fbpx

Kryptojen verotuksessa

PITÄÄ OLLA TARKKANA

Kryptovaluuttojen ilmoittaessa verotuksessa jokainen osto, myynti ja vaihto hintoineen on ilmoitettava verottajalle. Ei riitä, että ilmoittaa, kuinka paljon rahaa on siirtäntyt kryptopörsseistä pankkitilille – jokainen transaktio on ilmoitettava!

BOWA logo valkoinen

Tämä pitää tietää kryptojen verotuksesta

Kryptojen veroilmoittamisessa tärkeintä on olla tarkkana ja väistää väärinkäsitykset: Veropetossyytteitä on nostettu ja päiväsakkoja maksatettu yksinkertaisten erehdysten takia. Helpoiten pääset kryptojen verotuksessa, kun otat jokaisesta transaktiosta talteen hankintahinnan, ajan ja kryptojen kurssit – myös kun vaihdat niitä. Katso tästä, miten kryptot ilmoitetaan verotuksessa käytännössä.

Harrastajafoorumeilla kryptoverotuksen harhaluulot leviävät helposti. Jos olet myynyt vain yksittäisiä kryptoja, verotuksesta ei tarvitse huolestua: Luovutusvoittoveroa ei tarvitse maksaa, jos myyt omaisuutta alle 1000 euron edestä vuodessa.

Voit hyödyntää kryptojen ilmoittamisessa FIFO-menetelmää tai hankintameno-olettamaa, ja transaktioista ostot, myynnit ja vaihdot ovat veronalaisia tapahtumia. Siirrot kryptopörssistä toiseen eivät ole verotettavia. Avaamme tällä sivulla jokaista näistä aiheista syventävästi, niin osaat toimia oikein kryptojen ilmoittamisessa.  

Miksi kryptoja ei kannata ilmoittaa itse?

Kryptojen ilmoittaminen on työlästä – Varsinkin, jos harjoittaa treidaustoimintaa isoissa määrissä, kryptojen ilmoittaminen muuttuu mutkikkaaksi; jokaisen transaktion tiedot, mukaan lukien vaikeasti jälkeenpäin löydettävä hankintahinta, on annettava täsmällisesti verottajalle. Kryptovaluutan verotus on tarkkaa puuhaa.

Kryptojen ilmoittamiseen liittyy myös väärinkäsityksiä: Moni luulee, että ainoastaan kryptopörsseistä ”kotiutetut” tulot omalle pankkitilille pitää ilmoittaa. Tosiasiassa jokainen transaktio kryptopörssissä on ilmoitettava, ja ilmoituksen laiminlyömisestä voi joutua rikosoikeudelliseen vastuuseen

Taitava, kryptotoimeksiantoja hoitanut verojuristi, suoriutuu hyvin ja tarkasti kryptojen ilmoittamisesta. Voi olla merkittävästi edullisempaa antaa juristille omien kryptovaluuttojen veroilmoittaminen kuin painia useiden kryptopörssien eri valuuttojen excelien ja verottajan FIFO-laskurin  kanssa. 

Usein kysyttyä kryptojen verotuksesta

Hyvin pienimuotoisen kryptotoiminnan kanssa ei usein ole hätää. Jos olet kalenterivuoden aikana myynyt yhteensä enintään 1000 euron edestä omaisuutta, esimerkiksi kryptoja ja osakkeita, myynneistä ei tarvitse maksaa luovutusvoittoveroa. Myöskään tappiot eivät ole vähennyskelpoisia, jos luovutetun omaisuuden arvo on yhteensä alle 1000 euroa.

Suurin riski kryptojen ilmoittamisen kannalta piileekin isommissa myyntimäärissä, jolloin transaktioiden ilmoittamisessa kannattaa olla todella tarkka. 1000 euron raja-arvo koskee omaisuuden arvoa – ei voiton tai tappion määrää!

Lähtökohtaisesti jokainen transaktio on verotuksellinen tapahtuma, joka tulee ilmoittaa. Kryptovaluutan verotus perustuu siihen, että jokainen osto, myynti ja vaihto on veronalainen tapahtuma ja pitää siten ilmoittaa verottajalle. Kryptopörssit tarjoavat taulukointivaihtoehtoja näiden tietojen hankkimiselle, mutta niiden saatavuus riippuu täysin siitä, mitä palvelua käyttää.

