fbpx

YEL-työtulo sosiaaliturvan perusteena tammikuusta 2020 lähtien

MAKSATKO MINIMIMÄÄRÄISTÄ yrittäjäeläkettä?

Muuttunut sosiaaliturva luo yrittäjälle painetta arvioida uudelleen maksettavan YEL-työtulon määrä. Sen pitäisi vastata sitä määrää, jonka yrittäjä pystyisi maksamaan ulkopuoliselle työntekijälle samasta työstä.

Tällä hetkellä erityisesti moni nuori yrittäjä maksaa minimimääräisen työtulon, eli 8 063,57€ mukaista YEL-maksua vuonna 2021.

Moni ei edes tiedä, että YEL:n yläraja on 183 125,00 euroa vuonna 2021. Huomioithan, että YEL työtulon työttömyysturvan alaraja on eri kuin työtulolle asetettu minimiraja. Vuonna 2020 työttömyysturvan alaraja on  13 076,00 euroa.

YEL-maksujen tarkoituksena on turvata yrittäjän eläke. Ongelmana on kuitenkin se, että erityisesti nuoret yrittäjät eivät usko, että nykyinen eläkejärjestelmä turvaisi heidän eläkkeensä. Sen sijaan he pyrkivät turvaamaan työelämän jälkeistä aikaa esimerkiksi sijoittamalla.

Lakimuutoksen myötä kaikkien yrittäjien olisi hyvä miettiä, onko YEL-työtulon määrä oikealla tasolla. Tammikuun 1. päivä 2020 ja sen jälkeen alkavat yrittäjien päivärahat, jotka KELA maksaa esimerkiksi sairauden tai vanhemmuuden perusteella, määräytyvät suoraan yrittäjän itsensä määrittelemän YEL-työtulon mukaan. Vuoden 2019 loppuun päivärahat määräytyivät yrittäjän vahvistetun verotuksen työtulojen, kuuden kuukauden työtulojen tai edeltävien etuuksien mukaisesti.

Jos siis sairastut 1.1.2020 jälkeen ja joudut turvautumaan KELAn sairaspäivärahaan, sillä ei ole väliä, minkä suuruista palkkaa olet nostanut, vaan sillä, minkä olet määrittänyt YEL-työtuloksesi. Koska sairastumisia ei tietenkään voi ennustaa, on tärkeää tehdä tietoisia ratkaisuja hyvissä ajoin.

YEL-työtulolla on jatkossa vaikutus myös vanhemmuuden myötä maksettaviin päivärahoihin. Moni niistä yrittäjistä, jotka eivät usko nykyiseen eläkejärjestelmään ja maksavat minimäärän YEL-maksuja, ovat tulevia vanhempia.

YEL-työtulo lasketaan päivärahaa edeltäneen 12 kuukauden ajalta. Aiemmin yrittäjät saattoivat keinotekoisesti parantaa vanhemmuuspäivärahojaan nostamalla YEL-työtulon määrää vasta 3 kuukauden raskauden jälkeen. Koska nyt lakimuutoksen jälkeen työtulon määrä vaikuttaa päivärahan määrään itse raskautta pidemmältä ajalta, työtulon määrän nostaminen vasta silloin, kun raskaus on niin sanotusti varma ja ensimmäinen kolmannes ohi, ei enää auta.

Yrittäjän oma valinta

Yrittäjällä on edelleen valinnanvapaus YEL-työtulon määrästä. Jos et ole vielä tehnyt muita eläkesäästösuunnitelmia, nyt on korkea aika ryhtyä säästämään. Ne yrittäjät, jotka maksavat minimimäärän YEL-maksuja, eivätkä ole säästäneet muuten rahaa, jäävät sairauden tai vanhemmuuden kohdatessa niin sanotusti omilleen.

Lakimuutos on saanut aikaan merkittävästi keskustelua mm. sosiaalisessa mediassa. Ensisijaisesti sitä on pidetty kohtuuttomana niissä tilanteissa, joissa yrittäjä ei voi vaikuttaa enää tulevien päivärahojensa määrään raskaaksi tultuaan. Laadimme muutamia laskelmia, joita katsomalla huomataan, että lakimuutos ei ehkä kuitenkaan ole kohtuuton.

YEL-maksu (tutustu Ilmarisen YEL-laskuriin klikkaamalla tästä) minimitulolla alle 53-vuotiaalle on 162,00 €/kk eli 1.944,00 euroa vuodessa. Laskennallisesti 35.000,00 euron vuosituloilla 703,00 €/kk eli 8.436,00 € vuodessa eli erotus on 6.492,00 euroa vuodessa.

KELAn sairauspäivärahalaskuria hyödyntäen voidaan tehdä laskennallisia arvioita siitä, mikä todellinen vaikutus tällä kaikella on yrittäjälle.

YEL-työtulon minimimäärän perusteella maksettava sairauspäiväraha jää laissa määritellyn vähimmäismäärän (12 247,00 €/vuosi) mukaiseksi eli 726,25 euroon kuukaudessa (25 arkipäivää) eli 8.715,00 euroa vuodessa. Mikäli YEL-työtuloksi olisi määritelty 35 000,00 euroa, sairauspäivärahan määrä olisi 1 917,25 €/kk eli 23.007,00 euroa vuodessa. Sairauspäivärahojen erotus on siten 14.292,00 euroa vuodessa.

