fbpx

Liiketoiminnan kehitysrahoitus häiriötilanteisiin

Kehitysrahoitustuen haku on umpeutunut 8.6.2020

Muutos häiriörahoituksen hakukriteereihin 27.3.2020 alkaen!

Business Finlandin häiriötilannerahoitus on rajattu avoimeksi ainoastaan yrityksille, jotka työllistävät vähintään 6 henkilöä. Pienempien yritysten tulee jatkossa käyttää muita tuki- ja rahoitusmuotoja.

Henkilöstömäärältään pienemmille yrityksille vastaavan tuen tarjoaa ELY-keskus. Lue lisää tuesta blogistamme!

Business Finlandin liiketoiminnan kehitystuki häiriötilanteisiin (ns. koronatuki) on auki hakemuksille! Lue täältä tekstimme häiriörahoituksesta.

Hakemus on kaksivaiheinen – ensin haetaan tukea esiselvitykseen ja sen jälkeen toimenpiteiden toteuttamiseen. Rahoituksen määrä on 80 % kustannuksista. Kokosimme tähän postaukseen BOWA:n vinkit ja ohjeet esiselvitysvaiheen tuen hakemuksen laatimiseen.

Esiselvitys liiketoiminnan häiriötilanteissa

Hakemus laaditaan Business Finlandin asiointipalvelussa. Hakemuksen voi allekirjoittaa yrityksen nimenkirjoitusoikeuden omaava henkilö. Hakemuksen laatiminen on nelivaiheinen prosessi eikä hakemuksen tekeminen vie kauaakaan aikaa, kun olet suunnitellut projektin alla olevien vinkkien avulla hyvin valmiiksi!

Rahoituksen hakeminen:

Häiriörahoitus hakemus

Hakemuksen ensimmäisessä kohdassa selvitetään yritystoiminta ja ne vaikutukset, jotka koronaviruksella on ollut yrityksen toimintaan. 

Kirjaa nämä:

 • Yrityksen omistajat: Ketkä omistavat yrityksen?
 • Konserni- tai holdingrakenne
 • Miten koronavirus on vaikuttanut yrityksesi liiketoimintaan? Olennaista on kirjata tähän tarkka selvitys siitä, mitä liiketoiminta on ja miten se on ajautunut kriisiin koronaviruksen myötä.
 • De minimis -tuet: Koska häiriötukirahoitus on de minimis -tukea, tulee tähän kirjata, onko yritys tai konserni saanut de minimis -tukea aiemmin kuluvan tai kahden edeltäneen verovuoden aikana.
Häiriötuki toteutus

Projektin toteutus kohdassa kuvataan esiselvitysprojekti eli se, miten ja kenen toimesta selvitystyö tehdään ja mitä se sisältää.

Kirjaa nämä:

 • Projektin nimi: Projektinimen on hyvä kuvata suunnitteluvaihetta ja sen sisältöä
 • Suunnittelun aikataulu: Aikataulu on oltava projektiin laajuuteen (rahoituksen määrään) suhteutettu eikä se saa alkaa ennen kuin rahoitushakemus on lähetetty. Kustannukset hyväksytään siis aikaisintaan hakemuspäivästä lähtien.
 • Hakijan oma projektitunniste: Tämä kenttä on vapaaehtoinen, siihen voi kirjata hakijan omaa projektien tunnistamista ja löytämistä helpottava tieto, jos hakijalla on useita projekteja
 • Projektin toteutus: Tähän kirjataan ne selvitys- ja suunnittelutoimet, joihin rahoituksen avulla ryhdytään. Lisäksi kohtaan on tarkoitus kuvata, miten näitä selvitys- ja sunnittelutoimia tehdään ja kenen toimesta esim. työntekijöiden toimesta tai alihankintana
Häiriötuki hakemus budjetti ja rahoitus

Projektiin haettava rahoitus voi olla enintään 80 % kokonaiskustannuksista. Hakemukseen kirjataan kokonaiskustannusarvio palkoista ja alihankinnoista, joita projektin toteuttaminen edellyttää.

Kirjaa nämä:

 • Projektin kustannusarvio: Rahapalkkojen määrä euroissa. Sivukustannukset  ovat noin 20 % palkoista. Lisäksi kirjataan ostettavien palveluiden määrä. Muihin kustannuksiin hyväksytään max. 20 % flat rate -kulut eli kaikki yleiskulut, jotka projektista syntyvät 
 • Projektin rahoitus: Business Finland rahoittaa enintään 80 % kustannuksista, jolloin yrityksellä tulee olla 20 % projektin kustannuksista rahoitettuna muuta kautta. Tämä rahoitus voi olla esim. kassavirrasta tai lainaa. Projektin kokonaismäärän ollessa enintään 12 500 euroa, tarvittava muu rahoitus on siis 2 500 euroa. 
Kehitysrahoitus koronatuki yhteenveto

Yhteenveto

Yhteenveto -kohdassa voit ladata itsellesi kopion hakemuksesta -pdf -muodossa. 

Tässä kohdassa hakemukseen tulee lisäksi liittää:
 1. Alle 2kk vanhat kirjanpitoajot (tuloslaskelma ja tase) kuluvalta tilikaudelta.
 2. Kassavirtaennuste (linkki Business Finlandin laskelmapohjaan)
 3. Tulos ja rahoitusennuste (linkki Business Finlandin laskelmapohjaan)
 4. Mikäli edellisen tilikauden tilinpäätöstä ei ole vielä vahvistettu (ja toimitettu PRH:een) tulee hakemukseen liittää alustava tilinpäätös. Konserniyrityksen tulee aina liittää lisäksi hakemukseen konsernin tilinpäätös.

Miten projekti etenee?

Rahoituksen hakemisen jälkeen projektia voi alkaa toteuttaa. Projektin toteuttamiseen liittyy mm. velvollisuus seurata työtunteja sekä raportoida Business Finlandille projektin etenemisestä. Lisätietoja aloittamisesta löydät Business Finlandin sivuilta.

Haluatko tietää sopiiko Business Finlandin tarjoama rahoitus sinun yrityksellesi?

Varaa maksuton konsultaatio BOWA:lta ja selvitämme yrityksesi rahoitusmahdollisuudet!

Heräsikö kysymyksiä?

Varaa 30min maksuton konsultaatio BOWA:n asiantuntijan kanssa ja vastaamme niihin!

Kysy lisää lakimiehiltämme:

Paula Bock

Managing Partner

Lakimies Matti Vansén

Matti Vansén

Co-Founder

BOWA:n osakas ja lakimies Matias Isotalo

Matias Isotalo

Partner

Lakimies Valtteri Gundersby BOWA Legal Oy

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Kiinnostaako vastaavanlaiset artikkelit? Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt perillä ajankohtaisista lakiasioista. Lupaamme, että saat rahanarvoisia etuja etkä ylimääräistä roskapostia!

BOWA logo valkoinen

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Maksuton kARTOITUS

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.