Ainoastaan siirrot kryptopörssistä toiseen – esimerkiksi Binancesta Coinmotioniin – ovat verovapaita. Muista kuitenkin näitä siirtoja tehdessä, että alkuperäinen hankintahinta on tiedettävä ja valuuttojen siirroistakin on syytä pitää tarkkaa kirjanpitoa!

Vaikka kryptopörssit toimittavat tapahtumaluettelot taulukkomuodossa, palveluntarjoajilta et kuitenkaan saa valmista verotukseen kelpaavaa laskelmaa, vaan kryptojen veroilmoittamisessa on suositeltavaa käyttää verohallinnon FIFO-laskuria. Myytäessä valuuttaa sovelletaan ns. FIFO-periaateetta – ensin hankitut valuutat myydään ensimmäisenä. Katso tästä, miten kryptojen verotuksen laskeminen tapahtuu käytännössä.

Kryptovaluuttojen veroilmoittamisen voi hoitaa Verohallinnon ohjeita seuraamalla. Verohallinnon FIFO-laskuri ei tue kryptopörssistä toiseen tehtyjä siirtoja, joten siirrot hankaloittavat laskurin käyttöä veroilmoittamisessa huomattavasti. Mikäli olet siirrellyt valuuttoja pörssistä toiseen ja tarvitset apua tulojen ja tappioiden veroilmoittamisessa  – varaa maksuton konsultaatioaika BOWA:n asiantuntijan kanssa ja autamme sinua!

Kryptoista saadut voitot ja tappiot voi ilmoittaa myös muissa luovutusvoittoverotuksessa käyttävissä olevalla hankintameno-olettamalla. Silloin ostohinnan ja tosiasiallisten hankkimiskulujen (ostohinta ja mahdolliset säilytyskulut) vähentämisen sijaan vähennetään vain hankintameno-olettama. Alle 10 vuotta omistetusta virtuaalivaluutasta vähennetään 20 % virtuaalivaluutan myyntihinnasta. Yli 10 vuotta omistetusta virtuaalivaluutasta hankintameno-olettama on 40 %. Muista, että jos haluat käyttää hankintameno-olettamaa, et voi lisäksi vähentää virtuaalivaluutan myyntihinnasta ostohintaa taikka muita voiton hankkimiskuluja!

Kryptovaluutan verotus liittyy myös louhintaan. Louhinnasta saatua tuloa pidetään yleensä ansiotulona (proof of work -protokollan perusteella). Se lasketaan ansiotuloihisi sinä vuonna, kun kryptovaluutta tai sen vastike siirtyy virtuaalilompakkoosi tai muulle virtuaalivaluuttatilillesi.

Kryptovaluutan arvo määräytyy sen vaihtokurssin mukaan, joka sillä on louhinnan hetkellä euroina. Kun olet saanut louhinnasta tuloa, voit käyttää veroilmoittamisessa päiväkohtaista tai kuukausikohtaista keskikurssia. Kun valitset näiden kahden väliltä, käytä aina samaa jaksotusta eli joko päivä- tai kuukausikohtaista keskikurssia ja saman kryptopörssin arvoja koko vuoden ajan.

Louhinnasta aiheutuneet kulut ovat vähennyskelpoisia louhinnasta saadusta ansiotulosta. Muista siis vähentää esimerkiksi louhintaan kuluneesta sähköstä sähkölaskun suhteellinen osuus! Kuluja ei siis voi enää vähentää myöhemmin saadusta mahdollisesta luovutusvoitosta, kun vaihdat tai käytät kryptoja.

