Asuntosijoittaminen on rahoituskohteena yksi varmimmista vaihtoehdoista, kun haluaa sijoituksilleen tasaisen kuukausituoton ja vakaan hintakehityksen. BOWA ei ole osakkeita välittävä sijoitusyhtiö tai kiinteistönvälittäjä, minkä johdosta käsittelemme artikkelissa asuntosijoittamisen hyötyjä ja haittoja objektiivisesti – jos olet kiinnostunut esimerkiksi sijoitusyhtiön perustamisesta tai kryptojen verotuksesta, lue muutkin artikkelimme!

Asuntosijoittaminen ja sen hyödyt

  1. Tasainen kuukausittainen tulo: Muutto on iso prosessi, joten luotettavat sekä sitoutetut vuokralaiset tuottavat säännöllistä kuukausittaista tuloa pitkällä aikavälillä.
  2. Pitkän aikavälin investointi: Asunnon remontointi nostaa asunnon arvoa, mikä vaikuttaa suoraan kuukausittaiseen vuokratuloon.
  3. Velkavivun hyödyntäminen: Et tarvitse asunnon hankkimiseen sen koko hintaa käteisenä, vaan voit velkavivuttaa sijoitusasunnon asuntolainalla esimerkiksi ostamalla asunnon vain 30–40 % vakuudella koko asunnon hinnasta.
  4. Inflaatiosuoja: Säästötilillä ansaittua pääomaa uhkaa inflaatio, mutta asuntoon sijoitettuna se tuottaa sekä säännöllisen kuukausitulon että arvonnousun pitkällä aikavälillä.
  5. Veroetu: Asuntolainan korot, remontointikustannukset sekä esimerkiksi hoitovastikkeen voi vähentää pääomatuloistasi.

Riskit asuntosijoittamisessa

Asuntosijoittamisen riskit koostuvat monesta tekijästä: puutteellinen suunnittelu, asuntokohteen piilevät ongelmat, kustannusten korkea hinta ja vuokralaiseen liittyvät riskit. Johdonmukaisen ja huolellisen suunnitelman laatiminen ennaltaehkäisee ja poistaa ison osan riskeistä, koska suunnitelmaa noudattamalla voi valita kohteen oikein ja toimia prosessissa mahdollisimman säännönmukaisesti riskien minimoimiseksi.

Asuntosijoittaminen on liiketoimintana tuottoisimmillaan, kun sitä toteutetaan johdonmukaisesti ja suunnitelmallisesti. Monet pohjustavat tuotto-odotuksensa sijoitusprojekteissaan tunteisiin tarkkojen laskelmien sijaan. Asuntosijoittamisen realistinen tuotto-odotus on tällä hetkellä noin 4–7 %, mihin vaikuttaa moni eri tekijä. Suunnitelma kannattaa laatia realistisesti, ottamalla esimerkiksi huomioon korjauskulut, tuottamattomat ajat vuokralaisen etsimisen aikana ja esimerkiksi odottamattomat kulut tai remontit.

Vuokralle asetettava asunto kannattaa valita aina erittäin tarkasti – asunnossa kannattaa itse käydä, ja asunto on syytä tutkia läpikotaisesti sekä fyysisesti että paperilla, sillä kiinteistöalalla on monta piilevää sudenkuoppaa. Jos huomaa esimerkiksi asiakirjoista asunnon rakenteiden homevauriot tai muun piilevän ongelman, voi välttää useiden tuhansien korjauskulut tai jopa kymmenien tuhansien oikeudenkäyntikulut, kun tajuaa luopua piilevän riskin sisältävän asunnon hankinnasta. Seuraava otsikko käsittelee asunnon ostamisessa huomioon otettavia kriteereitä.

Asunnon kustannuksissa piilevä riski on hyvä esimerkki siitä, miksi tarkka suunnitelma ja huolelliset laskut auttavat asunnon ostossa. Jos esimerkiksi asunnon hoitovastike on valtava, se pienentää kuukausittaisia vuokratuloja. Myös tulevat remontit voivat nostaa velan osuutta merkittävästi, ja esimerkiksi asuntoyhtiön taloudenpito on myös tärkeä kriteeri asuntoa ostaessa.

Vuokralaisen huomioiminen on olennainen osa suunnitelmaa – Lojaali ja hyvissä väleissä oleva vuokralainen pitää asunnon suuremmalla todennäköisyydellä hyvässä kunnossa ja jää pitkäaikaisemmaksi asiakkaaksi, mikä vähentää hallinnointikustannuksia, kun kohteelle ei tarvitse jatkuvasti etsiä uutta vuokralaista.

