Yhdenvertaisuuslaki muuttui 1.6.2023. Osittaisuudistuksen tarkoituksena on edistää syrjinnän kohteeksi joutuvien oikeusturvaa etenkin työelämässä. Muutokset kohdistuvat siten myös työnantajiin ja työnantajille tulee lakimuutoksen myötä uusia velvollisuuksia. Työnantajien on esimerkiksi arvioitava yhdenvertaisuustilanne jo rekrytoinnin yhteydessä ja velvollisuus laatia yhdenvertaisuussuunnitelma, jos henkilöstömäärä ylittää laissa säädetyn. Käsittelemme tässä artikkelissa keskeisimpiä työnantajaa koskevia muutoksia.

Yhdenvertaisuuslaki

Yhdenvertaisuuslain tarkoituksena on edistää yhdenvertaisuutta, ehkäistä syrjintää ja tehostaa syrjinnän kohteeksi joutuneen ihmisen oikeusturvaa. Laki on ollut voimassa vuodesta 2015. Nyt voimaan tulevien muutosten tarkoituksena on ehkäistä entistä tehokkaammin syrjintää ja edistää yhdenvertaisuutta työpaikoilla. Yhdenvertaisuuslakia tulee soveltaa myös työpaikoilla, eikä sen soveltaminen ole riippuvainen esimerkiksi henkilöstömäärästä.

Lakimuutoksessa häirinnän määritelmää muutettiin siten, että häirintä voi jatkossa kohdistua yksilön lisäksi myös ihmisryhmään. Häirintää voidaan arvioida nyt myös ilman yksittäistä häirinnän uhria.

Yhdenvertaisuuden arviointi ja yhdenvertaisuussuunnitelma

Yhdenvertaisuuslain mukaan työnantajien, joiden palveluksessa on säännöllisesti vähintään 30 työntekijää, on laadittava yhdenvertaisuussuunnitelma. Tähän suunnitelmaan on sisällytettävä tarvittavat toimenpiteet yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Työnantajien on kirjattava suunnitelmaan ne konkreettiset toimenpiteet, joita tarvitaan syrjinnän ehkäisemiseksi ja yhdenvertaisuuden edistämiseksi. Nämä toimenpiteet voivat olla kohdennettuja yrityksen kannalta merkittävimpiin syrjintäperusteisiin ja niiden poistamiseen, sekä yhdenvertaisuuden edistämiseen. Suunnitelman tulee sisältää myös yhdenvertaisuuden arvioinnin johtopäätökset. Yhdenvertaisuus tulee ottaa huomioon jo rekrytointitilanteessa. 

Uuden lain mukainen yhdenvertaisuussuunnitelma tulee päivittää kahden vuoden sisällä lain voimaantulosta, eli siten viimeistään 31. toukokuuta 2025.

Kohtuullisten mukautusten arviointi ja yhdenvertaisuuslaki

Yhdenvertaisuuslaki velvoittaa työnantajaa tekemään kaikki tarpeelliset ja kohtuulliset mukautukset, jotta vammaiset työntekijät voivat tasa-arvoisesti saada työpaikan, selviytyä työtehtävistään ja edetä urallaan. Lakimuutos tuo vammaisen henkilön tarpeet ensisijaiseksi tekijäksi, kun arvioidaan kohtuullisten mukautusten tarvetta. Työnantajan koko, taloudellinen tilanne, toiminnan laatu ja laajuus, sekä mukautuksen arvioidut kustannukset ja saatavilla olevat tukitoimet otetaan edelleen huomioon. Työnantajien tuleekin ensin selvittää, millaiset mukautukset ovat tarpeen vammaisen henkilön työllistymisen tai työtehtävien suorittamisen kannalta. Tämän jälkeen on arvioitava, olisivatko kyseiset mukautukset kohtuullisia työnantajan näkökulmasta.

Yhdenvertaisuuslain noudattamisen valvonta

Yhdenvertaisuuslain uudistus sisältää muutoksia, jotka laajentavat viranomaisten valvontaa siten, että jatkossa lain noudattamista valvovat sekä työsuojeluviranomaiset että yhdenvertaisuusvaltuutettu. Aiemman lain mukaan yhdenvertaisuusvaltuutetulle ei ollut toimivaltaa tutkia työelämän syrjintään liittyviä yksittäistapauksia, vaan tältä osin toimivalta on aiemmin kuulunut työsuojeluviranomaiselle.

Yhdenvertaisuusvaltuutetun toimivalta laajenee, ja sillä on jatkossa toimivalta valvoa yhdenvertaisuuslain noudattamista myös yksittäisissä syrjintätapauksissa työelämässä. Yhdenvertaisuusvaltuutetulla on uuden lain myötä oikeus suorittaa tarkastuksia työnantajan tiloissa lain noudattamisen varmistamiseksi. Lisäksi valtuutetulla on oikeus saada salassapitosäännösten estämättä tietoja työnantajalta tehtäviensä hoitamiseksi tai syrjintäasioiden selvittämiseksi. Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi antaa yksittäisissä tapauksissa perustellun lausunnon lainvastaisen menettelyn ehkäisemiseksi tai sen jatkumisen tai uusiutumisen estämiseksi, ellei kyse ole työ- tai virkaehtosopimuksen tulkinnasta. Yhdenvertaisuusvaltuutettu voi myös neuvoa ja ohjeistaa työnantajia yhdenvertaisuussuunnitellussa.

Työsuojeluviranomainen voi uuden lain myötä antaa työnantajalle kehotuksen korjata toimintaansa yhdenvertaisuutta koskevien velvoitteiden osalta. Työsuojeluviranomaisen kehotusta voidaan tehostaa uhkasakolla.

Työsuojeluviranomaiset ja yhdenvertaisuusvaltuutettu toimivat itsenäisesti valvontatehtävässään ja voivat käyttää omia, erikseen säädettyjä valvontakeinojaan. Kyseisten viranomaisten toimivalta on jatkossa rinnakkainen. Mikäli työntekijä epäilee syrjintää työpaikallaan, hän voi asian selvittämiseksi ottaa yhteyttä kumpaan tahansa näistä viranomaisista.

BOWA:n juristit apuna työoikeuteen liittyvissä kysymyksissä

Työoikeuteen erikoistuneet juristimme avustavat työoikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Tutustu kattaviin työoikeudellisiin palveluihimme täältä.