Päättämissopimus, eropaketti, kultainen kädenpuristus ja erosopimus tarkoittavat kaikki työnantajan ja työntekijän välillä tehtyä sopimusta työsuhteen päättämisestä. Kun työsuhde päätetään työnantajan ja työntekijän välisellä sopimuksella, ei kyseessä ole irtisanominen / irtisanoutuminen tai työsopimuksen purkaminen. Kyse on työsuhteen päättämisestä yhteisymmärryksessä ja vapaaehtoisesti sopimuksella. Työsuhteen päättämissopimus on syytä laatia aina yksityiskohtaisesti ja kirjallisesti. BOWA:n juristit auttavat laatimaan sopimuksen. Tutustu kattaviin työoikeuspalveluihimme täältä.

Mikä on työsuhteen päättämissopimus?

Työsuhde voi päättyä työnantajan tai työntekijän toimesta, mutta se on mahdollista päättää myös osapuolten välillä laaditulla sopimuksella. Kumpikin osapuoli voi tehdä aloitteen sille, että työsuhde päätetään sopimuksella. Päättämissopimuksella sovitaan muun muassa työskentelyvelvoitteen päättymispäivästä, työntekijälle maksettavasta korvauksesta ja muista ehdoista. Sopimus kannattaa laatia aina ehdottomasti kirjallisesti myöhempien riitojen ennaltaehkäisemiseksi. Päättämissopimus voidaan tehdä myös suullisesti ja sopimuksen sitovuus koskee myös suullisia sopimuksia. Suullisesti laaditun sopimuksen sisältöä on kuitenkin vaikeaa, ellei jopa mahdotonta todistella jälkikäteen. Suosittelemme tekemään sen aina kirjallisesti!

Päättämissopimuksen muodosta tai ehdoista ei säädetä työsopimuslaissa tai muualla lainsäädännössä. Sen sisältö ja ehdot ovat siten työnantajan ja -tekijän sovittavissa. Sitä koskee yleiset sopimusoikeudelliset periaatteet. On kuitenkin huomioitava, että aivan kaikesta ei ole mahdollista sopia vapaasti, sillä työlainsäädännössä on myös pakottavaa oikeutta.

Työsuhteen päättämissopimusmalli

Netistä on löydettävissä paljon erilaisia sopimusmalleja ja pohjia. Emme kuitenkaan suosittele käyttämään netistä löydettäviä malleja työsuhteen päättämisessä. Työsuhteet ovat aina yksilöllisiä ja yksilölliset seikat on otettava huomioon myös päätettäessä työsuhde. 

Työsuhteen päättämissopimus – mistä kannattaa sopia?

Työsuhteen päättämissopimuksessa kannattaa sopia ainakin työntekijälle maksettavasta korvauksesta työntekijän, työntekovelvoitteesta, sopimuksen tarkoituksesta ja esimerkiksi salassapidosta. Niin kutsuttuun eropakettiin voi sisältyä myös esimerkiksi työllistymistä edistäviä palveluita ja sisältö on osapuolten vapaasti sovittavissa. Eropakettien sisällöt voivat poiketa toisistaan huomattavasti, eikä niiden tarvitse olla yhteneväisiä edes yrityksen sisällä, sillä kyse on vapaaehtoisesta sopimuksesta ja sitä koskevista neuvotteluista. Sisällöstä ja korvauksen määrästä ei siten säädetä lailla.

Kannattaa huomioida, että työntekijän tulee saada tutustua sopimukseen rauhassa. Kiire ja painostus saattavat vaikuttaa jopa sopimuksen pätevyyteen. Korkein oikeus katsoi vuonna 2019 antamassaan ennakkopäätöksessä (KKO 2019:76), että päättämissopimus oli pätemätön, sillä sen harkintaan oli annettu vain kaksi tuntia aikaa eikä työntekijälle jäänyt mahdollisuutta hankkia asiantuntevaa apua ennen allekirjoitusta.

BOWA:n juristit apuna

Päättämissopimus kannattaa antaa juristin laadittavaksi, jotta siinä tulee otetuksi huomioon oikeat asiat ja ne tulee kirjatuksi oikein. Voit varata juristillemme maksuttoman alkukartoituksen tästä. Kaikki yhteystietomme löydät täältä. Lue myös muut uusimmat työoikeuteen liittyvät artikkelimme. Olemme viimeaikoina kirjoittaneet muun muassa takaisinottovelvollisuudesta, muutosneuvotteluista ja neuvotteluesityksestä.