fbpx

Toiminimi vai osakeyhtiö – Mikä yritysmuoto on paras?

Yksityinen elinkeinonharjoittaja - yksinkertainen valinta

Uuden yritystoiminnan suunnittelu herättää paljon kysymyksiä – muun muassa sen, mikä yritysmuoto on paras. Kyseessä onkin erittäin merkittävä asia, sillä yritysmuodon valinta vaikuttaa niin riskeihin kuin tulonjakoonkin.

Yritysmuoto ei takaa yritystoiminnan kannattavuutta. Hyvin suunnitellulla strukturoinnilla voit kuitenkin vaikuttaa siihen, miten paljon yritystoiminnastasi jää rahaa käteesi. Yritysmuodon valinta saattaa olla myös uskottavuuskysymys!

Jos yritystoimintasi on palvelun myyntiä ja perustuu lähinnä omaan työpanokseesi, valittavanasi on useita eri vaihtoehtoja. Satunnaiseen laskuttamiseen voit käyttää myös laskutuspalveluita. Niiden kautta toimiessasi et ole yrittäjä, vaan kyseessä on ns. kevytyrittäjyys. Kirjoitimme blogiimme kevytyrittäjyydestä jo aiemmin – käy lukemassa postaus tästä!

Yksityiseksi elinkeinonharjoittajaksi ryhtymistä (ns. toiminimen perustamista) ei kuitenkaan kannata pelätä. Se ei vaadi raudanlujaa bisnesosaamista, vaan rekisteröinti on helpoin asia yrityksen perustamisessa.

Voit hakea Y-tunnusta eli yritystunnusta Verohallinnon omavero.fi -palvelusta. Vuonna 2019 hakemus maksaa 60 euroa. Ennen y-tunnuksen hakemista kannattaa miettiä, kuinka laajaa yritystoimintasi on. Jos liikevaihtosi (laskutuksen / muun tulon määrä) on vuodessa enemmän kuin 10 000 euroa, sinun pitää ilmoittautua elinkeinontoiminnasta arvonlisäverovelvolliseksi. 

Yrittäjänä osakeyhtiössä - Pienempi henkilökohtainen riski

Osakeyhtiön perustaminen helpottui huomattavasti heinäkuussa 2019. Silloin tuli voimaan lakimuutos koskien vähimmäisosakepääomaa. Se tarkoittaa sitä, että et enää tarvitse pääomaa osakeyhtiön perustamiseen.

Osakeyhtiön muodossa yrityksen perustaminen on hieman kalliimpaa, rekisteröintimaksun ollessa hieman alle 400 euroa vuonna 2022. Osakeyhtiön kaikki perustamisasiakirjat saat helposti ja kohtuuhinnalla meiltä. Tiesithän, että yrityksen perustamisesta aiheutuvat kulut saat vähentää yrityksesi verotuksessa.

Merkittävin ero toiminimen ja osakeyhtiön välillä on se, että osakeyhtiö on erillinen oikeudellinen henkilö. Osakeyhtiössä osakkeenomistaja (yrittäjä) ei siis lähtökohtaisesti vastaa henkilökohtaisesti yrityksen vastuista ja veloista. 

Osakeyhtiön osakkeenomistajia voi olla yrittäjän itsensä lisäksi myös muita henkilöitä, kuten perheenjäseniä. Osakkeen omistaminen oikeuttaa osakeyhtiön toiminnan tuotosta maksettavaan voittoon. Osakeyhtiössä työtä tekevälle maksetaan palkkaa erikseen tehdystä työstä. Osakeyhtiöstä  voidaan siten jakaa sekä ansio- että pääomatuloa, mikä mahdollistaa yrittäjän vero-optimoinnin.

Koska osakeyhtiössä et vastaa yrityksen vastuista henkilökohtaisesti, on osakeyhtiö turvallisempi vaihtoehto henkilökohtaisen ja perheen omaisuuden säilyttämisen näkökulmasta. Jos liiketoimintaan sisältää useiden kymmenien tuhansien arvoisia sopimuksia tai vastuita, kannattaa yritystoimintaa harjoittaa osakeyhtiön muodossa.

Toiminimi vai osakeyhtiö?

1. Yksityisenä elinkeinonharjoittajana (toiminimellä) toimiminen on tietyissä määrin hallinnollisesti kevyempää.

 • Kirjanpidon ei tarvitse olla kaksinkertainen, jos tilikausi on kalenterivuosi, eikä kaksi seuraavista kolmesta toteudu:
  • Taseen loppusumma ylittää 100 000 euroa.
  • Liikevaihto tai sitä vastaava tuotto on yli 200 000 euroa.
  • Yrityksen palveluksessa on keskimäärin yli kolme henkilöä.
 • Mikroyrityksenä toiminimen ei ole pakko tehdä tilinpäätöstä, mutta se on siitä huolimatta suositeltavaa.
  • Ammatin- tai liikkeenharjoittaja lasketaan mikroyrittäjäksi, jos tilikausi on kalenterivuosi ja yksi seuraavista toteutuu:
   • Taseen loppusumma on 350 000 euroa tai yli.
   • Liikevaihto on 700 000 euroa tai yli.
   • Yritys työllistää keskimäärin kymmenen henkilöä.
  • Tilinpäätös auttaa esimerkiksi erilaisissa rahoituspäätöksissä sekä yrityksen ja yrittäjän henkilökohtaisten asioiden hoidossa.
   • Tilinpäätös on ikään kuin toiminimiyrittäjän palkkalaskelma.
   • Tilinpäätöksen puuttuminen voi vähentää yrityksen luotettavuutta.
  • Kirjanpito on katkaistava verotusta varten ja veroilmoitus laadittava kirjanpidon lukujen perusteella, vaikka tilinpäätöstä ei tehtäisikään.
  • Tilinpäätöksestä on apua muun muassa verotuksen ja yritystoiminnan rahoituksen sekä sopimusten kannalta. Lisäksi erilaisten yritystukien ja avustusten hakeminen edellyttää usein tilinpäätöstä.

