Tyytymättömyyden ilmoitus tulee tehdä, jos käräjäoikeuden antamaan tuomioon tai päätökseen halutaan hakea muutosta hovioikeudesta. Vasta tyytymättömyyden ilmoittamisen jälkeen asianosainen voi valittaa ratkaisusta. Tyytymättömyyden ilmoittaminen on siten ensimmäinen vaihe muutoksenhaussa.

Mistä asioista voi tehdä tyytymättömyyden ilmoituksen

Tyytymättömyyden ilmoitus tulee tehdä niistä käräjäoikeuden antamista ratkaisuista, joista on mahdollista hakea muutosta valittamalla. Joissain asioissa muutoksenhaku valittamalla on kielletty. Tällaisissa tilanteessa asianosainen ei voi ilmoittaa tyytymättömyyttään. Jos asianosainen ilmoittaa tyytymättömyyttä säädetyn määräajan jälkeen tai asiasta, josta ei ole mahdollista valittaa, ilmoitusta ei hyväksytä.

Määräaika

Määräaika tyytymättömyyden ilmoittamiselle on 7 päivää käräjäoikeuden ratkaisusta eli siitä päivästä, kun käräjäoikeus antoi ratkaisunsa. On huomattava, että määräaika on ehdoton, eli sille ei voi saada lisäaikaa. On siten erittäin tärkeää, että tyytymättömyyden ilmoitus tehdään määräajassa. Jos tyytymättömyyttä käräjäoikeuden ratkaisuun ei ole tehty, asiasta ei siten voi tehdä valitusta ja käräjäoikeuden ratkaisusta tulee lainvoimainen. Lainvoimaiseksi tuleminen edellyttää kuitenkin sitä, että myöskään vastapuoli ei ole valittanut ratkaisusta, sillä jos vastapuoli on tehnyt valituksen, ei ratkaisu vielä saa lainvoimaa.

Huom. Jos asianosainen ei ole laillisen esteen vuoksi voinut ilmoittaa tyytymättömyyttään, voi tyytymättömyyden ilmoittamiselle hakea menetetyn määräajan palauttamista. On kuitenkin tärkeää huomata, että kyse on poikkeuksellisesta tilanteesta ja hakijalla on tullut olla laillinen este, jonka vuoksi hän ei ole voinut tehdä tyytymättömyyden ilmoitusta säädetyn seitsemän päivän aikana. Menetetyn määräajan palauttamisessa on kyse ylimääräisestä muutoksenhausta.

Tyytymättömyyden ilmoitus ja vastavalitus

Vaikka asianosainen olisi hyväksynyt käräjäoikeuden ratkaisun ja jättänyt ilmoittamatta tyytymättömyyttään, on vastapuolen tekemän valituksen johdosta mahdollista tehdä vastavalitus. Vastavalitus ei siten vaadi tyytymättömyyden ilmoittamista.

Ilmoituksen peruutus

Oikeudenkäymiskaaren mukaan tyytymättömyyden ilmoitus voidaan peruuttaa ilmoittamiselle säädetyn määräajan kuluessa. Jos ilmoitus peruutetaan, eikä muut asianosaiset ole ilmoittaneet tyytymättömyyttään, tulee käräjäoikeuden antama ratkaisu lainvoimaiseksi.

Miten tyytymättömyyden ilmoitus tehdään

Usein tyytymättömyyden ilmoitus käräjäoikeuden ratkaisuun tehdään oikeushallinnon sivuilta löytyvän lomakkeen kautta. Sen voi kuitenkin tehdä myös suullisesti tai muulla tavalla kirjallisesti. Tyytymättömyyden ilmoitus tulee tehdä sille tuomioistuimelle, joka asian on ratkaissut. On tärkeää, että asianosainen ilmoittaa miltä osin tuomioon ei olla tyytyväisiä. Vaikka tyytymättömyyttä ilmoitettaisiinkin koko tuomioon, voidaan se valituksessa rajata vain tiettyyn osaan tuomiosta, esimerkiksi tuomitun korvauksen määrään, mutta ei sen perusteeseen. Jos asianosaisella on ollut juristi apuna oikeudenkäynnissä, laatii juristi yleensä tällaisissa tilanteissa tyytymättömyyden ilmoituksen asianosaisen puolesta. Käräjäoikeuden antama ratkaisu kannattaa aina käydä läpi juristin kanssa. Osaava juristi osaa kertoa onko lopputulos sellainen, josta voi ja kannattaa valittaa.

Tarvitsetko avustajan oikeudenkäyntiin

BOWA:n oikeudenkäynteihin erikoistuneet juristi avustavat oikeudenkäynneissä sekä kantajaa että vastaajaa. Avustamme myös muutoksenhaussa! Ota yhteyttä!