Lomauttaminen tarkoittaa työnantajan päätökseen tai hänen aloitteestaan tehtävään sopimukseen perustuvaa työnteon ja palkanmaksun väliaikaista keskeyttämistä työsuhteen pysyessä muutoin voimassa. Lomautuksen aikana työntekijä on oikeutettu työttömyystukeen ja ansiopäivärahaan sekä saa normaalin työsopimuslain mukaisen lojaliteettivelvollisuuden estämättä tehdä töitä toiselle työnantajalle lomautuksen aikana. On tärkeää huomata, että työnantaja ei saa lomauttaa määräaikaisessa työsuhteessa olevaa työntekijää, ellei tämä tee työtä vakituisen työntekijän sijaisena ja työnantajalla olisi oikeus lomauttaa vakituinen työntekijä. Avustamme lomauttamiseen liittyvissä kysymyksissä ja prosessissa sekä työnantajaa että työntekijää.

Lomautuksen perusteet

Lomauttamiseen on oltava työsopimuslain mukainen peruste. Työsopimuslain mukaan lomauttaminen voidaan tehdä tuotannollisista tai taloudellisista syistä tai jos työnantajan mahdollisuudet tarjota työtä ovat huonontuneet tilapäisesti, eikä työnantaja pysty tarjoamaan työntekijälle muita sopivia työtehtäviä tai työnantajan tarpeita vastaavaa koulutusta. Edellä mainittu työn tilapäisellä huonontumisella tarkoitetaan tilannetta, jossa työn tarjoaminen on huonontunut arviolta enintään 90 päiväksi. Tällaisessa tilanteessa lomauttaminen tehdään määräajaksi.

1) hänellä on 7 luvun 3 §:ssä tarkoitettu taloudellinen tai tuotannollinen peruste työsopimuksen irtisanomiseen tai

2)työ tai työnantajan edellytykset tarjota työtä ovat vähentyneet tilapäisesti eikä työnantaja voi kohtuudella järjestää työntekijälle muuta sopivaa työtä tai työnantajan tarpeita vastaavaa koulutusta; työn tai työn tarjoamisedellytysten katsotaan lomauttamisen perusteena vähentyneen tilapäisesti, jos niiden voidaan arvioida kestävän enintään 90 päivää.

Määräaikainen lomauttaminen

Työsopimuslain mukaan työnantaja ja työntekijä saavat työsuhteen kestäessä sopia määräaikaisesta lomauttamisesta silloin, kun se on tarpeen työnantajan toiminnan tai taloudellisen tilan vuoksi. Jos kyse on määräaikaisesta lomauttamisesta, tulee lomautuksen viimeinen päivä ilmoittaa lomautusilmoituksessa. Lomauttaminen voi olla myös osa-aikaista.

Lomauttaminen toistaiseksi

Lomauttaminen on mahdollista tehdä myös toistaiseksi eli ilman määrättyä päättymispäivää. Lomautusilmoituksessa on kuitenkin ilmoitettava lomautuksen arvioitu kesto myös silloin, kun lomauttaminen tehdään toistaiseksi. Jos työntekijä on lomautettu toistaiseksi, työnantajan on ilmoitettava työn alkamisesta vähintään seitsemän päivää aikaisemmin, jollei toisin ole sovittu.

Palkka lomautuksen ajalta

Lomautus keskeyttää palkanmaksun ellei kyse ole osa-aikaisesta lomauttamisesta. Työntekijän tulee ilmoittautua työttömäksi työnhakijaksi TE-toimistoon viimeistään ensimmäisenä lomautuspäivänä. Mikäli työntekijä kuuluu työttömyyskassaan, saa hän ansiosidonnaista päivärahaa lomautuksen ajalta. Päivärahaa haetaan työttömyyskassasta. Jos työntekijä ei kuulu työttömyyskassaan, tulee lomautuksen ajalta hakea työttömyysetuutta Kelasta. 

Ennakkoselvitys

Työnantajan tulee antaa käytettävissä olevien tietojen perusteella työntekijälle ennakkoselvitys lomautuksen perusteista sekä arvioidusta laajuudesta, toteuttamistavasta, alkamisajankohdasta ja kestosta. Ennakkoselvitys voidaan jättää esittämättä, jos työnantaja on muun lain, sopimuksen tai häntä sitovan määräyksen perusteella esittämään vastaavan selvityksen tai neuvottelemaan lomauttamisesta työntekijöiden tai heidän edustajansa kanssa. Ennakkoselvityksen antamisen jälkeen työnantajan tulee varata työntekijöille tai heidän edustajalleen tilaisuus tulla kuulluksi.

Ilmoittaminen

Lomauttamisesta on ilmoitettava työntekijälle henkilökohtaisesti. Ilmoittaminen on tehtävä vähintään 14 kalenteripäivää ennen lomautuksen alkamista. Työehtosopimuksissa on voitu sopia pidemmistäkin ilmoitusajoista. Lomautusilmoitus on annettava tiedoksi lomautettavien työntekijöiden edustajalle.

Työntekijän irtisanoutuminen lomautuksen aikana

Työntekijä saa lomautuksen aikana irtisanoa työsopimuksensa sen kestosta riippumatta ilman irtisanomisaikaa. Jos lomautuksen päättymisaika on työntekijän tiedossa, tätä oikeutta ei ole lomautuksen päättymistä edeltävän seitsemän päivän aikana.

Yhteistoimintalaki ja lomauttaminen

Yritysten, joiden palveluksessa työskentelee säännöllisesti vähintään 20 työntekijää kuuluvat yhteistoimintalain (YT-laki) piiriin. Jos tällaisessa yrityksessä harkitaan taloudellisella tai tuotannollisella perusteella yhden tai useamman työntekijän irtisanominen, lomauttaminen, osa-aikaistaminen ja työsopimuksen olennaisen ehdon yksipuolinen muuttaminen, tulee järjestää muutosneuvottelut (ent. yt-neuvottelut). Lisäksi tarkemmin yhteistoimintalaista voit lukea tästä artikkelistamme. Jos yhteistoimintalain piiriin kuuluva työnantaja on lomauttanut työntekijän jättäen tahallisesti tai huolimattomuudesta noudattamatta, mitä yhteistoimintalaissa säädetään, voidaan määrätä maksamaan lomautetulle työntekijälle hyvitys, jonka suuruus on enintään 35 000 euroa.

BOWA:n juristit apuna lomauttamista koskevissa tilanteissa

Työoikeuteen erikoistuneet juristimme auttavat lomautustilanteissa. Olemme avustaneet myös lukuisissa muutosneuvotteluissa, joten jos yhtiösi kuuluu yhteistoimintalain piiriin, autamme yritystäsi täyttämään neuvotteluvelvoitteen! Tutustu kattaviin työoikeudellisiin palveluihimme ja ota yhteyttä!