fbpx

Matkakuluvähennys vuonna 2022

Matkakuluvähennyksellä tarkoitetaan verovähennystä, jonka saa kodin ja työpaikan välisten matkojen kustannuksiin sen mukaisesti, mitä kulkuneuvoa on edullisinta käyttää. Tässä artikkelissa kerromme yksinkertaisin esimerkein, miten matkakuluvähennys toimii käytännössä ja miten sitä voi hyödyntää.

Vuonna 2022 matkakuluvähennyksiä korotetaan tilapäisesti – Verovelvolliset voivat hakea muutosta ennakonpidätysprosenttiin korotuksen perusteella 1.7.2022 alkaen

Uudet tilapäiset matkakuluvähennykset vuonna 2022 ovat seuraavat:

 • Matkakuluvähennyksen enimmäismäärä nousee 7 000 eurosta 8 400 euroon
 • Oman auton käytön mukaan myönnettävän matkakuluvähennyksen kilometrikohtainen euromäärä on 0,30 euroa kilometriltä ja käyttöetuautolla 0,24 euroa kilometriltä
 • Näitä matkakuluvähennyksen muutoksia sovelletaan koko vuoden 2022 verotuksessa eli takautuvasti vuoden 2022 alusta asti.

Miten matkakuluvähennys toimii?

Matkakuluvähennys vähennetään ansiotuloista, ei suoraan veroista. Tämä tarkoittaa sitä, että hyväksyttävistä matkakuluista vähennetään ensin omavastuu, joka vuonna 2022 on 750 euroa. Jäljelle jäänyt summa vähennetään ansioistasi ja veroprosenttisi lasketaan tämän pienemmän ansiotulon mukaan.

Esimerkki:

Petterin vuosittaiset ansiotulot ovat 40 000 euroa vuodessa, eikä hänellä ole muita huomioitavia vähennyksiä. Näin hänen veroprosenttinsa on 28 %, ja ansiotuloistaan menisi veroa siis 28 % x 40 000 € eli 11 200 €.

Petterillä on kuitenkin matkakuluja 5 000 euroa samana vuonna. Matkakuluista vähennetään omavastuuosuus eli 750 €, joten jäljelle jää 4250 €. Petterin vähennettävät matkakulut ovat siis yhteensä 4250 euroa, joten hänen verotettavaksi ansiotulokseen tulee 40 000 € – 4250 € = 35 750 €. Nyt hänen veroprosenttinsa on vain 25 %, joten hän maksaisi ansiotuloistaan veroa 25 % x 40 000 € = 10 000 €.

Matkakuluvähennyksellä Petteri säästäisi siis 1 200 € veroissa.

Julkinen liikenne on usein halvin matkustustapa

Matkakuluvähennys lasketaan aina halvimman matkustuskeinon mukaan, vaikka matka olisi nopeampi autolla tai vaikka olisit ostanut jonkin muunlaisen, esimerkiksi nopeamman ja kalliimman lipun. Vaikka käyttäisit työssäsi autoa ja siksi käytät myös matkoihin autoa,  matkakuluvähennys lasketaan silti halvimman matkustuskeinon mukaan.

Esimerkki:

Maria asuu Kirkkonummella ja käy töissä Vantaalla, joten hänen edestakainen työmatkansa autolla on 90 kilometriä päivässä. Maria on laskenut, että matkakuluja tulee omalla autolla 7 000 euroa vuodessa, mutta hän ei voi vähentää näin suurta summaa verotuksessa, koska hän voisi kulkea matkan julkista liikennettä käyttäen.

Matkakuluvähennys lasketaan edullisimman matkustusvaihtoehdon mukaan, joka Marian tilanteessa olisi kuukausittainen seutulippu alueella, joka maksaisi 139,70 € kuukaudessa. Marian matkakulujen määrä vuodessa olisi 11 x 139,70 €  = 1536,70 €, oletuksena laskelmassa on, että Maria on lomalla yhden kuukauden vuodessa. Loma-ajalta ei voi tehdä matkakuluvähennystä.

Matkakuluvähennys autolla tehdyistä matkoista

Voit vähentää oman auton käytön matkakuluissa vain, jos sinulla on sen käyttöön jokin seuraavista perusteista:

 • Julkista kulkuneuvoa ei ole lainkaan käytettävissä
 • Kävelymatka on yhdensuuntaisella matkalla vähintään 3 kilometriä, esimerkiksi jos joudut kävelemään bussipysäkiltä kotiin 2 kilometriä ja määränpäässä pysäkiltä työpaikalle kilometrin
 • Odotusaika (ei matkustusaika) meno-paluumatkalla on yhteensä vähintään 2 tuntia
 • Matkasi alkaa tai päättyy klo 00.00-05.00 välisenä aikana

Nämä perusteet eivät kelpaa auton kustannusten vähentämiseksi matkakuluvähennyksenä:

 • Omalla autolla pääsee nopeammin töihin kuin julkisella liikenteellä
 • Tarvitset työssäsi autoa
 • Viet lapsen päivähoitoon tai kouluun työmatkalla

Esimerkki:

Syrjäseudulla asuva Sanna käy töissä Jyväskylässä koko vuoden ajan. Hän matkustaa töihin autolla, sillä hänen kotiseudultaan ei kulje sopivaa julkista liikennettä kaupunkiin. Edestakaista matkaa on 90 km työpäivässä.