MUISTA! Myös virtuaalivaluutan vaihto toiseen kryptovaluuttaan realisoi verotuksellisesti ilmoitusvelvollisuuden!  Ilmoita nämä tiedot veroilmoituksessa:

  • Luovutuspäivä: milloin vaihdoit ethereumit bitcoineiksi
  • Myyntihinta: saamiesi bitcoinien arvo vaihdon hetkellä
  • Hankintapäivä: milloin alun perin hankit ethereumit
  • Hankintahinta: ethereumien arvo hankintahetkellä

Tee tämä jokaisen transaktion osalta erikseen. Ilmoita myös omaisuuden hankkimisesta aiheutuneet menot ja myyntikulut, esimerkiksi välityspalkkiot. Kryptojen arvot voit tarkastaa jostakin tunnetusta virtuaalivaluuttapörssistä. Kryptovaluutan verotus on hankaa, koska sama prosessi pitää tehdä jokaisen toimenpiteen osalta erikseen.

”Olen hoitanut useita kryptovaluuttoihin liittyviä toimeksiantoja, ja tunnen alan käytännöt verotukseen erikoistuneena juristina. Useimmiten asiakkaat pyytävät apua, kun kryptovaluuttoja ja -pörssejä on ollut käytössä useita eikä eri transaktioista enää ole helppo pysyä perillä itse.”

Valtteri Gundersby
verojuristi, kryptot
Legal Counsel, BOWA Legal

Valtteri Gundersby

Verojuristi vs. tee-se-itse -asenne

Kryptojen ilmoittaminen BOWA:lla alkaen 500,00 €.

Ilmoittamaton kryptotransaktio tai väärin ilmoitettu kryptokauppa = veropetos, josta seuraa sakkoa tai ehdollista vankeutta.

LUE ARTIKKELIMME KRYPTOISTA JA NIIDEN VEROTUKSESTA:

Kuva kryptovaluuttojen verotus 2022 -artikkelista. Kuvassa tietokoneen ruutu, jossa kryptopörssin suosituimmat kryptovaluutat listattuna, kärjessä Bitcoin, Ethereum ja Binance Coin.

Kryptovaluuttojen verotus 2022

Kryptovaluuttojen verotus 2022 Tiedätkö, mitkä kryptovaluuttojen vaihdot tai myynnit täytyy ilmoittaa verottajalle? Moni kryptoharrastaja on siinä käsityksessä, että verotusta tarvitsee...

Jatka lukemista
BOWA Krypto verotus 2022. Vuotuiset veroilmoitukset ovat käsillä ja kryptojen ilmoittaminen kannattaa hoitaa kuntoon ajoissa.

Kryptojen ilmoittaminen 2022

Kryptojen ilmoittaminen 2022 Veroilmoitusten raja touko­-kesäkuussa lähenee nopeasti. Oletko investoinut vuoden aikana Ethereumiin, tai onko nyt se vuosi, jolloin olet...

Jatka lukemista
BOWA kryptovaluutta ilmoittaminen

Kryptovaluuttojen ilmoittaminen

Virtuaalivaluutat Suomessa Virtuaalivaluuttojen verotusperiaatteet ovat muuttuneet viime vuosina merkittävästi oikeudenmukaisempaan ja yksinkertaisempaan suuntaan. Korkeimman hallinto-oikeuden ratkaisun KHO 2019:42 jälkeen siirryttiin...

Jatka lukemista

Asiantuntijamme kryptojen verotuksessa

Valtteri Gundersby

 
BOWA:n lakimies Valtteri Gundersby.

Paula Bock

Yrittäjähenkinen Paula on tottunut olemaan helposti tavoitettavissa ja auttamaan asiakasta vero- ja lakiasioissa.  Paula hoitaa asiakkaan asiat nopeasti ja huolellisesti, mutta ennen kaikkea virheettömästi. Vapaalla Paulan löytää usein purjehtimasta tai ratsastamasta.

Paulalla on monen vuoden kokemus työstä asianajo- ja lakiasiaintoimistoissa, opinnoissaan hän erikoistui vero-oikeuteen. Työ on tuonut eteen paljon osaamista lisäksi muilta oikeudenaloilta, kuten työoikeudesta, kaupallisista sopimuksista ja insolvenssioikeudesta. Määrätietoinen Paula on hakenut kansainvälistä oppia vero-oikeudesta Ruotsista ja Australiasta sekä suorittanut mm. Suomen Asianajajaliiton Sovittelukoulutuksen sekä Asianajajatutkinnon. Hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Koulutukseltaan Paula on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) sekä LL.M (Melbournen yliopisto).

 

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen