fbpx

Sijoitusyhtiön perustaminen

SIJOITUSYHTIÖn määritelmä

Sijoitusyhtiö on yhtiö, jota käytetään esimerkiksi arvopapereiden omistamiseen. Se on usein osakeyhtiön muodossa oleva sijoitusjärjestely, joka tarjoaa erilaisia verotuksellisia ja taloudellisia etuja yksityisomistukseen verrattuna, eli sijoitusyhtiö voidaan perustaa osakkeiden hallinnointia varten sen sijaan, että omistus olisi suoraan yksityishenkilöllä. Sijoitusyhtiö liittyy käsitteenä tiiviisti holdingyhtiöön.

Sijoitusyhtiön suurimpana etuna on verotuksen optimointi, sillä esimerkiksi listaamattomalta yhtiöltä saadut osingot ovat tietyin ehdoin yhtiöille verovapaita. Koska yhteisöveroprosentti on huomattavasti matalampi kuin yksityishenkilön pääomatuloista maksettava vero, voi osakeyhtiön kautta sijoittaminen olla joissain tilanteissa verotuksellisesti edullisempaa. Käsittelemme tässä artikkelissa sijoitusyhtiötä ja sen perustamista. Ota yhteyttä ja varaa maksuton tapaaminen lakimiestemme kanssa, jos haluat tietää lisää sijoitusyhtiön perustamisesta!

sijoitusyhtiön hyödyt

Suomessa toisen listaamattoman yhtiön maksamat osingot ovat sijoitusyhtiölle verovapaita. Sijoitusyhtiöllä on myös pääsääntöisesti laajempi kulujen ja tappioiden vähennysoikeus kuin yksityishenkilöillä. Sijoitusyhtiö on useimmiten juridiselta muodoltaan ihan tavallinen osakeyhtiö. Sijoitusyhtiön tuloa verotetaan yhteisöverona, joka on 20% tasavero. Sijoitusyhtiön tuloa verotetaan siis kevyemmin kuin esimerkiksi yksityishenkilön pääomatuloa, jonka veroprosentti on 30% tai 34%.

Yleisin syy sijoitusyhtiön perustamiselle on juurikin verojen optimointi. Niin kauan kuin tuotot pidetään sijoitusyhtiössä, tuotoista maksetaan ainoastaan 20% yhteisövero. Voit siis sijoittaa varoja edelleen ja kerryttää omaisuutta sijoitusyhtiöön. Kun varoja nostetaan pois yhtiöstä osakkaalle itselleen, joko palkkana tai osinkona, verotetaan nostoja yksityishenkilön ansio- taikka pääomatulona. Varojen kerryttäminen yhtiöön nostaa yhtiön nettovarallisuutta, mikä edesauttaa edullisempaa osingonjakoa osakkaille. Muista, että yhtiön nettovarallisuutta ovat myös sen omistamat sijoitukset!

sijoitusyhtiön perustaminen

Sijoitusyhtiö perustetaan muodollisesti kuten mikä tahansa osakeyhtiö. Osakeyhtiön perustamista varten tarvitaan perustamissopimus ja yhtiöjärjestys, sekä ilmoitus ja rekisteröintimaksu PRH:lle. Mikäli osakkaita on enemmä kuin yksi, on osakassopimus on yksi tärkeimmistä yhtiön sopimuksista. Osakassopimus kannattaa laatia heti perustamisvaiheessa ja ottaa huomioon yhtiöjärjestyksessä. Lue osakassopimuksesta tarkemmin täältä!

Perustamisvaiheessa valitaan yhtiölle hallitus, jossa on oltava vähintään yksi varsinainen jäsenen ja yksi varajäsen. Samalla täytyy tehdä päätös siitä, sijoitetaanko yhtiöön osakepääomaa. Sijoituksen voi tehdä myös muuten kuin rahana eli apporttina, mutta tällöin esimerkiksi osakkeiden kohdalla tulee huomioida luovuttajan luovutusvoiton verotus mahdollisen arvonnousun osalta. Omaisuuden yhtiöittäminen tulee siten aina tarkkaan suunnitella ennen varsinaisiin toimiin ryhtymistä!

Sijoitusyhtiö pystyyn huolellisesti

Jotta vältät sijoitusyhtiön perustamiseen liittyvät kompastuskivet, kannattaa avuksi ottaa ammattilainen. Osakeyhtiömuotoista sijoitusyhtiötä koskee samat osakeyhtiölain velvollisuudet kuin kaikkia muitakin osakeyhtiöitä, esimerkiksi kirjanpitovelvollisuus. BOWA:n asiantuntijat auttavat myös verosuunnittelussa yhtiön perustamisen yhteydessä. 

Ota yhteyttä ja varaa maksuton aloitustapaaminen, joka ei sido sinua mihinkään!

Kiinnostaako asuntosijoittaminen ja muu sijoitustoiminta?

Sijoitusyhtiön lisäksi käsittelemme monia muitakin talouteen liittyviä kiinnostavia teemoja! Kirjoitamme säännöllisesti olennaisista ja tärkeistä sijoittamiseen, yritystoimintaan ja verotukseen liittyvistä aiheista.  Jos pidit sijoitusyhtiön perustaminen -artikkelistamme, ehkä sinua kiinnostaa myös seuraavat aiheet:

Kirjoitimme hiljattain myös syventävän artikkelisarjan asuntosijoittamisen perusteista:
 

Asiantuntijamme yhtiöoikeudessa

Yrittäjänä Matti tietää, miten paljon ajallaan tuleva, oikeanlainen tuki merkitsee asiakkaalle. Hän on mielellään mukana asiakkaan ongelmien ratkaisemisessa. Vapaalla Matti harrastaa mm. brasilialaista jujutsua ja NO-GI-lukkopainia.

Matti on erityisesti startupeihin perehtynyt lain ja talouden monialainen osaaja. Hän on toiminut jo vuosien ajan sekä yrittäjänä että työntekijänä erilaisissa yrityksissä, ollut neuvonantajana niin laki- kuin talousasioissakin. Matti taitaa erityisesti yhtiöoikeuden, joukkorahoituksen, muut rahoitusasiat ja yrityskaupat.

Matti toimii Suomessa syksyllä 2020 toimintansa aloittaneen joukkorahoitusyhtiö EstateGuru Finland Oy:n maajohtajana.

Koulutukseltaan Matti on lakimies, OTM (Helsingin yliopisto) ja ekonomi, KTM (Hanken Svenska handelshögskolan).

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään sijoitusyhtiön perustamisessa. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

varaa maksuton konsultaatio

Kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

Ota Yhteyttä!

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.