Yksinkertaisesti voidaan siten laskea, että YEL-maksuissa vuodessa säästetty määrä on arviolta sama kuin sairauspäivärahan erotuksen määrä.

YEL-työtulo ja vanhemmuus

YEL-työtulon määrä vaikuttaa myös vanhemmuuden myötä maksettaviin tukiin. Vanhempainrahan minimimäärä vuonna 2021 on 726,00 euroa kuukaudessa, kun itse määritetyllä 35.000,00 euron YEL-työtulolla vanhempainraha olisi 2.042,00 euroa kuukaudessa. Näin ollen vanhempainrahassa erotus on jo 1.300,00 euroa kuukaudessa. Verrattuna YEL-maksun 541 euron erotukseen yrittäjän etu on huomattava.

Äitiyspäiväraha minimimääräisellä YEL-työtulolla on 2 925,30 euroa ja 35 000 euron YEL-työtulolla 10 066,07 euroa. Erotus on siten 7 140,77 euroa.

Vanhempainraha (158 päivää) minimimääräisellä YEL-tulolla on 4 401,88 euroa ja 35 000 euron YEL-työtulolla 13 144,02 euroa. Tämä erotus on siten 8 742,14 euroa.

Kaiken kaikkiaan yrittäjälle vanhemmuuden päivärahojen erotus on siten 15 882,91 euroa. 

Siten sijoittamalla YEL-vakuutukseensa yrittäjä saa vanhemmuuden myötä 6 552,00 euron sijoituksellaan 15 882,91 euroa valtion tukia.

Päivärahoja maksetaan kaiken kaikkiaan 263 arkipäivältä eli noin 10,5 kuukaudelta. Jos ajatellaan, että yrittäjän tulisi saada kasaan säästämällä 10,5 kuukauden ajalle erotuksen mukainen 15 882,91 euroa, tämä vaatisi sijoittamisen aloittamista vähintään kaksi vuotta aiemmin. Sijoittamalla kuukausittain 546,00 euroa rahastoon, jolle laskennallisesti arvioituna saadaan 5 % tuottoa, olisi kahden vuoden jälkeen säästössä 14 327,00 euroa.

Mikäli siis ajattelee asiaa vanhempainrahan kannalta, on kannattavaa sijoittaa YEL-vakuutukseen ja nostaa YEL-työtuloa sellaiselle tasolle, että toimeentulo on turvattu vanhemmuuden koittaessa. 

Samalla on hyvä pitää mielessä, että YEL-maksut ovat yrittäjän eläkkeen perusta. Kirjoitamme pian siitä, millaisia summia yrittäjän tulisi sijoittaa turvatakseen eläkkeensä vapaaehtoisella sijoittamisella. Kannattaako sijoittaminen YEL:n sijaan esimerkiksi rahastoihin?

KATSO MUUT yrittäjyyteen liittyvät artikkelimme

Kirjoitimme YEL-vakuutuksesta 2021 lokakuussa päivitetyn artikkelin.  Kirjoitamme myös muista yrittäjyyteen, talouteen ja lakiin laajemmin liittyvistä kiinnostavista aiheista. Näitä ovat esimerkiksi tärkeät sijoittamiseen, yritystoimintaan ja verotukseen liittyvät ajankohtaiset teemat.  Jos pidit YEL-vakuutus -artikkelistamme, sinua saattaa kiinnostaa myös nämä yrittäjyyteen liittyvät aiheet:

Kirjoitimme hiljattain myös syventävän artikkelisarjan asuntosijoittamisesta:
 

Kaipaatko lisätietoa tai neuvontaa?

Asiantuntijamme rahoituksessa

Yrittäjänä Matti tietää, miten paljon ajallaan tuleva, oikeanlainen tuki merkitsee asiakkaalle. Hän on mielellään mukana asiakkaan ongelmien ratkaisemisessa. Vapaalla Matti harrastaa mm. brasilialaista jujutsua ja NO-GI-lukkopainia.

Matti on erityisesti startupeihin perehtynyt lain ja talouden monialainen osaaja. Hän on toiminut jo vuosien ajan sekä yrittäjänä että työntekijänä erilaisissa yrityksissä, ollut neuvonantajana niin laki- kuin talousasioissakin. Matti taitaa erityisesti yhtiöoikeuden, joukkorahoituksen, muut rahoitusasiat ja yrityskaupat.

Matti toimii Suomessa syksyllä 2020 toimintansa aloittaneen joukkorahoitusyhtiö EstateGuru Finland Oy:n maajohtajana.

Koulutukseltaan Matti on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) ja ekonomi, KTM (Hanken Svenska handelshögskolan).

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään YEL:iin liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Yhtiöoikeuteen erikoistuneet lakimiehemme:

BOWA:n osakas ja juristi Matias Isotalo

Matias Isotalo

Partner

Paula Bock

Managing Partner

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.