Ylimääräisellä muutoksenhaulla tarkoitetaan lainvoimaisen ratkaisun purkamista tai poistamista tai menetetyn määräajan palauttamista. Ylimääräinen muutoksenhaku tulee kyseeseen tilanteissa, joissa ei voi tehdä enää tyytymättömyyden ilmoitusta ja muutoksenhaku valittamalla ei enää ole mahdollista. Tuomion purkamista tai poistamista voi hakea korkeimmalta oikeudelta vain, jos hakemuksen on laatinut asianajaja, julkinen oikeusavustaja tai luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja. Ylimääräistä muutoksenhakua korkeimmalta oikeudelta koskee siis ns. asiamiespakko. Tähän on laissa joitain poikkeuksia. Jos sinun tulee tehdä asiassasi hakemus ylimääräisestä muutoksenhausta, BOWA:n luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat auttavat sinua!

Mitä tarkoittaa ylimääräinen muutoksenhaku

Lainvoimainen tuomio on tarkoitettu asian lopulliseksi ratkaisuksi. Tietyin laissa tarkoin säädellyin edellytyksin lainvoiman saanut tuomio voidaan kuitenkin purkaa tai poistaa. Ylimääräisen muutoksenhaun keinot on tarkoitettu selvästi virheellisten tuomioiden korjaamiseen ja poistamiseen. Pelkkä tyytymättömyys tuomion lopputulokseen ei siten ole riittävä peruste, jolla asianosainen voisi hakea ylimääräisellä muutoksenhaulla tuomion purkua tai poistamista.

Ylimääräinen muutoksenhaku – Tuomiovirhekantelu

Ensinnäkin lainvoiman saanut tuomio voidaan poistaa tuomiovirheen perusteella tehdyn kantelun johdosta. Lainvoimaisella ratkaisulla tarkoitetaan tuomioistuimen lopullista ratkaisua eli sellaista tuomiota tai päätöstä, josta ei ole valitettu tai joka on valituksen johdosta käsitelty uudestaan, eikä siitä enää ole mahdollista hakea muutosta valittamalla. Oikeudenkäymiskaaren 31 luvussa on lueteltu ne tilanteet, joissa kantelu on mahdollinen. Käräjäoikeuksien ratkaisuista tuomiovirhekantelun voi tehdä hovioikeudelle ja hovioikeuden ratkaisusta korkeimmalle oikeudelle. Kantelu on lähtökohtaisesti tehtävä kuuden kuukauden kuluessa siitä päivästä, jolloin tuomio sai lainvoiman.

Ylimääräinen muutoksenhaku – Tuomionpurku

Toinen ylimääräisen muutoksenhaun keino on lainvoiman saaneen tuomion purkaminen. Lainvoiman saanut tuomio voidaan purkaa riita-asiassa oikeudenkäymiskaaressa säädetyillä perusteilla. Näitä ovat muun muassa se, jos tuomio perustuu ilmeisesti väärään lain soveltamiseen tai jos todisteena esitetty asiakirja on ollut väärennetty. Lisäksi oikeudenkäymiskaaressa on lueteltu ne perusteet, joilla tuomionpurku on mahdollista tehdä rikosasioissa. Tuomionpurkua haetaan aina korkeimmalta oikeudelta. Tuomiovirhekantelun perusteena on prosessuaaliset menettelyvirheet kun taas purkuperusteena on aina ratkaisun aineelliset virheet, esimerkiksi väärä oikeudellinen arviointi asiassa.

Tuomion purkamista koskeva hakemus riita-asiassa on tehtävä vuoden kuluessa siitä päivästä, kun sitä hakeva sai tiedon purkuperusteesta tai vuoden kuluessa siitä, kun tuomiosta tuli lainvoimainen. Rikosasioissa määräajat ovat joissain tilanteissa pidempiä.

Menetetyn määräajan palauttaminen

Lisäksi menetetyn määräajan palauttaminen voidaan laskea yhdeksi ylimääräisen muutoksenhaun muodoksi. Menetetyn määräajan palauttamisella tarkoitetaan tilannetta, jossa asianosainen ei ole laillisen esteen vuoksi voinut ilmoittaa tyytymättömyyttään tai hakea muutosta tai takaisinsaantia tai ryhtyä muuhun toimeen oikeudenkäynnissä. Lisäksi menetetyn määräajan palauttamista voi hakea se, joka muutoin voi esittää anomuksensa tueksi erittäin painavia syitä. Menetetyn määräajan palauttamista haetaan hovioikeudelta, jos kyse on käräjäoikeuden menettelystä ja korkeimmalta oikeudelta, jos kyse on hovioikeuden menettelystä. Menetetyn määräajan palauttamista on haettava 30 päivän kuluessa esteen lakkaamisesta tai viimeistään vuoden kuluessa siitä päivästä, jona määräaika päättyi.

BOWA:n juristit apuna ylimääräisessä muutoksenhaussa

Ylimääräinen muutoksenhaku koskee vain poikkeuksellisia tilanteita, joten hakija tarvitsee avukseen asiantuntevan avustajan, joka osaa ottaa huomioon oikeat seikat ja laissa säädetyt perusteet. Oikeudenkäymiskaaren mukaan muun hakijan kuin viranomaisen on käytettävä oikeudenkäyntiasiamiestä tai -avustajaa tuomiovirhekantelua tai tuomion purkamista koskevassa asiassa korkeimmassa oikeudessa. Asiamiespakon tarkoituksena on välttää turhia hakemuksia, jotka ruuhkauttaisivat korkeimman oikeuden. Samalla asiamiespakon tarkoituksena on turvata oikeudenkäynnin asianosaista, jotta hakemuksessa tulee otetuksi oikeat seikat ja perusteet huomioon.

BOWA:n luvan saaneet oikeudenkäyntiavustajat avustavat ylimääräisessä muutoksenhaussa! Voit varata juristillemme maksuttoman aloituskartoituksen.

Lue myös muut artikkelimme

Kirjoitamme laadukkaita artikkeleita muun muassa oikeudenkäynteihin liittyen. Olemme viime aikoina kirjoittaneet esimerkiksi haastehakemuksesta, tyytymättömyyden ilmoittamisesta, oikeudenkäynnin etenemisestä ja oikeudenkäyntikuluista. Kaikki artikkelimme löydät täältä.