Mikä on kauppakirja? 

Kauppakirjassa sovitaan kaupan kohteen omistusoikeuden siirtymisestä myyjältä ostajalle. Se voidaan tehdä lukuisten eri kohteiden omistajanvaihdoksen aikaansaamiseksi. Tyypillisimpiä yksityishenkilöiden tekemiä kauppakirjoja ovat auton, kiinteistön tai asunto-osakkeen kauppakirja sekä erilaiset muun irtaimen omaisuuden kauppakirjat. Tässä artikkelissa käsittelemme kauppakirjoja yleisesti sekä muutamia kauppakirjojen erityistyyppejä. 

Kuka laatii kauppakirjan?

Kaupan osapuolet voivat vapaasti sopia siitä, kuka laatii kauppakirjan. Esimerkiksi asunnon kauppakirjan laatimisesta vastaa usein myyjä. Varsinkin monimutkaisempien kohteiden osalta voi kuitenkin olla syytä luottaa sen laatiminen ammattilaisen käsiin. Myös sellaiset kauppakirjat, joille on asetettu muotovaatimuksia, on syytä laadituttaa aina juristilla. On huomioitava, että kiinteistön kauppakirja on pätemätön, ellei se täyty sille laissa asetettuja muotovaatimuksia. 

Asunto on usein yksi merkittävimmistä yksityishenkilöiden hankinnoista elämän aikana. Usein asuntokaupan kohteena ovat asunto-osakkeet, jotka oikeuttavat hallitsemaan asuinhuoneistoa. Jos asuntokaupassa käytetään kiinteistönvälittäjää, on kauppakirjaluonnoksen laatiminen välittäjän vastuulla. Siitä huolimatta kaupan osapuolten on syytä perehtyä kauppakirjaan huolellisesti ja varmistaa, että kaikki ymmärtävät kauppakirjan sisällön, ja että se on osapuolten tarkoituksen mukainen. Vaikka monet kauppakirjat ovat hyvin vakiomuotoisia, ja valmiita pohjia käytetään paljon, kauppakirjaa voidaan aina muokata siten, että siinä sovitaan myös joistakin erityisistä ehdoista, jotka osapuolet haluavat ottaa osaksi kaupan ehtoja. 

Mitä kauppakirjassa tulee olla?

Kauppakirjan sisältö riippuu kaupan kohteesta ja kaupan luonteesta. Laajuuteen vaikuttaa se, miten monimutkaisesta tai merkittävästä kohteesta kauppaa ollaan tekemässä. Kuluttajan näkökulmasta irtaimen omaisuuden kauppakirja, esimerkiksi autokaupassa, tulee usein valmiina allekirjoitettavaksi, kun kaupan toisena osapuolena on elinkeinonharjoittaja. Tällaisissa kaupoissa käytetään usein valmiita kauppakirjapohjia. Olennaista on kuitenkin se, että kauppakirjasta ilmenee selkeästi ainakin kaupan kohde, kaupan osapuolet, hinta, maksuehto ja omistuksen siirtymisen ajankohta. 

Kauppakirjaan voidaan ottaa liitteeksi erilaisia ehtoja. Usein kaupassa, jossa kuluttaja on ostajana ja elinkeinonharjoittaja myyjänä, sovelletaan kauppaan yleisiä ehtoja, jotka ovat myyjän laatimia. Myös kuluttajansuojalaki asettaa reunaehtoja kuluttajakauppaan. Laki muuttuu vuonna 2023, lue aiemmasta artikkelistamme, miten.

Kiinteistön kauppakirja 

Kiinteistön kauppakirjalle on asetettu erityisiä muotovaatimuksia maakaaressa, joiden on täytyttävä, jotta kauppakirja voidaan katsoa päteväksi. Luonnollisesti kiinteistön kauppakirjan on oltava kirjallinen. Lisäksi kaupanvahvistajan on vahvistettava se. Ilman kaupanvahvistusta kauppakirja on pätemätön. Kauppakirjasta tulee ilmetä, että kyseessä on kiinteistön luovutus, eli kauppa, ja siinä on oltava tarkennus siitä, mikä kiinteistö on kyseessä. Kiinteistöt yksilöidään kiinteistötunnuksella. Kauppakirjassa on lisäksi oltava selkeästi merkittynä kaupan osapuolet, eli ostaja ja myyjä, sekä myytävän kiinteistön kauppahinta tai muu maksettava vastike. Kauppakirjaan on myös merkittävä tiedot esimerkiksi omistus- ja hallintaoikeuden siirrosta, mahdollisista kiinnityksistä tai panttioikeuksista sekä veroista ja maksuista. Kiinteistön kauppakirjaa laadittaessa on siis syytä olla huolellinen, ja mieluummin antaa sen asiantuntijan laadittavaksi. 

Asunto-osakkeen kauppakirja 

Vaikka asunto-osakkeen kauppakirjalle ei ole asetettu yhtä laajoja vaatimuksia kuin kiinteistön kauppakirjalle, se ei tarkoita, etteikö asunto-osakkeen osaltakin olisi syytä sopia kaupan ehdoista tarkasti kirjallisessa muodossa. Kauppakirjaan on syytä määritellä tarkasti kaupan kohde, eli asunnon sijainti, pinta-ala, osakkeiden numerot ynnä muut olennaisen tiedot. Lisäksi kaupan erityiset ehdot, eli kauppahinta ja sen muodostuminen, maksuehdot, omistusoikeuden siirtyminen ja hallintaoikeuden siirtyminen. Asunto-osakkeiden kaupassa on tyypillistä, että omistusoikeus siirtyy uudelle ostajalle aiemmin, ja todellinen hallintaoikeus vasta joitain viikkoja myöhemmin. Asunto-osakkeen kaupan yhteydessä on myös tärkeää, että kauppakirjasta ilmenee selkeästi, mitä kaikkea kauppaan kuuluu. Esimerkiksi irtaimisto, kodinkoneet tai pihakalusteet kannattaa kirjata kauppakirjaan selkeästi. Tavanomaisesti kiinteistönvälittäjä laatii asunto-osakkeen kauppakirjan, jos myyjä on ottanut kiinteistönvälittäjän asunnon myyntiin. 

Kauppakirjan laatiminen

Kauppakirja kannattaa aina laatia kirjallisesti olipa kaupan kohteena sitten kiinteä tai irtain omaisuus. Kattavasti laadittu kauppakirja on sekä ostajan että myyjän etu. Kauppakirjan laatiminen kannattaa aina antaa juristin hoidettavaksi. Asiantuntevat juristimme laativat sinulle tarvittavan kauppakirjan, jotta ikävät yllätykset tulevaisuudessa voitaisiin välttää. Vahvan vero-osaamisemme ansiosta pystymme ottamaan huomioon myös veroseuraamukset. Esimerkiksi jos suunnittelmissa on perheen sisäinen kauppaa tai myyjänä on jakamaton kuolinpesä, kannattaa ennen kaupantekoa pyytää juristin neuvoja parhaimman luovutustavan löytämiseksi. Kauppa ei kaikissa tilanteissa ole kannattavin vaihtoehto.