fbpx

Arvonlisäveron erityisjärjestelmä laajenee

one stop shop - järjestelmä arvonlisäveron ilmoittamiseen ja maksamiseen

Arvonlisävero on kulutusvero, joka kohdistuu melkein kaikkien tavaroiden ja palvelujen kulutukseen, ja on tarkoitettu lopullisten kuluttajien maksettavaksi. Heinäkuussa 2021 kansainvälinen arvonlisäveron erityisjärjestelmä laajenee nykyisestä Mini One Stop Shopista laajempaan One Stop Shopiin. Laajennuksen myötä järjestelmässä voi ilmoittaa ja maksaa arvonlisäverot kaikesta kuluttajille kohdistettujen palveluiden ja tavaroiden etämyynnistä. Käytännössä muutos siis koskee esimerkiksi kansainvälisesti toimivia verkkokauppoja

Mikä ALV erityisjärjestelmä?

Nykyistä arvonlisäveron erityisjärjestelmää Mini One Stop Shopia on voitu käyttää tele-, lähetys- ja sähköisten palveluiden myyntiin EU:ssa oleville kuluttajille. Heinäkuussa 2021 järjestelmä laajenee kattamaan kaikki EU:ssa kuluttajille myydyt palvelut ja tavaroiden etämyynnin. Jatkossa järjestelmästä käytetään nimeä One Stop Shop.

Erityisjärjestelmä on tarkoitettu yrityksille, jotka käyvät kuluttajakauppaa kansainvälisesti. Sen sijaan, että arvonlisäverot täytyisi ilmoittaa jokaiseen kohdemaahan erikseen, järjestelmän avulla voi tehdä ilmoituksen kaikista myynneistä kerralla. Näin arvonlisäveroa ei tarvitse maksaa jokaisen ostajan maahan erikseen, vaan kaikki hoituu yhden järjestelmän kautta. Arvonlisäverot maksetaan tunnistamisvaltiossa, ja kyseinen valtio tilittää maksetut arvonlisäverot kulutusvaltiolle. Lue lisää järjestelmästä verottajan sivuilla. 

Uudistuksen jälkeen erityisjärjestelmä tulee koostumaan kolmesta osasta; unionin järjestelmästä, muusta kuin unionin järjestelmästä ja tuontijärjestelmästä. Alla lyhyet esimerkit järjestelmän eri osista, ja tilanteista joissa kutakin järjestelmää voidaan käyttää arvonlisäveron ilmoittamiseen ja maksamiseen. 

1. Unionin järjestelmä

  • Kattaa EU:ssa myydyt palvelut ja unionin sisäisen tavaroiden etämyynnin kuluttajille. 
  • Yrityksen kotipaikka on Suomessa, ja yritys harjoittaa tavaroiden etämyyntiä EU:n kuluttajille Suomesta käsin. Järjestelmässä voidaan ilmoittaa ja maksaa arvonlisävero muihin EU-maihin myydyistä tavaroista. Suomen myynnit ilmoitetaan suomalaisella veroilmoituksella.

2. muu kuin unionin järjestelmä

  • Palvelumyynti kuluttajille EU:ssa
  • Esimerkiksi aasialainen yritys myy palveluita EU:n alueella. Ei kiinteää toimipaikkaa unionin arvonlisäveroalueella. Yritys voi ilmoittaa ja maksaa arvonlisäverot järjestelmässä.

3. tuontijärjestelmä

  • Koskee EU:n ulkopuolelta tuotujen tavaroiden etämyyntiä EU-alueella, kunhan ostajana on kuluttaja ja tavaralähetyksen arvo ei ylitä 150 euroa. Etämyyntiä on esimerkiksi myynti verkkokaupan välityksellä, eli huomattava osa tavaran kansainvälisestä kuluttajakaupasta. Tuotteet eivät myöskään saa olla valmisteveron alaisia.
  • Edellytyksenä järjestelmän käytölle on kotipaikka tai kiinteä toimipaikka EU:n alueella. Esim. suomalainen yritys, jolla on kotipaikka Suomessa ja jonka tavarat toimitetaan unionin alueelle Aasiasta.
  • Myös EU:n ulkopuolelle sijoittautunut yritys voi käyttää järjestelmää, kunhan sillä on esimerkiksi välittäjän kautta kiinteä toimipaikka unionin alueella. Tällöin välittäjä tekee myös veroilmoitukset.

Yksi ilmoitus - monta maata

Ilmoita arvonlisäverot yhdellä kertaa kaikkien maiden myyntien osalta.

Ilman arvonlisäverotuksen erityisjärjestelmää myyjäyrityksen täytyisi rekisteröityä alv-velvolliseksi kaikkiin niihin maihin, joissa sen palveluita tai tuotteita ostaneet kuluttajat ovat. Muutoksen voimaan tullessa ilmoituksen tekeminen ja arvonlisäveron maksu onnistuu yhden järjestelmän kautta riippumatta siitä, että tuotteita tai palveluita myydään useaan eri maahan.

Erityisjärjestelmään rekisteröityminen on ollut mahdollista 1.4.2021 alkaen, ja  tunnisteet siirtyvät automaattisesti uuteen järjestelmään käyttöönoton yhteydessä.

LUE LISÄÄ MUUTOKSESTA  TÄÄLTÄ!

Onko sinulla arvonlisäverotukseen liittyviä kysymyksiä? Kaipaatko apua yrityksesi veroasioissa. Ota yhteyttä ja varaa maksuton aloitustapaaminen niin BOWA:n veroasiantuntijat auttavat sinua!

Asiantuntijamme veroissa

Paula Bock

Opinnoissaan sekä Suomessa että Melbournessa Paula on erikoistunut nimenomaan vero-oikeuteen.  Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta niin Ruotsista kuin Australiastakin. Paula innostuu erityisesti kansainvälisistä verotuskysymyksistä, mutta auttaa mielellään niin yksityishenkilöitä verotukseen liittyvissä kysymyksissä myös Suomen sisällä.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto). Paula on lisäksi suorittanut Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

 

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään sijoitusyhtiön perustamisessa. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Heräsikö Artikkelista kysymyksiä?

BOWA:n verotukseen erikoistuneet juristit auttavat sinua mielellään! Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan!

Vero-oikeuteen erikoistuneet lakimiehemme:

Paula Bock

Managing Partner

Valtteri Gundersby

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Varaa aika suoraan kalenteristamme tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.