Asuntosijoittaminen - Huomioitavaa asunnosta, taloyhtiöstä ja kohteesta yleisesti

Taloyhtiön kannalta on hyvä selvittää hiljattain tehdyt isot remontit, kuten putki- ja julkisivuremontit. Kymmenen vuoden sisällä tehdyt remontit vähentävät todennäköisyyttä, että iso remontti ja sen mukana tuleva suuri kustannuserä on edessä. Taloyhtiön korjaussuunnitelmassa kerrotaan tulevista remonteista.  Taloudenpito taloyhtiössä on myös olennaista – varsinkin monta kuukautta tai jopa vuotta tyhjillään ollut liikekiinteistö on merkki siitä, että taloudenhoito on retuperällä. Tiedot löydät isännöitsijäntodistuksesta ja sen liitteinä olevista tilinpäätöksistä, toimikertomuksista sekä yhtiöjärjestyksestä.

Fyysisen sijainnin kannalta tosiasiat on hyvä arvioida tarkkaan: Sijaitseeko asunto hyvällä sijainnilla lähellä palveluita? Mikä on alueen hintakehitys? Myydäänkö alueella paljon asuntoja, vai onko alue jopa muuttotappioinen? Asunnosta kannattaa tarkastaa asunnon kunto sekä asiakirjoista että itse paikan päällä. Myös taloudelliset yksityiskohdat ovat tärkeitä – esimerkiksi matala hoitovastike nostaa asunnon kuukausituottoa.

Kokonaiskuva vuokralaisen näkökulmasta on myös hyvin olennainen: asunnon yleiskunto, toimiva pohja, lähiympäristön melu, autopaikka ja hissi ovat kaikki tekijöitä, jotka vaikuttavat sekä asunnon vuokran hintaan, mutta myös hintakehitykseen ja vuokralaisen löytämisen vaikeuteen.

Asuntosijoittaminen: Onko minusta siihen?

Eduista ja sijoitusmuodon vakaudesta huolimatta asuntosijoittajaksi ryhtyminen on iso askel. Asuntosijoittajan pitää etsiä ahkerasti sopivaa sijoituskohdetta, perehtyä valittuun asuntoon, taloyhtiöön ja asunnon tilaan ja toimia hyvänä vuokranantajana, mikäli hän haluaa asuntoonsa pitkäaikaisia vuokralaisia. Nopea reagointi on myös olennainen osa vuokranantajan tehtäviä, koska uutta vuokralaista pitää alkaa etsimään heti, kun vuokralaiselta tulee irtisanomisilmoitus, tai vuokranmaksu viivästyy – näiden tilanteiden ehkäisemiseksi suunnitelmallisuus, hyvien välien ylläpitäminen vuokralaiseen ja vuokralaisehdokkaan tarkka valikointi auttaa madaltamaan ylläpitokustannuksia pitkällä tähtäimellä.

Lisätietoa ja resursseja

Lue lisää asuntosijoittamisesta!

Jos pidit asuntosijoittamisen yhtiöittämisestä, katso myös asuntosijoittaminen -sarjan muut artikkelit:

Asuntosijoittamisen lisäksi käsittelemme monia muitakin talouteen liittyviä kiinnostavia teemoja! Kirjoitamme säännöllisesti olennaisista ja tärkeistä sijoittamiseen, yritystoimintaan ja verotukseen liittyvistä aiheista. 

Asiantuntijamme rahoituksessa

Lakimies Matti Vansén

Yrittäjänä Matti tietää, miten paljon ajallaan tuleva, oikeanlainen tuki merkitsee asiakkaalle. Hän on mielellään mukana asiakkaan ongelmien ratkaisemisessa. Vapaalla Matti harrastaa mm. brasilialaista jujutsua ja NO-GI-lukkopainia.

Matti on erityisesti startupeihin perehtynyt lain ja talouden monialainen osaaja. Hän on toiminut jo vuosien ajan sekä yrittäjänä että työntekijänä erilaisissa yrityksissä, ollut neuvonantajana niin laki- kuin talousasioissakin. Matti taitaa erityisesti yhtiöoikeuden, joukkorahoituksen, muut rahoitusasiat ja yrityskaupat.

Matti toimii Suomessa syksyllä 2020 toimintansa aloittaneen joukkorahoitusyhtiö EstateGuru Finland Oy:n maajohtajana.

Koulutukseltaan Matti on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) ja ekonomi, KTM (Hanken Svenska handelshögskolan).

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään asuntosijoittamiseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

BOWA ei tarjoa sijoituspalveluita tai neuvontaa.