fbpx

muutoksia häiriötukeen

Kirjoitimme aiemmin häiriötukirahoituksesta ja sen hakumenettelystä sekä ELY-keskuksilta haettavasta kehittämisavustuksesta.

Business Finland on 27.3. tehnyt muutoksia häiriötuen piiriin kuuluvien yritysten määritelmään. Jatkossa Business Finland myöntää tukea ainoastaan yli kuuden työntekijän yrityksille. 1-5 työntekijän yritykset voivat 31.3. lukien saada rahoitusta ELY-keskuksilta. Yksinyrittäjät ja freelancerit puolestaan voivat hakea avustusta kunnilta. Kuntien tuen hakeminen tulee mahdolliseksi enintään kahden viikon kuluttua.

Myös pankit ja rahoituslaitokset tarjoavat yrityksille rahoitusta.

Tarkemmat ja ajantasaiset kriteerit tukien hakemiselle löydät sekä Business Finlandin omilta sivuilta että ELY-keskuksen nettisivuilta.

Mistä pienyritykset voivat saada tukea?

Kokosimme tähän artikkeliin tiedot siitä, miten yritys voi saada rahoitusta koronan aiheuttamiin liiketoimintahäiriöihin. Oli yritys minkä kokoinen tahansa, rahoituksen hakemisessa yrittäjän oma aktiivisuus on tärkeää!

Ensisijaisesti rahoitusta ja maksuaikaa tulee neuvotella omalta pankilta. Yksinyrittäjät voivat hakea tukea omalta kunnaltaan. 1-5 työntekijän yritykset voivat saada tukea ELY-keskuksilta ja saada Finnveran takaamaa rahoitusta omalta pankiltaan.

Yritysten mahdollisuudet

Valtioneuvosto on julkaissut alla olevan taulukon, josta näet helposti, mikä rahoitus voisi sopia sinun yrityksellesi.

Mitä tukia yrittäjälle?
lähde: Työ ja elinkeinoministeriö

Oma pankki

Työ- ja elinkeinoministeriö suosittelee ottamaan ensiksi yhteyttä omaan pankkiin ja muihin yrityksen rahoittajiin. Pankit ovat viestineet valmiudesta lyhennysvapaisiin ja maksuaikajoustoihin. Valtio ja Finnvera tukevat pankkeja yritysten rahoittamisessa.

Finnvera

Finnvera takaa pankeille niiden myöntämiä lainoja. Finnvera ei käsittele tällä hetkellä suoria lainahakemuksia. Yrityksen tulee neuvotella lainasta pankkinsa kanssa.

Finnvera tarjoaa pankeille alkutakausta, pk-takausta ja Finnvera-takausta.

Finnvera on 2.4.2020 ilmoittanut alentaneensa koronatakauksen kuluja huomattavasti. Kun aiemmin pk-takauksesta maksettava kulu (toimitusmaksu) oli 0,8% lainan pääomasta, nyt takauksen määrä on vain 0,1 %! Käytännössä siis toimitusmaksu  100 000 euron lainan takaukselle on vain 80 € (Finnvera myöntää takauksen vain 80%:lle). Lisäksi Finnvera perii jäljellä olevan lainan määrästä 1,75 % takausprovision 3kk välein.

Hinnat ovat voimassa 1.3.2020 tai sen jälkeen myönnetyille takauksille. Lisäksi Finnvera palauttaa takautuvasti maksujen erotuksen niille asiakaille, jotka ovat maksaneet korkeampaa takausprovisiota 1.3.-2.4. välillä. Palautukset tehdään pyytämättä kuluvan 6kk aikana.

Uusien takausten lisäksi Finnvera lupaa maksuaikaa jo voimassaoleviin Finnveran takauksiin ja lainoihin:

  • Jos yritykselläsi on takaus Finnverasta, ole yhteydessä pankkiisi, joka hakee kaikki takauksiin liittyvät muutokset puolestasi.
  • Jos yritykselläsi on lainaa Finnverasta, voit hakea kuuden kuukauden lyhennysvapaata sähköisellä hakemuksella. Lyhennysvapaan aikana maksat vain korot ja kulut.

Fast Track Käyttöpääomalainoille

Alku- ja PK-takausten lisäksi Finnvera myöntää takauksia 150 000 – 1 000 000 euron käyttöpääomalainoille. Finnveran takausosuus on 80 % ja takausprovisio 1,75%. Hakemukset käsitellään ns. fast track -käsittelynä ja toimitusmaksu on noin 400 euroa.

Huomioithan, että kaikki Finnveran takaukset ovat normaalia vastikkeellista rahoitustoimintaa eivätkä siis suoraa tukea. 

Lisätietoja saat Finnveran nettisivuilta.

ELY-Keskukset

ELY-keskukset rahoittavat yrityksiä, joissa työskentelee enintään viisi henkilöä ja jotka kärsivät koronavirusepidemian aiheuttamista markkina- ja tuotantohäiriöistä. Yksinyrittäjät eivät saa rahoitusta ELY-keskuksista.

