Määräaikainen työsopimus päättyy lähtökohtaisesti sovitun määräajan kuluttua ilman erillistä irtisanomista. Toisinaan tilanne voi kuitenkin olla se, että määräaikaisen työntekijän irtisanominen tulee ajankohtaiseksi. Käymme tässä artikkelissa läpi milloin määräaikaisen työntekijän irtisanominen on mahdollista ja mitä siinä tulee ottaa huomioon.

Määräaikainen työntekijä

Määräaikainen työntekijä työskentelee työnantajan palveluksessa ennalta sovitun ajanjakson ajan. Työsopimuksessa on voitu sopia määräaikaisuuden kestosta tiettyyn päivään asti tai tietyn projektin keston ajan. Kun sovittu määräaika on kulunut, päättyy työntekijän työsuhde automaattisesti ilman erillisiä toimenpiteitä, elleivät osapuolet nimenomaisesti sovi työsopimuksen jatkumisesta. Määräaikaisuuden jälkeen työnantajalla ei ole velvollisuutta jatkaa työsopimusta, eikä työntekijällä myöskään ole velvollisuutta jatkaa työntekoa. Työntekijä ja työnantaja voivat kuitenkin määräaikaisuuden jälkeen sopia, että työntekijä jatkaa toistaiseksi voimassa olevalla työsopimuksella tai uudella määräaikaisella sopimuksella.

Määräaikaisen työntekijän työsopimuksessa on mahdollista sopia koeajasta. Tällaisessa tilanteessa määräaikaiksen työntekijän työsuhde voidaan voidaan päättää koeaikapurulla.

Milloin määräaikaisen työntekijän irtisanominen on mahdollista?

Määräaikaisen työsopimuksen tarkoituksena on olla voimassa tiettyyn ajankohtaan tai esimerkiksi tietyn projektin päättymiseen asti. Pääsääntöisesti sitä ei ole mahdollista irtisanoa. Määräaikaisen työntekijän irtisanominen on kuitenkin mahdollista, jos irtisanomisesta on nimenomaisesti sovittu työsopimuksessa. Jos työnantaja irtisanoo määräaikaisen työsopimuksen kesken työsopimuksen voimassaolon, on työnantajalla oltava työsopimuslain mukainen irtisanomisperuste aivan kuten vakituisessa työsuhteessa olevien työntekijöidenkin kohdalla. Irtisanomisperuste voi olla työntekijän henkilöön liittyvä tai taloudellinen ja tuotannollinen. Jos kyseessä on taloudellinen ja tuotannollinen peruste, kannattaa huomioida koskeeko yritystäsi muutosneuvotteluvelvoite.

Jos työsopimuksessa määräajaksi on sovittu yli viisi vuotta, on työsopimus irtisanottavissa viiden vuoden kuluttua samoilla perusteillla kuin toistaiseksi voimassa oleva työsopimus, vaikka irtisanomisesta ei olisi erikseen sovittu työsopimuksessa.

Määräaikaisen työsopimuksen päättäminen on mahdollista myös työnantajan ja työntekijän sopimuksella. Työsuhteen päättäminen kesken määräaikaisuuden on kummankin osapuolen kannalta kuitenkin vapaaehtoista. Tilanne voi kuitenkin olla se, että sekä työnantaja että työntekijä toteavat yhdessä, ettei kyseinen paikka ole sopiva.

Voiko määräaikaisen työsopimuksen purkaa?

Määräaikaisen työsopimuksen purkaminen voi olla mahdollista toisen osapuolen vakavan sopimusrikkomuksen perusteella. Myös määräaikainen työsopimus on mahdollista purkaa koeajalla, jos koeajasta on sovittu työsopimuksessa.

Mitä jos määräaikaisen työntekijän irtisanominen on tapahtunut ilman sopimusta?

Jos määräaikainen työsopimus irtisanotaan työnantajan tai työntekijän puolelta ennen sovittua aikaa ilman yhteistä sopimusta, on työsopimuksen irtisanonut osapuoli velvollinen korvaamaan toiselle osapuolelle aiheutuneen vahingon. Määräaikaisen työsopimuksen irtisanomisessa ja purkamisessa kannattaa siis olla erityisen tarkkana.

BOWA:n juristit apuna työsuhteen päättämistilanteissa

Työoikeuteen erikoistuneet juristimme auttavat työsuhteen päättämistä koskevissa tilanteissa. Asiantunteva apu työsuhteen päättämistilanteissa on erittäin suositeltavaa, jotta päättäminen tulee tehdyksi lain mukaisesti.