fbpx

Kehittämisavustus ELY-keskukselta

Koronarahoitus pienyrittäjille

Kirjoitimme aiemmin pk-yritysten rahoitusmahdollisuuksista Business Finlandin häiriötuen muodossa. Business Finland on reilun viikon aikana saanut noin 12 000 rahoitushakemusta. Suuren hakemusmäärän vuoksi häiriötuen rahoitus on jaettu Business Finlandin ja ELY-keskuksen välillä yrityksen henkilöstömäärän mukaan.

Business Finland ilmoitti 27.3.2020, että se tarjoaa häiriörahoitusta ainoastaan yli kuuden työntekijän yrityksille. Lue täältä miten yli kuuden henkilön yritykset voivat hakea tukea Business Finlandilta.

Jatkossa 2-5 työntekijän yritykset voivat saada vastaavanlaista tukea ELY-keskuksilta

Yksinyrittäjät ja freelancerit eivät voi hakea rahoitusta ELY-keskuksilta. Kunnat vastaavat yksinyrittäjien tukirahoituksesta, ja niiden tukipalvelut pyritään saamaan toimintaan vähintään kahden viikon kuluessa. 

Kehittämisavustus ELy-keskukselta

Yritykset, joilla on enintään viisi työntekijää, voivat hakea kehittämisavustusta ELY-keskuksilta. Poikkeuksena ovat toiminimiyrittäjät. Yksityiset elinkeinonharjoittajat voivat hakea sieltä avustusta, vaikka työntekijöitä olisi enemmän kuin viisi.

Lisäksi useamman yrittäjän yritykset, joilla ei ole työsuhteessa olevia työntekijöitä, voivat hakea ELY-keskuksesta avustusta. 

Avustus voidaan myöntää yritysmuodosta riippumatta yrityksille:

  • joissa työskentelee enintään viisi henkilöä, joiden työaika on keskimäärin vähintään 30 tuntia viikossa
  • joille koronavirus on aiheuttanut tilapäisiä markkina- ja tuotantohäiriöitä; ja
  • jotka pyrkivät uudistumaan ja vahvistamaan osaamistaan

Avustus ei ole tarkoitettu maa-, metsä- ja kalatalouden sekä maataloustuotteiden jalostuksen alan yrityksille. Maatilat voivat hakea ELY-keskuksen kautta erillistä valtiontakausta pankkilainalle.

Mihin ELY-keskuksen avustusta myönnetään?

Avustusta myönnetään tilanneanalyysin tekemiseen ja kehittämistoimenpiteisiin. Tukea on mahdollista saada kuitenkin vain yhteen toimenpiteeseen kerrallaan. 

Tilanneanalyysia varten voidaan myöntää avustusta enintään 80 prosenttia sen tekemiseen arvioiduista kustannuksista. Avustuksen enimmäismäärä on 10 000 euroa ja siitä voidaan maksaa ennakkona enintään 70 prosenttia.

Avustuksen piiriin hyväksyttäviä kustannuksia ovat palkkakustannukset sekä välilliset kustannukset, kuten työnantajamaksut.

Kehittämistoimenpiteitä varten avustusta voidaan myöntää enintään 80 prosenttia arvioiduista kustannuksista. Avustuksen enimmäismäärä on 100 000 euroa, suhteutettuna kuitenkin yrityksen toiminnan laajuuteen. Myös tästä voidaan ennakkona avustuksesta maksaa 70 prosenttia.

Hyväksyttäviä kustannuksia ovat palkat, ulkopuolisten palvelujen kustannukset, henkilöstön koulutus, tuotteiden kehittämiseen liittyvät raaka-aineet ja puolivalmisteet sekä palkkojen välilliset kustannukset.

hakemuksen täyttäminen

Tukihakemus täytetään ELY-keskuksen Aluehallinnon asiointipalvelussa. Hakemuksen täyttämiseksi tarvitaan yrityksen nimenkirjoitusoikeus. 

Hakemuksen täyttämiseen tarvitset seuraavat tiedot:

  • Yrityksen perustiedot
  • Yrityskuvaus
  • Tilinpäätöstiedot
  • Hankesuunnitelma
  • Muut taloudelliset dokumentit

Hakemuksessa tulee osoittaa, että rahoituksen tarve on todellinen. Tarvittavat tiedot, liitteet ja erityisesti hankesuunnitelma kannattaa täyttää mahdollisimman laajasti ja tarkasti, jotta rahoituspäätös olisi myönteinen. Tietoja voi liittää hakemukseen myös liitteenä.

Lisätietoja: ELY-keskus

Patrick Partti Talouskuutio.fi:stä on julkaissut video-ohjeet hakemuksen täyttämisestä:

Varaa maksuton konsultaatio

Autamme yrityksiä selvittämään, mitä rahoitus- ja tukivaihtoehtoja heillä on. Jätä yhteystietosi ja otamme sinuun yhteyttä!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Heräsikö kysymyksiä?

Varaa 30min maksuton konsultaatio BOWA:n asiantuntijan kanssa ja vastaamme niihin!

Kysy lisää lakimiehiltämme:

Paula Bock

Managing Partner

Lakimies Matti Vansén

Matti Vansén

Co-Founder

BOWA:n osakas ja lakimies Matias Isotalo

Matias Isotalo

Partner

Lakimies Valtteri Gundersby BOWA Legal Oy

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Kiinnostaako vastaavanlaiset artikkelit? Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt perillä ajankohtaisista lakiasioista. Lupaamme, että saat rahanarvoisia etuja etkä ylimääräistä roskapostia!

BOWA logo valkoinen

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Maksuton kARTOITUS

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.