fbpx

Asiakkaiden joululahjat ja verotus

Joulu on pian ovella ja yrityksissä pohditaan joululahjoja. Kirjoitimme aiemmin artikkelin työntekijöille annettavista joululahjoista. Tässä artikkelissa käsittelemme yrityksen ulkopuolisille tahoille antamia lahjoja eli esimerkiksi asiakkaiden joululahjoja ja niiden verotusta.

Mainoslahja 

Asiakkaiden joululahjat ja toimittajille tai muille yhteistyökumppaneille annettavat joululahjat jaetaan verotuksessa mainoslahjoihin ja edustuslahjoihin. Verotuksellisesti on merkitystä, katsotaanko lahja mainoslahjaksi vai edustuslahjaksi. 

Mainoslahjalla tarkoitetaan yleensä tuotetta, jossa on yrityksen logo tai nimi taikka yrityksen omia tuotteita. Mainoslahjana voidaan pitää esimerkiksi yrityksen logolla varustettua kangaskassia ja makeisia valmistavan yrityksen lahjaksi antamia omia makeisia. Mainoslahja annetaan yleensä samana useille eri tahoille, esimerkiksi kaikille yrityksen asiakkaille.

Mainoslahja on vähennyskelpoinen yrityksen tuloverotuksessa ja arvonlisäverotuksessa. Mainoslahjat ovatkin 100 % vähennyskelpoisia. Verovapautta koskee kuitenkin se ehto, että lahjan tulee olla arvoltaan yrityksen toimintaan nähden tavanomainen. Verottaja on katsonut, että tavanomaisena voidaan katsoa sellaista mainoslahjaa, jonka arvonlisäverollinen ostohinta on enintään 50 euroa. Jos kyseessä on lahjan antajan itse valmistama tuote, pidetään tavanomaisena arvona tavaran todennäköistä luovutushintaa. Todennäköisellä luovutushinnalla tarkoitetaan sitä hintaa, jolla yritys myy kyseisiä tuotteita.

Edustuslahja

Edustuslahja poikkeaa mainoslahjasta. Se on mainoslahjaa yksilöllisempi ja valittu saajan mukaisesti. Alkoholilahja katsotaan yleensä aina edustuslahjaksi, ellei kyseessä ole yrityksen oma tuote. Edustuslahjoista saa vähentää 50 prosenttia yrityksen tuloverotuksessa. Toisin kuin mainoslahjoissa, edustuslahjoista ei ole mahdollista vähentää arvonlisäveroa. Asiakkaiden joululahjat ja niiden verotus riippuu itse lahjasta ja lahjan arvosta.

Joulukortit

Joulukortit katsotaan yrityksen markkinointikuluiksi. Yrityksen verotuksessa ne ovat vähennyskelpoisia markkinointikuluina.

Yrityksen tekemät lahjoitukset

Useissa yrityksissä on yleistynyt käytäntö, että joululahjoihin tarkoitetut varat lahjoitetaan hyväntekeväisyyteen. Verotuksellisesti lahjoitukset jaetaan kahteen: arvoltaan vähäisiin lahjoituksiin yleishyödylliseen tarkoitukseen sekä lahjoituksiin tiedettä, taidetta tai suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä varten.

Vähäarvoiset yleishyödylliset lahjoitukset

Vähäarvoiset lahjoitukset yleishyödylliseen ja samalla paikalliseen tai yrityksen toimialaa lähellä olevaan tarkoitukseen ovat vähennyskelpoisia yrityksen verotuksessa. Tällaisten lahjoitusten vähennyskelpoisuus on enintään 850 euroa lahjoituksensaajaa kohden. Yritys voi tehdä lahjoituksia usealle eri saajalle. Lahjoitukset voivat olla paitsi esinelahjoituksia myös rahalahjoituksina annettavia. Nykyisin järjestetään erilaisia joulukeräyksiä, esimerkiksi Joulupuu-keräysPelastakaa Lapset ry:n joulukeräysHyvä joulumieli-keräys ja HelsinkiMission joulukeräys, joihin myös yritykset voivat lahjoittaa. Lahjoituksia poliittiseen tarkoitukseen ei pidetä verotuksessa vähennyskelpoisina.

