Kun mainitaan sana virtuaalivaluutta, monella tulee ensimmäisenä mieleen Bitcoin. Virtuaalivaluuttoja on kuitenkin lukematon määrä, joista kaksi vaihdetuinta ovat Bitcoinin jälkeen Ethereum ja XRP.

Virtuaalivaluutan verotus ja siihen liittyvä kansainvälinen valtioiden välinen yhteistyö on vielä alkuvaiheessa. Verohallinnon viimeisin virtuaalivaluuttoja koskeva verotusohje (VH/5083/00.01.00/2019) on annettu tammikuussa 2020. Verotusohjeessa on otettu huomioon Korkeimman hallinto-oikeuden vuonna 2019 antama ratkaisu KHO:2019:42, jonka mukaan virtuaalivaluuttojen luovutustilanteissa sovelletaan tuloverolain luovutusvoittoa koskevia säädöksiä muun muassa luovutustappioiden vähentämisen ja pienten luovutusvoittojen verovapauden osalta.

Harhaluulot verotuksesta

Virtuaalivaluuttoihin liittyy monia harhaluuloja. Moni luulee, että virtuaalivaluutan arvonmuutos verotetaan vasta silloin, kun rahat siirretään tavalliselle pankkitilille. Monilla harrastajafoorumeilla käyttäjät opastavat muita yleensä seuraavalla tavalla:

  • Jättämään varat välittäjän hallinnoimalle tilille ja tehdä sitä kautta uusia ostoja;
  • ostamaan palveluita tai hyödykkeitä virtuaalivaluutalla; tai
  • vaihtamaan virtuaalivaluutta toiseen virtuaalivaluuttaan esimerkiksi Tetheriin, joka on sidottu suoraan dollarin kurssiin ja joka toimii eräänlaisena turvasatamana.

Jokainen yllä mainittu esimerkki on tuloverolain näkökulmasta verotuksen realisoiva tapahtuma – älä siis usko harrastajafoorumeita, jos haluat välttyä suurilta veroriskeiltä.

Verotuksessa jokaista myynti-, käyttö- tai vaihtotapahtumaa käsitellään erillisenä tapahtumana ja jokaisesta on maksettava asianmukaiset verot. Lue lisää virtuaalivaluuttojen ilmoittamisesta täältä.

Luovutusvoiton laskeminen

On hyvä muistaa, että luovutusvoitto ei ole veronalaista tuloa, jos verovuonna luovutetun omaisuuden luovutushinnat ovat yhteensä enintään 1000 euroa.

Mikäli myyt virtuaalivaluuttaa yli 1000 eurolla, lasketaan tulovero niin, että luovutushinnasta vähennetään omaisuuden hankintameno. Mikäli hankintameno on alle 20% luovutushinnasta, saat hyödyksesi hankintameno-olettaman. Hankintameno-olettaman mukainen vähennettävä hankintahinnan määrä on 20 %, mikäli olet omistanut virtuaalivaluutat alle viisi vuotta. Jos omistussuhde on kestänyt yli 10 vuotta, hankintameno-olettama on 40 %. 

Esimerkki

Ostat virtuaalivaluuttaa 5000 eurolla. Myyt ne alle 5 vuotta myöhemmin 100 000 eurolla. Tosiasiassa hankintahintasi on ollut kyseinen 5000 euroa, mutta hankintameno-olettaman vuoksi hankintamenoksi verotuksessa katsotaan 20 000 euroa eli 20 %. Eli luovutusvoittosi on luovutushinta on 100 000 euroa, josta saat vähentää hankintamenon – tässä tilanteessa 5000 euron sijasta 20 000 euroa – on 80 000 euroa, josta maksat luovutusvoittoveron.

On hyvä huomata, että mikäli omaisuus on ollut omistuksessa yli 10 vuotta, hankintameno-olettama on 40 % eli esimerkkilaskussamme hankintameno olisi 40 000 euroa, jolloin luovutusvoittovero laskettaisin 60 000 eurosta.

Muista myös, että virtuaalivaluutan luovutuksesta tullut tappio on vähennyskelpoista tuloverolain säännösten mukaisesti!

Kiinnostaako Sijoitusyhtiön perustaminen ja muut talousaiheet?

Virtuaalivaluutan verotuksen lisäksi käsittelemme monia muitakin talouteen liittyviä kiinnostavia teemoja! Kirjoitamme säännöllisesti olennaisista ja tärkeistä sijoittamiseen, yritystoimintaan ja verotukseen liittyvistä aiheista.  Jos pidit virtuaalivaluuttojen verotus -artikkelistamme, ehkä sinua kiinnostaa myös seuraavat aiheet:

Kirjoitimme hiljattain myös syventävän artikkelisarjan asuntosijoittamisen perusteista.
 

Asiantuntijamme Verotuksessa


Opinnoissaan sekä Suomessa että Melbournessa Paula on erikoistunut nimenomaan vero-oikeuteen.  Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta niin Ruotsista kuin Australiastakin. Paula innostuu erityisesti kansainvälisistä verotuskysymyksistä, mutta auttaa mielellään yksityishenkilöitä verotukseen liittyvissä kysymyksissä myös Suomen sisällä.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto). Paula on lisäksi suorittanut Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Ota yhteyttä

Virtuaalivaluutan verotus on monimutkainen käsite – siksi kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!