Kilpailukieltosopimusten sääntely muuttuu

Hallitus on antanut esityksen kilpailukieltosopimuksiin liittyen, ja ehdotetun muutoksen myötä työnantaja olisi velvollinen maksamaan korvausta työntekijälle kilpailukieltosopimuksen käyttämisestä. Mikäli muutos astuu voimaan suunnitellusti, työnantajan kannattaa jatkossa harkita tarkasti, milloin kilpailukielto on todella tarpeen. Myös jo tehtyjä työsopimuksia kannattaa tarkastella muutoksen valossa. 

Mikä kilpailukielto ja kilpailukieltosopimus?

Työsopimuksessa voidaan sopia kilpailukiellosta, jonka tarkoituksena on suojata työnantajan liikesalaisuuksia tai liiketoimintaan liittyvää erityisosaamista. Kilpailukieltosopimus voidaan solmia painavasta syystä, sillä se rajoittaa työntekijän oikeutta aloittaa kilpailevaa toimintaa tai siirtyä kilpailevan työnantajan palvelukseen. Kilpailukielto koskee vain sellaisia tilanteita, joissa työntekijä itse irtisanoutuu. Nykyisen lainsäädännön mukaan, kiellon kesto voi olla enintään 6 kuukautta, mikäli työnantaja ei korvaa kiellosta aiheutuva ansionmenetyksiä. Todennäköisen muutoksen myötä korvausvelvollisuutta ei voi enää kiertää.

Miten laki muuttuu?

Hallituksen esityksen mukaan kaikista kilpailukieltosopimuksista tulisi maksaa korvausta työntekijöille riippumatta kiellon pituudesta. Korvausvelvollisuuden tavoitteena on vähentää kilpailukieltosopimuksia niin, että niitä tehtäisiin vain aidosti painavista syistä sellaisissa tapauksissa, joissa ne ovat välttämättömiä työnantajan suojaamiseksi. 

Esityksen mukaan työnantajan tulee korvata vähintään 40% työntekijän peruspalkasta kilpailukiellon keston ajalta silloin, kun kielto on voimassa alle 6 kuukautta. Yli 6 kuukauden kilpailukielloista olisi korvattava 60% palkasta. Jos työntekijän peruspalkka on esimerkiksi 3000€, ja työsopimuksessa on sovittu 5 kuukauden kilpailukiellosta, on työnantajan maksettava työntekijän kilpailukieltovelvoitteen ajalta 40% kuukausittaisesta palkasta, eli 1200€. 

Milloin muutos astuu voimaan?

Mikäli muutokset hyväksytään sellaisenaan, uusi lainsäädäntö astuu voimaan 1.1.2022. Jokaisen yrittäjän kannattaa kuitenkin jo nyt varautua tuleviin muutoksiin, ja tarkistaa voimassa olevat työsopimukset ajoissa. Yrityksen kilpailukieltokäytännöt kannattaa suunnitella tarkasti, jotta turhilta kustannuksilta vältytään kuitenkaan yrityksen erityisosaamista vaarantamatta.  

Kilpailukielto kunnossa yrityksen työsopimuksissa?

Ota yhteyttä BOWAn asiantuntijoihin, ja varaa maksuton aloituskonsultaatio niin katsotaan yrityksesi työsopimukset kuntoon! 

Asiantuntijamme työoikeudessa

Matias Isotalo BOWA

Matias on liiketoimintalähtöinen juristi, joka pyrkii aina asiakkaan kannalta parhaaseen, tehokkaimpaan ja taloudellisesti kannattavimpaan ratkaisuun. Matias auttaa asiakkaita erityisesti riitoihin, oikeudenkäynteihin ja sopimusoikeuteen liittyvissä kysymyksissä. Lähes kaiken vapaa-aikansa Matias viettää kesäisin golfaten.

Matiaksella on monen vuoden kokemus asiakkaiden edustamisesta tuomioistuimissa menestyksekkäästi. Hänen työhönsä on kuulunut myös vaativien sopimuskokonaisuuksien ideointia ja toteutusta. Hän on työskennellyt koko uransa asianajoalalla hoitaen toimeksiantoja itsenäisesti. Matias on suorittanut asianajotutkinnon ja hän on luvan saanut oikeudenkäyntiavustaja.

Koulutukseltaan Matias on lakimies, OTM (Lapin yliopisto).

 

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään työsopimusasioiden kanssa. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Täytä alla oleva lomake tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.