Tuloverolain mukainen lahjoitusvähennys

Edellä kerrottujen arvoltaan vähäisten yleishyödyllisten lahjoitusten lisäksi yhteisömuotoinen yritys saa tehdä lahjoituksia tiedettä, taidetta tai suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä edistävään tarkoitukseen. Tuloverolain 57 §:n mukaan tiedettä, taidetta tai suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä edistävään tarkoitukseen tehdyt lahjoitukset Euroopan talousalueeseen kuuluvalle valtiolle tai Euroopan talousalueella olevalle julkista rahoitusta saavalle yliopistolle tai korkeakoululle taikka näiden yhteydessä olevalle yliopistorahastolle voivat olla suuruudeltaan vähintään 850 euroa ja enintään 250 000 euroa, jotta lahjoitukset voivat olla vähennyskelpoisia. 

Lisäksi tuloverolain mukaan tiedettä, taidetta tai suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttämistä edistävään tarkoitukseen tehdyt rahalahjoitukset Verohallinnon nimeämälle ETA olevalle yhdistykselle, säätiölle tai jonkin näistä yhteydessä olevalle rahastolle, jonka varsinaisena tarkoituksena on tieteen tai taiteen tukeminen taikka suomalaisen kulttuuriperinteen säilyttäminen voivat olla arvoltaan vähintään 850 euroa ja enintään 50 000 euroa.  Verohallinto on luetteloinut yhdistykset, laitokset ja säätiöt, joille tehdyistä lahjoituksista yhteisö voi saada edellä mainitun mukaisen lahjoitusvähennyksen. Luettelo kokonaisuudessaan löytyy verottajan sivuilta.

Jos pidit tästä artikkelista, suosittelemme, että luet myös artikkelimme tulonhankkimisvähennyksestä 2022. Sen lisäksi olemme myös kirjoittaneet esimerkiksi matkakuluvähennyksestä, ja kirjoitamme jatkuvasti yrittäjälle relevanteista aiheista verotuksessa, liikejuridiikassa ja muissa tärkeissä aihepiireissä.

 

Heräsikö kysymyksiä?

Varaa 30min maksuton konsultaatio BOWA:n asiantuntijan kanssa ja vastaamme niihin!

Heräsikö Artikkelista kysymyksiä?

BOWA:n verotukseen erikoistuneet juristit auttavat sinua mielellään! Ota yhteyttä suoraan asiantuntijaan!

Vero-oikeuteen erikoistuneet lakimiehemme:

Paula Bock

Managing Partner

Lakimies Valtteri Gundersby BOWA Legal Oy

Valtteri Gundersby

Legal Counsel

Ota yhteyttä!

Kokeneet asiantuntijamme auttavat sinua mielellään verotukseen liittyvissä kysymyksissä. Meillä on maksuton alkutapaaminen, ja voit ottaa meihin yhteyttä matalalla kynnyksellä!

Varaa aika suoraan kalenteristamme tai soita 010 341 4400 ja kysy lisää!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Kiinnostaako vastaavanlaiset artikkelit? Tilaa uutiskirjeemme ja pysyt perillä ajankohtaisista lakiasioista. Lupaamme, että saat rahanarvoisia etuja etkä ylimääräistä roskapostia!

BOWA logo valkoinen

Haluatko pysyä ajantasalla lakiasioista?

BOWA Legal

Tilaa uutiskirjeemme, ja saat sähköpostiisi kootusti uusimmat artikkelimme.

Lähetämme kirjeitä 1-2 kuukaudessa, joten turhaa spämmiä et meiltä saa!

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.

Maksuton kARTOITUS

Jätä yhteystietosi ja soitamme sinulle arkipäivän kuluessa!

BOWA Legal Oy

Pieni Roobertinkatu 11
00130 Helsinki

Yhteystietojen jättäminen ei sido sinua mihinkään, mutta jättämällä tietosi annat suostumuksesi siihen, että BOWA säilyttää tietosi. Tutustuthan tietosuojaselosteeseemme, josta ilmenee miten tietojasi säilytämme.