminen isossa volyymissä on haastavaa: jokainen treidaustoimenpide, siirto ja vaihto pitää ilmoittaa verottajalle, eivätkä eri kryptopörssien vaihtelevat taulukkokäytännöt helpota asiaa. Jos haluat ilmoittaa kryptosi verotuksessa itse, jokainen transaktio kannattaa kirjata välittömästi ylös, koska hankintahintoja on haastavaa laskea jälkikäteen. Anna kryptovaluuttoihin erikoistuneen verojuristimme Valtteri Gundersbyn auttaa. Tarjoamme ilmaista 30 minuutin konsultaatiota kryptojen ilmoittamisesta alta.

Huomioi veropetoksen riski

Veroneuvontaa kryptoasioissa ei kannata ottaa ikinä nettifoorumeilta tai kryptoasiantuntijoilta. Kiinnostuksestaan ja harrastuneisuudestaan huolimatta he eivät välttämättä osaa seurata kryptovaluuttojen verotuksen oikeuskäytäntöä tai verottajan ohjeita samalla tavalla kuin verojuristit, joten etenkin isoissa myynneissä asiasi kannattaa aina tarkistuttaa juristilla veropetosriskin välttämiseksi. Kryptojen ilmoittaminen hankintahintoineen ja Excel-taulukkoineen on varsinkin suurissa transaktiomäärissä vaikeaa.

Kryptovaluutan verotuksen väärinkäsitysten ja oletusten kanssa on oltava todella varovainen, sillä pienet väärinymmärrykset ovat ennenkin johtaneet esimerkiksi lievään veropetossyytteeseen. Yhdessä Helsingin hovioikeuden tuomiossa sijoittaja oli ollut virheellisessä käsityksessä, että vain kryptojen myyminen ja kryptovoittojen kotiuttaminen omalle pankkitilille ”ulos kryptopörssistä” oli veronalaista. Henkilö sai 70 päiväsakkoa, koska oli jättänyt ilmoittamatta treidauksessa syntyneet transaktiot kryptopörssin sisällä verottajalle.

Asiantuntijamme kryptojen verotuksessa

Valtteri Gundersby

 
BOWAn lakimies Valtteri Gundersby

Paula Bock

Yrittäjähenkinen Paula on tottunut olemaan helposti tavoitettavissa ja auttamaan asiakasta vero- ja lakiasioissa.  Paula hoitaa asiakkaan asiat nopeasti ja huolellisesti, mutta ennen kaikkea virheettömästi. Vapaalla Paulan löytää usein purjehtimasta tai ratsastamasta.

Paulalla on monen vuoden kokemus työstä asianajo- ja lakiasiaintoimistoissa, opinnoissaan hän erikoistui vero-oikeuteen. Työ on tuonut eteen paljon osaamista lisäksi muilta oikeudenaloilta, kuten työoikeudesta, kaupallisista sopimuksista ja insolvenssioikeudesta. Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta Ruotsista ja Australiasta sekä suorittanut mm. Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto).

 

Varaa maksuton kartoitus

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!​

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Kiinnostaako vastaavanlaiset artikkelit? Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt perillä ajankohtaisista lakiasioista. Lupaamme, että saat rahanarvoisia etuja etkä ylimääräistä roskapostia!

BOWA logo valkoinen