fbpx

FORCE MAJEURE

Eli ylivoimainen este

Koronaviruspandemia puhuttaa koko Suomen elinkeinoelämää. Olemme aiemmin kirjoittaneet tarjolla olevista yritystuista ja niiden hakemisesta. Lisäksi olemme käsitelleet maksuajan hakemista veroille ja mahdollisia yt-neuvotteluja sekä lomautuksia.

Koronaviruksen aiheuttamien toimenpiteiden vuoksi lukuisat tapahtumat ovat peruuntuneet ja useiden yritysten liiketoiminta häiriintynyt. Sopimusten rauetessa vedotaan usein koronaviruksen aiheuttamaan ylivoimaiseen esteeseen – force majeureen.

Force majeure -tilanteessa yhtiö ei yleensä ole korvausvelvollinen sopimukseen liittyvästä suoritushäiriöstä, kuten tapahtuman peruutustilanteeesta. Jotta tilanteen katsotaan olevan ylivoimainen este, tarkkojen ehtojen tulee kuitenkin täyttyä.

Mikä on ylivoimainen este?

Kaikkien seuraavien kohtien tulee täyttyä, jotta kyseessä on ylivoimainen este. Ylivoimaisella esteellä tarkoitetaan yleensä tilanteita tai tapahtumia,

  • jotka sattuvat sopimuksen teon jälkeen
  • joihin sopimuspuolet eivät voi vaikuttaa
  • jotka eivät olleet sopimusta tehtäessä ennakoitavissa

JA

  • jotka estävät sopimuksen täyttämisen kokonaan tai osaksi
  • tai tekevät sen kohtuuttoman vaikeaksi.

Korona force majeuren aiheuttajana

Esimerkkinä tapahtumat

Hallituksen päätöksellä aluehallintovirastot jatkavat yli 500 hengen yleisötilaisuuksien järjestämisen kieltoa 31.07. asti. Esimerkiksi tapahtumia järjestävillä yrityksillä ei ole muuta vaihtoehtoa, kuin peruuttaa tilaisuudet, joihin on odotettu tämän verran ihmisiä, eli kyseessä on ylivoimainen este.

Sama koskee tällä hetkellä yli 10 hengen julkisia kokoontumisia. 1.6 alkaen kokoontumisrajoitus nousee 50 henkeen. Mikäli tapahtuma on alun perin tarkoitettu alle 50 henkilölle, kyseessä ei tällöin ole ylivoimainen este tilaisuuden järjestämiselle. Mikäli tapahtumanjärjestäjä päätyy kuitenkin perumaan tapahtuman, tulee tässä tapauksessa lippujen hinta palauttaa asiakkaalle. Silloin järjestäjä on mahdollisesti myös korvausvelvollinen alihankkijoille, kuten esiintyjille.

esimerkkinä vuokrasopimukset

Lähtökohtaisesti koronavirus ei ole pätevä peruste jättää esimerkiksi liiketilan vuokraa maksamatta, vaikka liiketoiminta olisikin merkittävästi vähentynyt. Se ei ole myöskään purkuperuste määräaikaisen vuokrasopimuksen ennenaikaiseen purkuun.

Vuokranantaja ei vastaa muusta kuin siitä, että tila on vuokralaisen käytettävissä. Vuokralainen kantaa lähtökohtaisesti riskin siitä, voiko harjoittaa tiloissa toimintaansa. 

Vuokranantajan kanssa kannattaa neuvotella vuokranmaksusta korona-aikana. Esimerkiksi Suomen vuokranantajat suosittelee sopimaan kohtuullisista maksuaikajärjestelyistä.

Force majeure -lauseke sopimuksessa

Usein sopimuksiin on kirjattu lauseke Force majeure -tilanteesta. Sopimuksessa määritellään, missä tilanteissa ehtoon voidaan vedota. Mikäli sopimuksen osapuoli haluaa vedota ylivoimaiseen esteeseen, tulee sen osoittaa millä konkreettisella tavalla koronavirus on estänyt sopimuksenmukaisen toiminnan.

Ylivoimaista estettä koskevaan sopimuskohtaan on yleensä kirjattu tekijöitä, joita osapuolet ovat pitäneet mahdollisina ylivoimaisina esteinä – usemmiten listalla ovat maailmaa mullistavat sääilmiöt tai esimerkiksi maanlaajuinen postilakko. Pandemiaa ei kuitenkaan useinkaan ole listattu sopimuksissa. Tällaisessa tapauksessa voidaan soveltaa esimerkiksi viranomaismääräysten aiheuttamaa liiketoiminnan keskeytystä. 

Sopimukseen on usein kirjattu määräajat ja menettelytavat, joita tulee noudattaa force majeure -tilanteissa.

Jos sopimuksessa ei ole Force majeure -lauseketta

Osapuoli voi vedota ylivoimaiseen esteeseen, vaikka sitä ei erikseen olisikaan sopimukseen kirjattu. Jos sopimukseen ei ole kirjattu erillistä force majeure -lauseketta, siihen sovelletaan yleisiä säännöksiä kuten kauppa- ja oikeustoimilakia. 

Mikäli sopimuksessa ei ole määritelty force majeure -ehtoja, tulee yllä listattujen yleisehtojen täyttyä, jotta ylivoimaiseen esteeseen voi vedota.

Poikkeustilan aikana tehtävät sopimukset

Mikäli yritys tekee sopimuksia nyt vallitsevan maailmantilanteen aikana, on suositeltavaa, että toimintatavat ylivoimaisen esteen tullessa ovat selvät. 

Jos sopimus tehdään nyt voimassa olevan poikkeustilan aikana, ei voimassaolevia rajoitustoimenpiteitä tulkita ylivoimaisiksi esteiksi, sillä ne ovat sopimuksentekohetkellä tiedossa. Jos uusia rajoitustoimenpiteitä astuu voimaan, käsitellään tapauskohtaisesti, voidaanko niihin soveltaa force majeure -ehtoa.

On molempien osapuolten etu, että force majeureen liittyvät seikat on erikseen käsitelty jo etukäteen sopimuksessa esimerkiksi sen varalta, että tilanne pahenee tulevaisuudessa odottamattomasti.

Oletko laatimassa sopimusta korona-aikana?

Tiedätkö, miten force majeure voidaan sisällyttää sopimukseen? Ota yhteyttä, niin katsotaan yhdessä sopimus kuntoon!

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Jäikö kysyttävää lakiasioista? Jätä yhteystietosi niin asiantuntijamme ottaa sinuun yhteyttä mahdollisimman pian. 

BOWA logo valkoinen

Maksuton konsultaatio

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Email: [email protected]

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.