Yrityksen voi perustaa alusta alkaen itse tai osakkuuden voi saada jo olemassa olevaan yritykseen. Jos tarkoituksenasi on uuden yhtiön perustaminen, kannattaa tutustua yrityksen perustamispaketteihimme. Jos sinua on pyydetty tai haluat itse osakkaaksi yritykseen kannattaa tietyt asiat selvittää ennen päätöksentekoa.

Miksi minua pyydettiin osakkaaksi yritykseen?

Osakkaaksi pyytämisen syitä kannattaa pysähtyä miettimään hetkeksi. Yleensä kyse on siitä, että olet hoitanut työsi hyvin ja asiantuntemustasi kaivataan yrityksessä. Jos nykyinen työnantajasi tarjoaa sinulla osakkuutta, olet mitä todennäköisemmin onnistunut työssäsi, eikä sinua haluta menettää kilpailijalle. Kun työntekijä omistaa osan yrityksestä, on hän todennäköisesti motivoituneempi antamaan panoksensa yhtiölle ja toisaalta pysymään yhtiössä. Kannattaa kuitenkin miettiä, voisiko osakkaaksi pyytämisen syynä olla yrityksen rahoituksen tarve. Tämän vuoksi yrityksen tunteminen on tärkeää.

Yrityksen kannattavuus

Ennen ostopäätöksen tekemistä tai optio-oikeuden käyttämistä, kannattaa selvittää kattavasti ainakin seuraavat asiat:

  • Yrityksen nykytila
  • Yrityksen kannattavuus
  • Taustat ja yrityksen maine
  • Omistuspohja
  • Tulevaisuuden näkymät ja mahdolliset muutokset
  • Velvoitteet

Selvitys kannattaa antaa asiantuntijan tehtäväksi. Asiantuntevat juristimme auttavat sinua selvittämään kohdeyrityksen tilanteen siihen räätälöidyllä Target due diligence -pakettimme avulla. Pelkästään asiakirjoja ei kuitenkaan kannata tuijottaa, vaan mahdollisten tulevien yhtiökumppaneiden kanssa kannattaa keskustella ja miettiä myös, millaisia yhtiökumppaneita he olisivat. 

Osakekauppa 

Osakkaaksi yritykseen voi tulla myös osakekaupan kautta. Osakekaupassa nykyiset omistajat myyvät osakkeitaan uudelle osakkaalle.  Kaupan kohteena ei siten ole uusia osakkeita, vaan nykyiset omistajat luopuvat tietystä määrästä omia osakkeitaan sovitulla kauppahinnalla. Osakekaupassa osakkeiden ostohinta maksetaan siis nykyisille omistajille, ei yritykselle. 

Osakeanti

Osakkuus voi syntyä myös siten, että osakkeita merkitään suunnatussa osakeannissa. Osakeannista on kysymys silloin, kun yhtiö antaa uusia osakkeita tai luovuttaa yhtiön hallussa olevia omia osakkeitaan merkittäväksi. Tämä vaatii 2/3 enemmistön kannatuksen yhtiökokouksessa. Osakeannissa annetaan siis uusia osakkeita merkittäväksi. Osakeanti voi olla joko maksullinen tai maksuton. Osakkeiden merkintähinta maksetaan yhtiölle, ei siis nykyisille omistajille kuten osakekaupassa.

Työsuhdeoptiot

Työnantaja voi tarjota työntekijöilleen mahdollisuutta osakkuuteen työnantajayrityksessä. Tällöin puhutaan optioista. Optio-oikeudet ovat osa työntekijän kannustin- ja palkitsemisjärjestelmää. Osakkuus jo olemassa olevaan yhtiöön syntyykin usein työsuhteen perusteella.  Lue lisää työsuhdeoptioista artikkelistamme.

Osakkaan oikeudet

Osakas on oikeutettu saamaan osinkoa, jos yritys tekee voittoa. Osinkoja voidaan jakaa jopa vuosittain ja osinkojen suuruus riippuu yrityksen tuloksesta. Osakkaana saa vaikuttaa yrityksen päätöksentekoon. Jos yritys myydään, on osakkaalla oikeus osakkeitaan vastaavaan prosenttiosuuteen kauppahinnasta.

Osakkuuden vastuut ja velvollisuudet

Osakkuuden myötä aukeaa mahdollisuus osinkoihin, mutta samalla syntyy myös vastuita ja velvoitteita. Osakeyhtiölain mukaan osakkeenomistaja on velvollinen korvaamaan vahingon, jonka hän myötävaikuttamalla osakeyhtiölain tai yhtiöjärjestyksen rikkomiseen tahallisesti tai huolimattomuudellaan on aiheuttanut yhtiölle, osakkeenomistajalle tai muulle henkilölle. Lisäksi osakeyhtiölaissa on säädetty osakeyhtiörikoksesta, jonka mukaan myös rikosoikeudellinen vastuu voi tulla kysymykseen. 

Osakkuudesta ilmoittaminen

Uuden osakkaan myötä tulee muistaa tarvittaessa tehdä ilmoitus PRH:lle eli Patentti- ja rekisterihallitukselle. PRH-ilmoitus tulee tehdä tilanteessa, jossa osakeyhtiön hallituksen, toimitusjohtajan, toimitusjohtajan sijaisen, edustamiseen oikeutettujen tapahtuu muutoksia. Myös yhtiöjärjestyksen muutoksista tulee ilmoittaa PRH:lle. Sen sijaan osakassopimusta ei tarvitse toimittaa PRH:lle.

Osakkaaksi yritykseen – Osakassopimus

Osakassopimus on ehdottoman suositeltava jokaiselle yritykselle, jossa on enemmän kuin yksi osakas. Jos yrityksellä ei vielä ole ollut osakassopimusta kannattaa se laatia ja edellinen osakassopimus päivittää uuden osakkaan myötä. Osakassopimus on vapaaehtoinen. Osakassopimuksella voidaan sopia laajemmin asioista kuin pelkällä yhtiöjärjestyksellä, joka on yritykselle pakollinen asiakirja. Osakassopimus toimii osakkaiden sääntökirja ja tuo turvaa yllättävien tilanteiden varalle. Tutustu BOWA:n osakassopimuspaketteihin täältä.

Osakkaaksi yritykseen – Verotus 

Osakas voi nostaa yhtiöstä varoja palkkana, lainana, korkoina, osinkoina tai vuokratuloina. Näiden verotuksellinen kohtelu voi poiketa toisistaan. Olemme kirjoittaneet osingon ja palkan verotuksen eroista.

Kysy verotukseen erikoistuneilta lakimiehiltämme Paula Bockilta ja Valtteri Gundersbyltä lisää! Yhteystietomme löydät täältä.