2. Tulonjako yrityksestä yrittäjälle kannattaa suunnitella verotehokkaasti.

 • Yksityisotot toiminimeltä (ns. yrittäjän palkka) ovat byrokraattisesti kevyempiä, kun palkkalaskelmia ei tarvitse laatia. Toiminimiyrittäjä voi siis vapaasti tehdä omia nostoja eli käyttää yrityksen tuloja omiin menoihinsa.
  • Huomaathan, että näistä menoista ei kuitenkaan saa vähentää arvonlisäveroa ja maksat kaikista otoista ansiotuloveron.
  • Yrittäjä voi myös ottaa toiminimen tuotteita käyttöönsä. Ne kirjataan yhtä lailla yrittäjän omaan verotettavaan ansioon.
 • Toiminimiyrittäjä voi valita, maksaako hän osan veroistaan pääomatuloverona. Pääomatuloverona toiminimiyrittäjä maksaa enintään 20 % yrityksenn nettovarallisuudesta. Lisäksi toiminimiyrittäjällä on mahdollisuus 5 % yrittäjävähennykseen eli 5 % tuloista on verovapaata.
 • Osakeyhtiössä tulojen nostamiseen on useita eri vaihtoehtoja: yrittäjä voi nostaa itselleen palkkaa tai osinkoa. Lisäksi osakeyhtiö voi tarjota yrittäjälle erilaisia luontoisetuja, kuten työsuhdepuhelimen, työsuhdeauton, työsuhdeasunnon, lounasseteleitä ja liikuntaseteleitä, joiden verotuskohtelu on erilainen kuin puhtaan palkkana maksetun ansiotulon.
 • Toiminimen palkka ei vähennä yrityksen tulosta, kun taas osakeyhtiön maksama palkka yrittäjälle on yrityksen tuloksesta vähennyskelpoinen meno.

3. Osakeyhtiö on erillinen oikeussubjekti. 

 • Vastuu osakeyhtiön veloista ei siis lähtökohtaisesti ole osakkeenomistajan henkilökohtainen, toisin kuin toiminimiyrittäjällä – henkilöyrittäjä vastaa aina kaikista yrityksen sitoumuksista, velvoitteista ja veloista henkilökohtaisella omaisuudellaan.
 • Toiminimi sopii siten yritystoimintaan, joka on pienimuotoista ja erityisesti silloin, kun toiminnan riskit ovat pieniä. Toiminimi on erinomainen muoto kokeilla yrittäjyyttä matalan kynnyksen vuoksi erityisesti silloin, kun alkuinvestointeja ei tarvita tai yritystoiminta on sivutoimista.
 • Osakeyhtiössä vastuut voivat siirtyä toimitusjohtajalle tai hallitukselle tilanteissa, joissa osakeyhtiölakia ei ole noudatettu. Lähtökohtaisesti et siis kuitenkaan vastaa esimerkiksi veloista, sopimusvelvoitteista tai takuukysymyksistä henkilökohtaisella omaisuudellasi.

4. Yritysmuoto voi myös olla uskottavuuskysymys.

 • Esimerkiksi kaikkiin kilpailutuksiin ei hyväksytä muita kuin yhtiömuotoisia yrityksiä, jolloin osallistuminen toiminimiyrittäjänä ei ole mahdollista. Yritysmuoto vaikuttaa siten jopa suoraan yhtiön uskottavuuteen.

Tuottaako uuden yritystoiminnan suunnittelu päänvaivaa? Ei hätää, voit aina olla yhteydessä meihin – autamme mielellämme. Katso yhteystietomme klikkaamalla tästä!

Asiantuntijamme yhtiöoikeudessa

BOWA:n osakas ja lakimies Matias Isotalo

Matias Isotalo

Partner

Paula Bock

Managing Partner

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään yritysmuotoon liittyvissä haasteissa. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Yhtiöoikeuteen erikoistuneet lakimiehemme:

BOWA:n osakas ja lakimies Matias Isotalo

Matias Isotalo

Partner

Paula Bock

Managing Partner

Kiinnostaako vastaavanlaiset artikkelit? Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt perillä ajankohtaisista lakiasioista. Lupaamme, että saat rahanarvoisia etuja etkä ylimääräistä roskapostia!

BOWA logo valkoinen
BOWA Legal

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti sähköpostiisi uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Varaa maksuton kartoitus

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

+358 10 341 4400

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.