Rahoitushaku käynnistyy 31.3.2020. Rahoitusta voidaan myöntää kaikkien toimialojen pienyrityksille, lukuun ottamatta maa-, kala- ja metsätaloutta sekä maataloustuotteiden jalostusta. Maatilat voivat hakea erillistä valtiontakausta pankkilainalle ELY-keskuksesta 30.4 mennessä.

ELY-keskuksen avustus on yrityksen kehittämisavustusta tilanneanalyysin tekemiseen tai kehittämistoimenpiteisiin. Tilanneanalyysin tekemiseen myönnettävä avustus voi olla maksimissaan 10 000 euroa, ja kehittämistoimenpiteitä varten avustusta voi saada enintään 100 000 euroa.

Avustusta voi hakea ELY-keskukselta sähköisesti aluehallinnon asiointipalvelussa.

Lisätietoja saat ELY-keskuksen nettisivuilta.

Lue täältä artikkelimme rahoituksen hakemisesta ELY-keskukselta.

Business Finland

Business Finland tukee pk-yrityksiä, jotka työllistävät 6-250 henkeä ja niin sanottuja midcap-yrityksiä, joissa voi olla yli 250 työntekijää, mutta joiden liikevaihto on alle 300 miljoonaa euroa vuodessa.

Olemme käsitelleet asiaa laajemmin sivuilla Häiriörahoitus sekä artikkelissamme rahoitushakemuksen tekemisestä Business Finlandille.

KUnnat

Työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) ja kuntaliitot ovat sopineet 27.3.2020, että yksinyrittäjät voivat hakea tukea kunnilta. Tiedotteen mukaan:

”Tuen edellytyksenä on kannattava yritystoiminta ennen koronan aiheuttamaa katkoa toiminnalle. Tuen määrä olisi vakio ja se olisi käytettävissä kaikkiin yritystoiminnasta aiheutuviin kuluihin, erityisesti yritystoiminnasta aiheutuviin kiinteisiin kustannuksiin, kuten vuokriin. Tukiohjelma olisi määräaikainen ja voimassa 6 kuukautta.”
Lue koko tiedote täältä

Yksinyrittäjät ja freelancerit voivat hakea tukea omasta sijaintikunnastaan. Tuen suuruus on 2000 euroa ja se myönnetään yksinyrittäjän toiminnan harjoittamisesta johtuvien menojen kattamiseen.

Kuntien tukipalvelut pyritään saamaan toimintaan vähintään kahden viikon kuluessa. Kunnat tiedottavat haun alkamisesta.

Tukea myönnetään yrityksille, joilla on ollut kannattavaa liiketoimintaa ennen koronan aiheuttamaa katkoa. Avustusta voidaan maksaa 1.3.2020-31.8.2020 aiheutuneisiin kustannuksiin.

Kunnilta saatavaa tukea voi hakea rinnakkain yrittäjille tulossa olevan laajennetun työttömyystuen kanssa. Tukihakemus otetaan huomioon haettaessa työttömyysturvaan.

Työttömyysturva

Hallitus on esittänyt eduskunnalle 2.4.2020, että koronan aiheuttamissa liiketoimintahäiriöissä yrittäjille myönnettäisiin tilapäisesti työttömyysturvalain mukaista työttömyystukea (HE 35/2020).

Esityksen mukaan tukea voitaisiin maksaa 16.3.-30.6.2020 väliseltä ajalta. Peruspäiväraha on 33,66 €/pv ja sitä maksettaisiin 5 päivältä viikossa.

Hallitus on esittänyt, että työttömyysturvaa saisi seuraavilla edellytyksillä:

  • Yritttäjän yritystoiminta on päättynyt tai yritystoiminnasta saatava tulo on vähemän kuin 1089,67 euroa kuukaudessa jokaista yrityksessä yrittäjänä työskentelevää henkilöä kohti; ja
  • Yritystoiminnan päättyminen tai tulon vähentyminen johtuu vakavasta tartuntataudista, joka on levinnyt hyvin laajalle.

Yritystoimintaa ei hallituksen esityksen mukaan tarvitsisi lopettaa eikä esimerkiksi YEL-vakuutuksesta luopua. Mitään toimia ei tarvitse tehdä toiminnan lopettamiseksi. Myös opiskelu olisi sallittua.

Työttömyysturvaa ei siis vielä voi saada. Esitys on otettu eduskunnassa käsittelyyn 2.4. täysistunnossa ja se on lähetetty valiokuntakäsittelyyn. Valiokuntien jälkeen esitys palaa vielä takaisin eduskunnan käsiteltäväksi.

Yleisesti lainsäädäntöprosessista voit lukea lisää täältä

Varaa maksuton konsultaatio

Etkö tiedä, mistä yrityksesi voisi saada tukea tai rahoitusta? Tarvitsetko muita talous- tai lakineuvoja yritystoimintasi eheyttämiseksi? Jätä tähän yhteystietosi, niin asiantuntijamme on sinuun yhteydessä mahdollisimman pian.

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.