Kiinteistön käyttöoikeuden luovutus

Kiinteistön käyttöoikeuden luovutus tarkoittaa yleensä maa-alueen, rakennuksen, huoneiston tai rakennuksen osan vuokraamista joko arvonlisäverolliseen tai -verottomaan käyttöön. Hakeutujalla tarkoitetaan kiinteistön käyttöoikeuden luovuttajaa, joka hakeutuu arvonlisäverovelvolliseksi tästä toiminnasta.

Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttaminen on pääsääntöisesti arvonlisäverotonta (AVL 27 §). Siitä on kuitenkin mahdollista hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi edellytysten täyttyessä, joista säädetään AVL 30 §:ssä. Hakeutuja voi olla kiinteistön omistaja, osakas, heidän vuokralaisensa tai vuokralaisen vuokralainen. Hakeutumisen edellytyksenä on, että kiinteistöä käytetään jatkuvasti arvonlisäveron vähennykseen oikeuttavaan toimintaan.

Miksi hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta?

Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta on hakeuduttava aina erikseen arvonlisäverovelvolliseksi, vaikka käyttöoikeuden luovuttaja olisi jo muusta harjoittamastaan liiketoiminnastaan arvonlisäverovelvollinen. Hakeutumisen jälkeen hakeutumisen kohteena olevan kiinteistön tilojen vuokrista ja vastikkeista kiinteistön omistajan on suoritettava arvonlisävero. Käytännössä tämä siis lisätään vuokran tai vastikkeen päälle ja sen maksaa vuokralainen.

Kun vuokraustoiminnasta on hakeutunut arvonlisäverovelvolliseksi, vuokranantaja saa vähentää tätä toimintaa varten tehtyjen hankintojen sisältämät arvonlisäverot. Vuokralainen tai osakas voi vastaavasti vähentää vuokraan tai vastikkeeseen sisältyvän arvonlisäveron. Näin ollen kiinteistöön kohdistuvien hankintojen hintoihin sisältyvä arvonlisävero ei muodostu kustannukseksi siltä osin kuin kiinteistöä käytetään arvonlisäverollisessa toiminnassa.

Hakeutumisen edellytykset

Hakeutumisen edellytyksenä on, että kiinteistön loppukäyttäjä (esim. vuokralainen) käyttää vuokraamaansa tilaa ainakin osittain arvonlisäverolliseen liiketoimintaan tai palautukseen oikeuttavaan käyttöön. Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön hakeutumisen edellytyksenä on, että osakas voi vähentää vastikkeen sisältämän veron täysimääräisesti, joka tarkoittaa sitä, että osakas käyttää itse tilaa kokonaan vähennykseen tai palautukseen oikeuttavassa toiminnassa.

Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen tulee koskea aina kiinteistöä tai sen tiettyä osaa. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisukäytännössä on katsottu, että pienimpänä kiinteistön osana, jota hakeutuminen voi koskea, on huoneisto tai tätä pienempi muu selvästi erottuva toiminnallisen kokonaisuuden muodostava osa (KHO 15.11.1996 taltio 3563).

Miten hakeutua arvonlisäverovelvolliseksi?

Kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutuminen tapahtuu perustamisilmoituslomakkeella tai muutos- ja lopettamisilmoituslomakkeella. Perustamisilmoituslomaketta tulee käyttää silloin, kun hakeutujalla ei ole vielä Y-tunnusta. Muutoin hakeutuja käyttää muutos- ja lopettamisilmoituslomaketta. Helpoiten muutokset teet YTJ:n sähköisessä asiointipalvelussa.

Oletko miettinyt kiinteistön luovuttamisesta arvonlisäverovelvolliseksi hakeutumista? BOWA auttaa sinua, mikäli suunnittelet arvonlisäverovelvolliseksi hakeutumista kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta!

Hyödyllisiä linkkejä

Tee muutosilmoitus arvonlisävelvolliseksi helposti YTJ:n sähköisessä asiakaspalvelussa.

Jos kaipaat lisätietoa, perehdy Verohallinnon ohjeeseen hakeutumisesta arvonlisäverovelvolliseksi kiinteistön käyttöoikeuden luovuttamisesta.

Lue lisää BOWA:n veropalveluista.

Pyydä apua kiinteistölakimieheltä