Sanna voi tällöin vähentää kodin ja työpaikan väliset matkakulut auton mukaan. Hän on vuoden aikana lomalla yhden kuukauden, joten hän voi vähentää vuodessa 11 kuukauden matkakulut. Kuukaudessa on keskimäärin 22 työpäivää.

Sannan matkakulut ovat vuodessa 11 kk x 22 pv x 90 km x 0,30 €/km (ks. taulukko alta) = 6 534 €.

Kun Sanna on vähentänyt matkakuluista omavastuun (750 €), hän voi vähentää loppusumman (6534 € – 750 € = 5784 €) vuoden ansiotuloistaan, jolloin hänen veroprosenttinsa arvioidaan tämän luvun mukaan.

Matkakuluvähennyksen määrät muulla kuin julkisella kulkuneuvolla

Jos matkakuluvähennykseen hyväksytään jokin muu, kuin julkinen kulkuneuvo, vähennysten määrät lasketaan vuonna 2022 seuraavien lukujen mukaan:

 • Oma auto 0,30 €/km
 • Käyttöetuauto 0,24 €/km
 • Moottoripyörä 0,16 €/km
 • Mopo 0,09 €/km
 • Polkupyörä 85,00 €/vuosi

Usein kysyttyjä kysymyksiä matkakuluvähennyksestä

Matkakuluvähennys lasketaan yksinkertaisesti kaavalla: edullisimman kulkuvälineen matkakulut vuodessa – omavastuu 750 €)

Esimerkki:

Seutulipun kuukausihinta 100 € x 11 (olettaen, että olet vuodessa yhden kuukauden lomalla) – 750 € = 350 euroa, jotka voit vähentää ansiotuloistasi matkakuluvähennyksenä.

Matkakuluvähennystä voi kutsua myös työmatkavähennykseksi, ja sillä tarkoitetaan ansiotuloista tehtävää vähennystä edullisimpien matkakulujen perusteella.

Matkakuluvähennystä korotetaan tilapäisesti vuoden 2022 ajaksi. Tällöin vähennyksen enimmäismäärä nousee 7 000 eurosta 8 400 euroon. 750 € omavastuu pysyy samana.

Uusi yläraja huomioidaan verokorteissa 1.7.2022 alkaen. Myös oman auton kilometrikohtainen vähennys nousee 0,30 euroon kilometriltä (5 snt. enemmän kuin vuonna 2021). Käyttöetuauton kohdalla vähennys on 0,24 euroa.

Pääsääntö on, että voit vähentää autolla ajettujen työmatkojen matkakulut vain, jos sinulla ei ole mahdollisuutta kulkea julkisella liikenteellä, tai se muodostuisi käytännössä erittäin hankalaksi.

Lue tarkemmat kriteerit ylempää, otsikon ”Matkakuluvähennys autolla tehdyistä matkoista” alta.

Matkakulut kannattaa ilmoittaa, vaikka käyttäisitkin työnantajan tarjoamaa työsuhdematkalippua, esimerkiksi työmatkaseteliä.

Työnantajasi ilmoittaa työsuhdematkalipun arvon Verohallinnolle, ja matkakuluvähennyksestäsi vähennetään automaattisesti tietty määrä työsuhdematkalipun arvon mukaisesti.

Jos olet käyttänyt THL:n maskisuosituksen aikana (13.8.2020–14.4.2022)  maskia joukkoliikenteessä, voit vähentää 2 euroa päivältä, jona olet tehnyt vähennykseen oikeuttavan matkan.

Ilmoita veroilmoituksessa nämä kasvomaskien kulut yhdessä asunnon ja työpaikan välisten matkakulujen kanssa kohdassa Julkinen kulkuneuvo – Matkakulut julkisella kulkuneuvolla ajanjakson aikana.

Matkakuluista vähennetään ensin omavastuu, joka vuosina 2022 ja 2021 on 750 euroa. Omavastuun jälkeen matkakuluja saa vähentää enintään 7 000 euroa vuonna 2021 ja 8 400 euroa vuonna 2022.

Jokainen täysi työttömyyskorvauskuukausi (joka sisältää 21,5 korvauspäivää) pienentää omavastuuta 70 eurolla. Omavastuun minimi on kuitenkin vähintään 140 euroa.

Ilmoita matkakulut aina kokonaan, sillä verottaja vähentää omavastuun. Älä siis vähennä sitä itse.

Asiantuntijamme vero-oikeudessa

Valtteri Gundersby

Heräsikö Artikkelista kysymyksiä?

BOWA:n verotukseen erikoistuneet juristit auttavat sinua mielellään! Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan!

Vero-oikeuteen erikoistuneet lakimiehemme:

Paula Bock

Managing Partner

Valtteri Gundersby

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Varaa aika suoraan kalenteristamme tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.