liikesopimusten sisältö

Tämä artikkeli on jatkoa edelliselle liikesopimuksia koskevalle artikkelille. SeuraavaSSA oN esimerkkejä ja vinkkejä perusehdoista, jotka pitäisi sisällyttää kaikkiin liikesopimuksiin.

Osapuolet

Kirjallisessa liikesopimuksessa on aina tärkeää sopia sen osapuolista oikein ja tarkoituksenmukaisesti. Tämä on erityisen tärkeää, mikäli yhtiöllä on monia eri konserniyhtiöitä. Toisen osapuolen tunnistaminen ja maksukykyisyyden arvioiminen on aina osa huolellista liiketoimintaa ja riskien arviointiprosessia. Juuri perustetut yhtiöt ilman pitkää ja todistettavaa taloudellista historiaa muodostavat yleensä suurimman riskin. Tämä on syytä ottaa huomioon esimerkiksi maksujärjestelyistä sovittaessa.

sopimuksen tausta & tarkoitus

Sopimuksen tarkoituksesta otettava ehto on ns. perusehto liikesopimuksessa. Sopimuksen taustan ja tarkoituksen seikkaperäinen kirjaaminen heti sopimuksen alkuun auttaa merkittävästi sen ymmärtämistä ja tulkintaa. Tarkoitus voi olla esimerkiksi irtaimenkauppa, vuokra, laina tai mikä tahansa muu.

hinta ja maksuehdot

Yleensä neuvottelut sopimuksesta kulminoituvat hintaan. Hinta on syytä kirjata selkeästi sopimukseen varsinkin, jos sen on tarkoitus muodostua myöhemmin sopimusta suorittaessa ilmenevien muuttujien mukaan. Maksuehdot on sovittava tarkasti, jotta niistä riiteleminen voidaan välttää. Tämä on molempien osapuolten intressissä, koska tällöin molemmat pystyvät arvioimaan sopimuksen taloudellisia vaikutuksia.

suoritusaikataulu

Suoritusaikataulusta pitää sopia tarkasti, koska molemmilla osapuolilla saattaa olla erilaisia vaatimuksia aikatauluun liittyen. Toiselle osapuolelle saattaa olla erittäin tärkeää, että toinen osapuoli suorittaa omat velvoitteensa tiettyyn päivämäärään mennessä. Suoritus voi olla osa isompaa kokonaisuutta, joka myöhästyessään aiheuttaa vahinkoa osapuolelle. Tällöin on myös hyvä sopia myöhästymisestä aiheutuvista sanktioista toiselle osapuolelle.

vastuunrajoitukset

Vastuunrajoituksella osapuolet varautuvat pahimpaan mahdolliseen tilanteeseen, joka saattaa tulla käsille sopimuksen mukaisten velvoitteiden ja suorituksien laiminlyömisestä tai epäonnistumisesta. Mikäli sopimuksen mukaista vastuuta ei rajoiteta, saattaa osapuolen korvausvelvollisuus nousta niin suureksi, että koko sen liiketoiminnan jatkuminen on uhattuna. Yleensä vastuu rajataan pelkästään välittömiin ja suoriin vahinkoihin sekä tiettyyn euromäärään.

Muita tärkeitä ehtoja ovat mm. sopimuksen voimassaolo, sopimuksen päättyminen, reklamointi, immateriaalioikeudet, takuu, salassapito ja riitojen ratkaisuun liittyvä ehto.

Hyvä liikesopimus on selkeä ja johdonmukainen kokonaisuus, jota ymmärtävät muutkin kuin lakimiehet. BOWA pystyy auttamaan sinua laatimaan liiketoimintasi kannalta tärkeimmät liikesopimukset, joiden avulla vältät yleisimmät sudenkuopat sekä vähennät liiketoimintasi riskiä merkittävästi. Pystymme BOWAlla antamaan sopimuksiin liittyvää koulutusta tai luomaan yrityksellesi sopimuskäytännön, joka auttaa henkilökuntaa tekemään hyviä ja selkeitä liikesopimuksia. Sopimusten laadinnassa hyvä sääntö on, että hyvin ja huolellisesti laadittu sopimus tulee yleensä kymmeniä kertoja edullisemmaksi kuin huonosta sopimuksesta riitely jälkikäteen.

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään sopimusten laatimiseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja meihin voi ottaa yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!